Lifestyle

Team challenge #2: een weekendje een held 

Van hartjespleisters op het voetbalveld tot een verrassingspakket voor de wijkagenten, wij hingen een weekend lang de held uit!
19-06-2017 - door Redactie
child heroes

Foto: www.freepik.com

Het begon allemaal met collega Jessie die ons een kaartje in de hand drukte van Action for Happiness met daarop de oproep #MakeKindnessGreatAgain. Iets goeds, leuks, aardigs doen voor een ander; konden we daar niet een nieuwe Voor de Wereld van Morgen-Team Challenge van maken? De wereld kan immers wel wat positiviteit en vriendelijkheid gebruiken.

Gewapend met inspiratie uit het Hedendaagse Heldenboek van Rachel van der Pol gingen wij aan de slag. Van vrijdag tot en met zondag elke dag een goede daad, het liefst een tikkeltje ongemakkelijk, want we moesten het onszelf niet te makkelijk maken. En toen ontstonden inderdaad de leukste ideeën en goede daden. Lees hieronder hoe wij een weekend lang happiness hebben verspreid!

Willard

Op vrijdag stond ik in de Action (of all shops) toen de ware held plots in mij naar boven kwam. Ik dacht: ik ga betalen voor degene voor mij in de rij, ongeacht wie het is. Na een zeer ongemakkelijk gesprek ('maar wáárom dan? Ik snap het niet!') ging de vrouw uiteindelijk akkoord. Maar alleen omdat ze het heldenweekend zo'n bijzonder initiatief vond, want het liefst betaalde ze gewoon zelf haar eigen spullen. Ze bood zelfs nog aan om míjn spullen dan maar te betalen (terwijl ik véél meer had gekocht dan zij*). Toch bijzonder. Ze vroeg me ook nog waar dit verhaal zou verschijnen, dus Carla, mocht u dit lezen: dank voor het aanbod en het gaat u goed!

Willard met hartjespleisterOnze met hartjespleisters gewapende, wereldreddende held: Willard

De zaterdag was bijzonder voor mij, omdat ik een drukke dag had waarin ik zelf een evenement organiseerde met bijbehorend voetbaltoernooi. Het was dus lastig om de held te zijn in alle drukte. Op een ander veldje zag ik een groepje jongens dat net klaar was met voetballen. Ik dacht: laat ik eens een gentlemen zijn en ze een rondje bier geven. Zij blij, ik blij, mijn teamies van Voor de Wereld van Morgen blij. En zo geschiedde. Overigens werd ik bij dit groepje ook daadwerkelijk als een ware held onthaald (of zou dat aan het bier hebben gelegen...?). Op zondag was ik bij hetzelfde voetbalveldje en zag ik een jongen (ik schat hem 7 jaar) keihard onderuit gaan. Nee, maar écht hard. Ján-ken. En laat mij dat net de dag ervoor ook zijn overkomen (minus het huilen dan natuurlijk, hè). Het toeval wilde dus dat ik veel hartjespleisters in mijn tas had. Ik overtuigde Daan dat hartjespleisters heel cool waren. Blijkbaar ging me dat goed af, want de rest van de jongetjes wilden ook allemaal een pleister. Dus, mochten hartjespleisters de nieuwe hype worden: weet dan dat het allemaal begon bij Daan.

*Disclaimer: ondanks het superlieve aanbod heb ik hier geen misbruik van gemaakt.

Marit

Elke dag een heldendaad, iets goeds doen voor een ander, met daarbij de nadrukkelijke opdracht om uit je comfortzone te treden. En dát ik ervoor uit mijn comfortzone zou moeten, werd me al snel duidelijk toen ik na ging denken over mogelijke opties.

Met kleine (helden)daadjes iets goed doen voor het milieu, zit al redelijk in mijn systeem. Maar zomaar op een vreemde afstappen of een onconventionele actie uitvoeren, dat was toch even andere koek! Echter, zoals het een echte hedendaagse held betaamd, heb ik me daardoor niet uit het veld laten slaan en me vlijtig aan de challenge gewijd.

Snickers in de trein als heldendaad Een verrassingscadeautje in de trein voor de gelukkige vinder

Dag één begon met een bescheiden actie: het achterlaten van een zakje chips in de snoepautomaat op het treinstation voor de gelukkige vinder. Smakelijk! Dag twee heb ik het wat grootser aangepakt: andermans fietsbanden oppompen. Met kloppend hart en angst om voor fietsendief aangezien te worden, ben ik de hele rij fietsen afgegaan. Toch gek dat je je daar druk om kan maken, terwijl je bezig bent met iets goeds voor een ander. Op zondag sloot ik af met nog een vindersactie: het achterlaten van snickers in de trein als lekkere snack op deze mooie zondag. Nu ben ik toch wel erg benieuwd wie de gelukkige vinders/fietsers waren en wat ze ervan dachten, maar die vraag zal waarschijnlijk altijd onbeantwoord blijven.

Fietsbanden oppompen, als hedendaagse heldMarit heeft fietsers blijgemaakt met goed opgepomte banden, er was geen gebrek aan genoeg fiets(band)en

Maartje

Iets goeds doen voor een ander, dat leek me de allermakkelijkste teamchallenge ooit! Totdat we de lat nog wat hoger legde en stelden dat de goede daad ook een beetje uit je comfort zone moest zijn. Hmmm....mijn vriend een ontbijt op bed brengen viel dus al af.

