Energie
Duurzaam wonen

Subsidies voor energiebesparing in huis  

Ga je je huis verduurzamen? Maak dan gebruik van speciale subsidies. Bekijk ons handige overzicht.
03-02-2022 - door Liesbeth
Energie besparen in je huis is goed voor het milieu en je portemonnee.

De overheid heeft subsidies om je huis energiebesparend te maken. Foto: Wooolff via Pixabay

Energie besparen is goed voor het milieu. Maar bovenal bespaar je met een energiezuinig huis veel geld. Je energiekosten zijn lager. En: voor een goed geïsoleerde woning en duurzame verwarming kun je subsidies aanvragen bij de overheid. We zetten de subsidies voor je op een rij.

Wil je je huis energiezuiniger maken en kun je wel wat hulp gebruiken? Neem dan eens een kijkje bij Woningverbeteraars. Met een persoonlijk stappenplan bekijken ze wat mogelijk is in jouw situatie en wat je kunt besparen. Hierna kun je een installateur laten langskomen die vrijblijvend een offerte opstelt.

Subsidie isolering woning

Je huis isoleren is een belangrijke eerste stap als je energie wilt besparen én je huis comfortabeler wilt maken. Als je twee of meer isolatiemaatregelen neemt, of een isolatiemaatregel combineert met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet, kun je subsidie krijgen via de landelijke Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor wooneigenaren (ISDE). Het gaat voor woningeigenaren om maatregelen zoals het uitvoeren van dakisolatie, spouwmuurisolatie, gevelisolatie, vloerisolatie en de toepassing van HR++ of triple glas.  

De subsidie die je ontvangt kan aardig oplopen, tot wel 10.000 euro per woning. Bereken met de rekentool van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hoeveel je ongeveer krijgt. De subsidie ontvang je overigens niet zomaar. Er zijn verschillende voorwaarden. Zoals:

 • Je moet eigenaar van het huis zijn en er zelf wonen.
 • Je kunt de subsidie pas aanvragen ná de uitvoering van de isolerende maatregelen.
 • De subsidie geldt alleen voor maatregelen die worden uitgevoerd door een deskundige installateur in een huis in Nederland. 

Check voordat je je rijk rekent eerst alle voorwaarden voor de ISDE-subsidie. En doorloop het stappenplan om te lezen welke stappen je moet nemen om het goed af te ronden.

Je huis isoleren is de eerste stap als je je huis energiezuiniger wil maken.

Subsidie zonneboiler 

Koop je een zonneboiler voor je huis? Dan kun je ook de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor wooneigenaren (ISDE) krijgen. Hoeveel dat is, hangt af van het soort zonneboiler en hoeveel die aan energie oplevert. Vaak gaat het om een bedrag tussen de 750 en 2.000 euro, maar naar verwachting gaan de bedragen in 2022 nog omhoog. Wat je precies per apparaat krijgt zie je op de lijst van zonneboilers van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Wat is het eigenlijk, een zonneboiler?

Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector met een warmwaterboiler. Je gebruikt een zonneboiler voor de verwarming van een kamer of warm water uit de kraan. Daarmee bespaar je ongeveer de helft op je energieverbruik voor warm water. Is er te weinig zon? Wees dan niet gelijk bang voor een koude douche. Want een ander apparaat in je huis zorgt dan voor warm water, bijvoorbeeld de gasketel of een milieuvriendelijke alternatief: een warmtepomp. 

Voor de ISDE-subsidie gelden regels waar je aan moet voldoen. Zoals:

 • De zonneboiler moet op de RVO-lijst van zonneboilers staan.
 • De zonneboiler moet nieuw zijn. Je hebt een koopbewijs en een betaalwijs nodig.
 • Een deskundige installateur heeft de zonneboiler geïnstalleerd. Daar heb je bewijs van, bijvoorbeeld een factuur.
 • Je subsidieaanvraag moet binnen 12 maanden na installatie van de zonneboiler bij RVO binnen zijn.

Een zonneboiler zorgt met hulp van de zon voor een warme douche.

Subsidie warmtepomp  

Je kunt subsidie krijgen als je een warmtepomp koopt. Dit is net als voor de zonneboilers en isolatie de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Hoe hoog het bedrag is dat je ontvangt, hangt af van het soort warmtepomp en het vermogen.

Een voorbeeld: een hybride warmtepomp op buitenlucht met een vermogen van 5kW kost ongeveer 4.000. Van de overheid krijg je hiervoor € 1.500 tot € 1.800 subsidie. De precieze bedragen per apparaat vind je in de apparatenlijst van RVO.

