Eten en drinken
Lifestyle
Plastic

Supermarkten in actie tegen plastic  

Waarom zit er toch zoveel onnodige verpakkingen om ons eten heen? Dat het minder kan, laten deze supermarkten zien.
19-06-2019 - door Maartje

Foto: Fikri Rasyid

Hoewel plasticvervuiling een groot probleem is, merk je daar nog weinig van in de grote Nederlandse supermarkten. Hoewel het dus in eigen land nog niet zo hard gaat, zijn er over de grenzen wél winkels die plastic serieus verminderen. Hoe lang nog tot Nederland volgt?

De Albert Heijn mag dan eerder dit jaar hebben besloten haar paprika's, bananen en bospeen niet meer in plastic aan te bieden: onze grootste supermarktketen neemt verder weinig initiatief om verpakkingen te verminderen. Dan kan zij toch nog wel wat leren van deze buitenlandse collega's.

Verpakkingsvrij boodschappen doen

De Britse supermarktketen Waitrose is een 11-weken durend experiment begonnen om te kijken of haar klanten interesse hebben in verpakkingsvrije producten. De supermarktketen heeft hiervoor in zijn winkel in Oxford zoveel mogelijk verpakkingen verwijderd.

Waitrose test met onverpakte boodschappen

Je kunt er nu bijna alle fruit en groente onverpakt kopen. Producten als pasta, rijst en havermout tap je uit grote containers direcht in je eigen, herbruikbare verpakking. Er wordt zelfs koffie, wijn en bier zonder verpakking aangeboden. Tijdens de test wil de supermarktketen zoveel mogelijk feedback ophalen van zijn klanten om vervolgens te beslissen of ze het concept doorzet.

Grote supermarkten uitdagen

Eind 2018 was er al een andere, kleinere, Britse supermarktketen die zijn plastic verpakkingen verminderde. Onder de slogan 'Cut plastic out' bood Thornton Budgens, onderdeel van de Budgens keten, veel producten verpakkingsvrij of plasticvrij aan. De winkel heeft zichzelf ten doel gesteld om binnen 3 jaar geheel plasticvrij te zijn. Eigenaar Andrew Thornton: "We hopen hiermee ook de grote ketens als Sainsbury's of Tesco uit te dagen de strijd tegen plastic verpakkingen aan te gaan."

Thornton Budgens biedt o.a. haar brood in papier of zonder verpakking aan

Er zijn in binnen-en buitenland al meer winkels die hun producten onverpakt aanbieden, maar dit zijn meestal individuele winkels. Zo is er Original Onverpackt in Berlijn, de Nieuwe Graanschuur in Amersfoort, Loes Market in Kopenhagen of Ohne in Gent. De grote supermarktketens blijven helaas nog achter. Zo hebben de supermarkten in Nederland zich ten doen gesteld om in 2025 20% minder plastic verpakkingen aan te bieden. Een vrij magere doelstelling als je het ons vraagt.

Plastic tasjes verminderen doe je zo

Supermarkteigenaar David Lee Kwan vond het jammer dat mensen nog steeds gretig gebruik maakten van de plastic tasjes die hij aanbod, ondanks de 5 cent die ze ervoor moesten betalen. Daarom bestelde hij voor zijn East West Market in Vancouver, Canada nieuwe tasjes met een aparte opdruk....

De nieuwe tasjes van East West market in Vancouver

Onder de beschamende opdruk staat: "Neem je eigen herbruikbare tas mee, voorkom onnodige schaamte". Eigenaar David Kwan: "Met onze tasjes wilden we mensen op een grappige manier laten nadenken over hun onnodige plastic gebruik". De actie heeft veel aandacht gekregen dus dat is een mooi eerste begin.

In een Instagram-post lieten ze zien hoe ze tot hun actie zijn gekomen. Helaas bleken klanten de beschamende tasjes zó leuk te vinden dat het er juist toe leidde dat mensen ze gingen verzamelen. Maar daar heeft David iets op bedacht, hij gaat de slogans nu gewoon drukken op herbruikbare tassen.

Plastic in het verdomhoekje

Na het schokkende nieuws dat er ook al plastic te vinden is op 11 kilometer diepte in zee, is het goed om te weten dat er steeds meer gebeurt om wegwerpplastic tegen te gaan. Heb je dit al gelezen?

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!