Gedwongen om wat langer na te denken kwam ik uit op mensen die standaard ondergewaardeerd worden. Ambulancepersoneel bijvoorbeeld, of schoonmakers, vluchtelingen, busschauffeurs, etc. Voor hén wilde ik iets leuks verzinnen! Ik woon in de Utrechtse wijk Overvecht en als die naam je iets zegt dan komt het waarschijnlijk door de vele negatieve nieuwsberichten over mijn wijk. Zelf merk ik hier nauwelijks wat van en geniet ik van al het groen in Overvecht en de rust in mijn ietwat bejaarde straat.

Deze rust word mede mogelijk gemaakt door het hardwerkende politiekorps van onze wijk en ik besloot hen te verassen met een kaartje en een 'care package' met lekkere hapjes. Met licht zwetende handjes stapte ik het politiebureau binnen en gaf ik het pakket snel aan de balie af. Vreemd dat ik me opgelaten voelde terwijl ik juist iets leuks kwam brengen! Dat het pakket in de smaak viel bleek wel toen ik vlak erna de volgende tweet voorbij zag komen.

 Wijkagenten in Overvecht waardeerden het gebaar

Het 'carepackage' voor de wijkagenten in Overvecht viel in de smaak!

Ik was de team challenge lekker gestart dacht ik zo. Op de tweede dag bracht ik mijn bejaarde buren taart (over van een bruidstaart-proefsessie) en maakten we een gezellig kletspraatje. Waarop ik besloot ook meteen al het onkruid langs hun schutting weg te halen. Als je 92 bent gaat dat bukken namelijk niet meer zo soepel en ik weet hoezeer de buurman is gehecht aan zijn opgeruimde tuin. Op de laatste dag heb ik twee boeken in onze lokale mini-bieb geplaatst (Overvecht is dus écht leuk) en opgeschoten jongeren uitgebreid de weg gewezen. Ze hadden blijkbaar door dat ik mijn 'ik wil je helpen!' modus aan had staan.

Het weekend bleek te kort voor mijn goede daad-ideeën, zo ga ik nog kleding langsbrengen bij het asielzoekerscentrum, wil ik een oma adopteren via Omapost en heb ik me voorgenomen om meer welgemeende complimenten uit te delen. Doe je mee?

Milou

Okay, okay, okayyyyy de challenge is bekend! Wat zal ik eens gaan doen? Heel leuk die voorpret want je ziet ineens overal mogelijkheden om 'goed te doen'. Allereerst besloot ik mijn mede-Rotterdammers een complimentje te geven. Ik plakte in twee appartementencomplexen in het centrum een stuk tape op de spiegel in de lift. Daarop stond 'je ziet er goed uit vandaag!'. Ik had natuurlijk geen reactie verwacht, maar die kwam er wel! Later op de dag was er in één van de complexen iets op het briefje bijgeschreven: 'wat aardig dank je wel'. Vond ik toch leuk!

hedendaagse heldMilou deelde onverwachte complimentjes uit in de lift

Misschien iets minder out of comfort, maar wél een heldendaad die ook jij makkelijk kan verrichten: kleding inleveren bij het Leger des Heils. En eigenlijk twee vliegen in één klap natuurlijk, want zo'n lekker opgeruimde kast is ook voor jezelf heel fijn. Of is dat niet helemaal de bedoeling als je held bent, dat je er zelf ook iets aan hebt? Anyway, Leger des Heils heeft 2000 inzamelpunten in heel Nederland dus er zit er vast ook eentje bij jou in de buurt.

ReShareEn ook de kledingcontainer van het Leger des Heils werd niet over het hoofd gezien door Milou!

Om het weekend af te sluiten verrichte ik nog een klein heldendaadje. Klein omdat het zo gepiept is, maar super belangrijk omdat je er echt een held door kunt worden. Ik registreerde me eindelijk als donor.

Jessie

Een weekend de held uithangen terwijl je op vakantie in een vreemde stad bent? Best awkward. Op woensdag kreeg ik een appje of ik meedeed aan de challenge, waarop ik natuurlijk positief reageerde. Maar in het weekend was ik eigenlijk alweer een beetje vergeten dat ik elke dag iets 'moest' doen. Mijn heldendaden waren dan ook een beetje onbewust. Na het bestellen van een broodje falafel in een zaakje naast onze B&B in Edinburgh raakte ik aan de praat met de verkoper. Hij bleek bijzonder geïnteresseerd te zijn in fietsen en voordat ik het wist typte ik fietsenmerken, tweedehands markten en online webshops in zijn telefoon. Toen mijn vriend en ik met onze - inmiddels koud geworden broodjes - naar buiten liepen vroeg hij of we iedere dag even zouden zwaaien als we langsliepen. En zo geschiedde, tot extreme vreugde van de falafelverkoper.

Deur van ee nduurzame horecagelegenheid in EdinburghWat een broodje falafel allemaal wel niet teweeg kan brengen, ontdekte Jessie!

En verder? Tsja.. Ik kocht niets bij grote winkelketens, maar wel eten en zero waste essentials bij de plaatselijke co-op en duurzame tentjes, iets wat ik altijd al doe, om de lokale economie te stimuleren. Bij iedere aankoop voegde ik een complimentje of fooi toe. Bij de paspoortcontrole liet ik iemand voor gaan in de rij, maar dat was eigenlijk meer omdat ik me ergerde aan haar gezeur. En het feit dat ik door de stromende regen besloot toch dat ene cadeautje voor mijn moeder bij de meest afgelegen winkel (in plaats van een standaard vliegveldsouvenir) mag misschien ook wel meetellen. Toch voelt het nog niet helemaal succesvol. Volgend weekend beter, want in Nederland gaat het me vast een stuk gemakkelijker af!  

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.