Team Challenge #1: Een weekend lang offline! 

Ja ja, de redactie ging een weekend offline! Maar hoe beviel dat en wie hield dat 't beste vol? Lees snel verder over onze ervaringen!
04-04-2017 - door Redactie
Het werkleven

Altijd maar online, maar wat gebeurt er als je dat nu eens niet bent? Fotograaf: Chris Adamus

De hele dag bloggen, tweeten, mailen en bellen over de leukste slimme ideeën voor een betere wereld. Super tof natuurlijk, maar erg offline kun je de redactie van Voor de Wereld van Morgen niet noemen. Is het dan niet heel gezond om af en toe eens even wat minder online te zijn? Dit testten wij uit in ons 'offline-weekend': vanaf vrijdagavond 18:00 u. t/m maandagochtend 7:00 u. offline (behalve voor Jessie, die dacht dat het er op zondagmiddag al op zat, op de één of andere miraculeuze wijze).

18.00 sharp. Oké, brace yourself, daar gaan we dan!

Milou

‘Oke jongens, this is it. Ik ben uit de lucht. I love you, vergeet me niet.’ Met dit dramatische appje aan m’n inner circle begon ik op vrijdagmiddag aan m’n internetloze weekend. Ik moest ze natuurlijk snel nog even inlichten zodat ze zich geen zorgen zouden maken om me. Really? Of ben ik gewoon bang om dingen te missen? Ik dacht dat ik het heel moeilijk zou vinden maar het beviel me onwaarschijnlijk goed.

Wat een tijd ineens! In plaats van een paar uur doelloos op m’n telefoon te scrollen heb ik bijvoorbeeld een middagdutje gedaan (op beide dagen!). Ook mijn vriend was aangenaam verrast door deze challenge, nu zaten we tenminste echt sámen te lunchen. Voor zaterdagavond had ik bedacht uitgebreid te gaan koken, want ja je moet toch iets doen om de tijd te doden ;). Ik had alles in huis gehaald voor een bospaddestoelenrisotto, dat was lang geleden! Maar hoe moest 'ie ook alweer? Shit, het recept stond natuurlijk online. Dat werd dus koken op gevoel, niet m'n sterkste kant. Maar de risotto kwam er goed vanaf!

Toen ik op maandagochtend weer door m’n appjes ‘mocht’ scrollen bleek ik verrassend weinig gemist te hebben. Nog wel een berichtje van m’n broer dat hij op het punt stond te vertrekken naar wintersportbestemming. Daarop reageerde mijn moeder met ‘Milou mag nog steeds niet online dus vandaar geen reactie’. Ook weer opgelost!

Willard

Mijn offline weekend begon op een ongelukkige dag: mijn verjaardag. Ik heb gemerkt dat dat – voor mij – echt onmogelijk is, dus ik geef eerlijk toe: ja, ik heb vals gespeeld. In het weekend besloot ik – als revanche op mezelf – me in extra moeilijke situaties te storten.

Een autoritje zonder Google Maps bijvoorbeeld is voor mij echt not done, maar deze zaterdag haalde ik een oude typemachine op die ik via Marktplaats op de kop had getikt (zonder internet!). Resultaat: hopeloos de weg kwijt. Over een tocht van 20 minuten heb ik ongeveer een uur gedaan. De wanhoop nabij vroeg ik een aantal personen of zij wisten waar ik heen moest. Dan kom je er toch achter dat mensen vaak bijzonder behulpzaam zijn.

Boodschappen doen met een ouderwets lijstje ging nog wel, maar tijdens het afrekenen wist ik niet of ik nog genoeg saldo had. En tsja, ASN Bankieren niet bij de hand, hè. Op hoop van zegen en met zweet op het voorhoofd gepind. Ging goed. En in de wachtkamer van de tandarts verveelde ik me stierlijk. Maar dat schijnt ook weleens gezond te zijn. Ofzo. Of ik het nog eens zou doen? Absoluut niet. 

Oké Willard, vooruit dan maar, goede verhalen zijn ook belangrijk ;-)!

