Sociaal

Subway Therapy brengt mensen bij elkaar op een bijzondere manier 

Kende jij dit kleurrijke initiatief al?
09-01-2017

Matthew “Levee” Chavez besefte dat er veel mensen rondlopen met angst, stress en  andere opgekropte gevoelens. Hij startte daarom een enorm inspirerend initiatief: Subway Therapy. Je kon hem vinden in een van de vele metrotunnels van New York. Daar kon je bij hem aanschuiven aan een tafel en praten over je gevoelens. Op een dag besloot Chavez een stapel post-its mee te nemen zodat mensen ook een boodschap konden achter laten voor voorbijgangers. Dat werd een groot succes.

Het afgelopen half jaar zijn er dagelijks tussen de 500 en 1000 post its op de muren van de metrotunnels geplakt. Op deze post-its staan de meest hoopvolle, ontroerende en grappige teksten. Voor zover wij weten bestaat een soortgelijk initiatief niet in Nederland, maar we vonden het te mooi om niet met jullie te delen.

 

Mensen laten glimlachen

Volgens Chavez gaat Subway Therapy over mensen laten glimlachen en er voor zorgen dat ze zich minder gestrest voelen: “Ik geloof dat mensen groeien en leren in een dynamisch gesprek. Er lopen zoveel mensen rond met zware emoties. Ik ben erg gelukkig dat ik familie en vrienden heb die me helpen om gebeurtenissen in mijn leven te verwerken, maar wat als iemand geen familie heeft waar die naartoe kan? Wat als ze geen gemeenschap hebben waar ze een deel van uit maken, of geen toegang hebben tot therapie? Dat is een complex probleem met geen duidelijke oplossing.

 

Subway Therapy

Ongeveer tien maanden geleden besloot Chavez in een metro tunnel te gaan zitten en te praten met iedereen die geïnteresseerd was in een gesprek. Na de presidentsverkiezingen in november besefte hij dat mensen ook een uitlaatklep nodig hadden om non-verbaal te kunnen communiceren met elkaar. Hij besloot om stapels post-its en pennen mee te nemen en voorbijgangers uit te nodigen om zichzelf te uiten en hun boodschap op de muur van de metrotunnel te plakken.

Er vormde een prachtige kleurrijke mozaïek vol met persoonlijke verhalen, aanmoedigende boodschappen en inspirerende quotes.

Een boek

Veel mensen hebben aan Levee gevraagd of hij ook een boek gaat maken over Subway Therapy. Ondertussen kan hij volmondig ‘ja’ antwoorden op deze vraag. Er komt een boek voor volwassenen én een boek voor kinderen. In dit boek zal het project belicht worden en zit ook een handige toolkit voor mensen die zelf aan de slag willen met dit gave concept. Chavez:

‘Ik ben met dit project begonnen zodat mensen zich minder gestrest zouden voelen zich meer verbonden voelen met hun gemeenschap. Ik hoop dat deze boeken mensen zullen inspireren om nieuwe manieren te vinden om zich te uiten en elkaar te leren begrijpen.’

 

Wil jij meer weten over Subway Therapy? Klik dan hier voor de site en Facebookpagina. De afbeelding bovenaan het artikel is gemaakt door Matthew Levee Chavez. De afbeelding onderaan door Aaron Cohen.