Mode
Zero waste

Tassenmerk FREITAG lanceert Tinder voor je tas 

Uitgekeken op je FREITAG-tas? Ruil hem voor de tas van iemand anders met FREITAG S.W.A.P.
21-10-2019 - door Pien
Promobeeld van FREITAG S.W.A.P.

Je oude tas niet verkopen maar ruilen met FREITAG S.W.A.P.

Hoe belangrijk het ook is dat we lang doen met onze spullen, soms raak je op een kledingstuk, jas, tas of paar schoenen uitgekeken. Helemaal wanneer het item in kwestie zo onverslijtbaar is dat het jaren en jaren meegaat - zoals de tassen van FREITAG. Doorverkopen is dan een optie, maar het Zwitserse FREITAG biedt nu ook een alternatief: je tas ruilen voor de tas van iemand anders. En om dat extra leuk te maken, doe je dat ruilen via een soort Tinder. Swipen maar!

Dat de tassen van FREITAG zo onverwoestbaar zijn, komt omdat ze gemaakt zijn van reclaimed vrachtwagenzeilen, fietsbanden en autogordels. Stuk voor stuk materialen die niet kapot te krijgen zijn. FREITAG maakt deze tassen als sinds 1993 en is dus met recht een voorloper op het gebied van upcycling in de mode te noemen. Ze werken ook nog eens volledig vanuit Europa: de  vrachtwagenzeilen worden verzameld, gewassen en gesneden in Zwitserland en de tassen worden in Europese werkplaatsen in elkaar gezet. Sinds 2014 werkt FREITAG daarnaast met een zelfontwikkelde stof: F-ABRIC. Deze stof is volledig composteerbaar en past daarmee perfect binnen de FREITAG-filosofie: 'We think and act in cycles'. 

FREITAG S.W.A.P. (Shopping Without Any Payment)

En nu is er dus FREITAG S.W.A.P., de Tinder-achtige applicatie waarmee je je FREITAG-tas kan proberen te ruilen tegen die van iemand anders. Zo wil het tassenmerk voorkomen dat die tas waar je op uitgekeken bent onderin de kast blijft liggen. S.W.A.P.-en is simpel: je registreert je tas, uploadt een foto en start met swipen. Zie je een andere tas die je écht te gek vindt, kun je een berichtje sturen. Of je wacht gewoon totdat er een match is. Daarna spreek je onderling af hoe je de tassen uitwisselt. 

Patagonia en H&M: repair, reuse, recycle

FREITAG is niet het eerste en enige modemerk dat het consumenten mogelijk maakt om hun producten een tweede leven te gunnen. Zo heeft duurzaam outdoormerk Patagonia het platform WornWear ontwikkeld. Op dit platform kunnen consumenten hun Patagonia kledingstukken verkopen of inleveren voor recycling. Daarnaast biedt Patagonia een gratis reparatieservice aan. In 2017 alleen al werden 50.000 reparaties uitgevoerd in Noord-Amerika. Allemaal kledingstukken die daarna weer jarenlang meekunnen.

Ook H&M Group maakt voorzichtig wat stappen op dit vlak met hun labels COS en & Other Stories. COS lanceerde in augustus 2019 hun Restore collectie. Deze collectie bevat items uit eerdere collecties die ze niet konden verkopen, bijvoorbeeld omdat er vlekken op zaten of ze kapot waren. Deze items zijn schoongemaakt en gerepareerd en hangen nu weer in de winkel. Bij & Other Stories loopt nu een pilot in Zweden om pre-loved kleding van het merk te verkopen via de eveneens Zweedse kledingmarktplaats Sellpy.

Patagonia's WornWear wagon 

Patagonia's WornWear Wagon rijdt rond om tweedehands kleding te verkopen en kleding gratis te repareren.

Upcycled tassen uit Nederland

Terug naar tassen. Want naast FREITAG zijn er nog andere fashionable tassenmerken die werken met gerecyclede materialen. Het Nederlandse Fraenck bijvoorbeeld. Fraenck maakt tassen van upcycled kunstleer en snijverlies van een zeilmakerij. Bovendien worden de tassen in Nederland gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Niet voor niets was Fraenck een van de winnaars van de ASN Bank Wereldprijs in 2016. 

Nog zo'n mooi tassenmerk uit Nederland is Beat the Bag. Beat the Bag maakt tassen van oude vlaggen, promotiebanners en etalagedoeken. Deze promotiematerialen worden vaak maar kort gebruikt en gaan daarna de prullenbak in. Hartstikke zonde, want het zijn sterke materialen die het heel goed doen als basis voor een unieke tas. Net als bij Fraenck worden de tassen van Beat the Bag ook in Nederland gemaakt in sociale werkplaatsen. Dubbel positieve impact dus!

De tassen van Fraenck worden gemaakt van upcycled kunstleer en zeil

De tassen van Fraenck worden gemaakt van upcycled kunstleer en zeil.

Meer lezen

 

Profile picture for user Pien van der Steen
Pien
Auteur
Freelance contentmaker, boomknuffelaar en dierengek. Wordt blij van verdwalen in de natuur, vegan koken en slimme ideeën die de wereld een stukje groener maken.