Marit

Afgesloten van mijn vrienden en de rest van wereld, eenzaam thuis. Ja, mijn doemscenario voor een weekendje offline liet weinig aan de verbeelding over. Mijn vrienden en familie waren dan ook geruime tijd van te voren op de hoogte gebracht van deze naderende wrede challenge. Maar wat bleek: het viel allemaal reuze mee. Want van al die vervelende klusjes die nog op mijn to-do lijstje stonden, kon ik driekwart helemaal niet doen zonder internet. Wat heerlijk rustgevend! Dus dat betekende: naast meer tijd voor vrienden ook meer tijd voor mezelf. En wat doe je dan? Dan pak je je kleurpotloden erbij en ga je weer eens lekker creatief aan de slag, of heb je extra tijd om lekker wat te rommelen in huis. Helemaal zo erg nog niet!

Maar toegegeven soms is het ook wel een beetje onhandig, zo zonder internet. En ik heb één keer gecheat: om een sportlesje te reserveren. Oeps. Tja je kan het niet helemaal perfect doen natuurlijk. Maar op dit misstapje na, was deze challenge zeker voor herhaling vatbaar!

Jessie

Een weekend offline? Voor mij een onmogelijke challenge. Sterker nog, na een halve dag heb ik al gecheat. Ondanks de goede reden (ik moest iets voor werk publiceren) werd me al snel duidelijk dat ik altijd en overal internet gebruik. Het werd pas echt pijnlijk zichtbaar toen ik meermaals tijdens het eten uit automatisme naar een leeg vlak op tafel greep, waar normaal gesproken mijn telefoon ligt.

Toch had mijn offline detox ook positieve kanten. Zo spendeerde ik een vrijdagavond met het spelen van bordspelletjes en een warm bad. Op zaterdagavond in het café was het ook leuk, ondanks dat ik er geen bewijsmateriaal van kon appen naar vrienden. Ik ergerde me zelfs een beetje aan anderen die wél op hun telefoon zaten, maar moest al snel zelf ook weer toegeven: even mijn banksaldo checken op de ASN app. Ik zag de berichtjes meteen binnenkomen, maar veegde ze in één keer weg: nog niet Jessie, nog niet.

Op zondagmiddag (ik dacht dat de challenge tot zondag 17.00 duurde, of misschien had ik dat gewoon voor mezelf bedacht) klapte ik opgelucht mijn laptop open om een vakantie uit te zoeken. Ik was weer bereikbaar! Al snel merkte ik dat ik werkelijk níéts had gemist.  Daarom ben ik vastberaden om de challenge nog een keer te doen. Zonder cheaten en zonder zelfbedachte regels. Echt. Later. Als het vakantie is.

Yes, de creativiteit kwam weer los (bij sommigen van ons)! | Fotograaf: Alice Achterhof

Maartje

Toen ik jong was, was er nog helemaal geen internet en waren mijn weekenden veeeeel langer. Ergo, internet maakt mijn weekenden korter. Of dat klopte zou ik tijdens deze uitdaging gaan ontdekken. Het voelde in ieder geval al lekker oldschool, iedereen Whatsappen dat ze voor contact maar gewoon weer eens moesten bellen, of helemaal retro, sms'en.

Klokslag 18:00 ging de laptop dicht (blijkbaar gebruik ik die dus he-le-maal niet zonder internet) en daalde de rust neer. Want ik hoefde niet meer steeds te checken of ik appjes had, kon mijn tijd niet vullen met gedachteloos door Facebook scrollen en ook Funda moest maar eens een weekend zonder mij overleven.

En ik vond het heerlijk. Ik genoot van het ouderwets lange telefoongesprek met een vriendin (we hadden elkaar immers al 24 uur niet meer ge'appt) en ontdekte dat je op het station ook in zo'n handige servicewinkel kunt opzoeken hoe laat de trein/tram/bus gaat. Toegegeven, ik stond daar met allemaal bejaarden en toeristen maar hé, ik was in ieder geval uit mijn sociale bubbel.

Onverwacht voordeel: Ik hoefde mijn telefoon dat weekend slechts 1x op te laden, enorme energiebespaarder dus dat offline-zijn. Ik heb dan ook werkelijk geen moment vals gespeeld. Sterker nog, mijn weekend offline duurde nog wat langer omdat ik door alle ontspanning vergeten was mijn wekker te zetten en me maandag meteen versliep.... Back tot basics baby, het vereist wat voorbereiding maar dan is het heeeeerlijk!

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.