Hoe werkt een warmtepomp nou precies? Een warmtepomp zorgt voor de verwarming van je huis en warm water uit de kraan. Dat doet de pomp op een milieuvriendelijke manier. Hij gebruikt warmte uit de lucht, grond of water. Er zijn twee soorten warmtepompen: een hybride en elektrische. Voor een hybride warmtepomp heb je ook een hr-ketel op gas nodig. Voor een volledig elektrische warmtepomp hoeft dat niet.

Ook voor deze subsidie moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Bijvoorbeeld:

 • De warmtepomp moet op de RVO-lijst van warmtepompen staan. (Er kan hier uitzondering op worden gemaakt als het apparaat alsnog voldoet aan de eisen van de RVO.)
 • De subsidie moet je binnen 12 maanden na installatie aanvragen.
 • De warmtepomp is deskundig geïnstalleerd en dit is aantoonbaar.

Lees alle eisen voor de subsidie voor een warmtepomp op rvo.nl.

Geen subsidie meer voor warmtepomp of zonneboiler in nieuwbouwwoningen 

Wil je een subsidie aanvragen voor een zonneboiler of waterpomp? En doe je dat voor een nieuwbouwwoning waarvoor de omgevingsvergunning na 30 juni 2018 is aangevraagd? Dan heb je sinds 2020 geen recht meer op een ISDE-subsidie. 

Zonnepanelen kopen en btw terugvragen

Ga je zonnepanelen kopen? Goed idee, want ze leveren steeds meer energie op. Helaas zijn er sinds 2019 geen landelijke subsidies meer voor zonnepanelen. Maar er zijn wel andere regelingen en gemeentelijke subsidies waardoor zonnepanelen kopen en gebruiken voordelig is. 

Zo kun je de btw voor de aanschaf en installatie terugkrijgen. Als jouw zonnepanelen meer elektriciteit produceren dan dat je zelf gebruikt, lever je het overschot terug aan het elektriciteitsnet. Je krijgt daar dan iets voor terug. Dat kan op een van de volgende twee manieren: 

 • je krijgt een vergoeding van je energiebedrijf
 • het energiebedrijf verrekent de stroom die je terug levert, met de stroom die het energiebedrijf aan jou levert. Dat heet salderen. Aan het eind van het jaar krijg je het te veel betaalde bedrag voor energie terug. 

Omdat je als particulier stroom opwekt en daar een vergoeding voor krijgt, ben je volgens de Belastingdienst een klein energiebedrijf. Daarom mag je de btw over de aanschaf van je zonnepanelen terugvragen. Je moet je hiervoor wel eerst bij de Belastingdienst laten registreren als eenmanszaak. 

Tip: Bekijk het stappenplan van Ondernemersplein hoe je de btw van je zonnepanelen terug vraagt.

Let op: salderen verdwijnt, terugleververgoeding blijft

Salderen wordt vanaf 2023 steeds minder makkelijk en verdwijnt helemaal vanaf 2031. Maar de terugleververgoeding niet. Dus lever je meer zonne-energie terug dan dat je afneemt bij de energieleverancier? Dan ontvang je van je leverancier een vergoeding. Zo blijft zonnepanelen kopen en gebruiken nog steeds voordelig. Je bespaart op je energiekosten én verdient er ook nog wat mee. 

Heb je plannen om zonnepanelen te installeren? Dan hebben we goed nieuws! Via Woningverbeteraars, een initiatief van de Volksbank, kun je tijdelijk 20 euro korting krijgen voor elk zonnepaneel dat je aanschaft. Deze actie loopt tot 30 juni 2022. Bekijk de actie hier.

Zonnepanelen kopen en gebruiken is voordelig omdat je de btw terug kunt vragen. Zonnepanelen kopen en gebruiken bespaart je energiekosten. Foto: Ulrike Leone via Pixabay.

Subsidies gemeente voor duurzaam huis

Naast landelijke subsidies, hebben gemeenten en provincies soms ook eigen subsidies voor een duurzaam huis. Zo heeft bijvoorbeeld bijna elke grote gemeente een subsidieregeling voor een groen dak. In de Energiesubsidiewijzer van Milieu Centraal vind je een overzicht per gemeente.

Soms krijg je als resultaat dat jouw gemeente geen subsidies heeft. Maar dat betekent niet gelijk dat die subsidie er niet is. Het kan zijn dat jouw gemeente een subsidie niet heeft aangemeld. Het is dan zeker even de moeite waard om dit na te vragen bij je eigen gemeente.

Subsidies aanvragen

Een subsidie aanvragen doe je bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Behalve als je een subsidie bij je gemeente aanvraagt. Ga je binnenkort energiebesparende maatregelen nemen en daar een subsidie voor aanvragen? Een paar tips:

 • Check voordat je de maatregelen laat uitvoeren de aanvraagprocedure en subsidievoorwaarden.
 • Zorg dat isolatiemaatregelen volgens de voorwaarden uitgevoerd worden. 
 • Laat het bedrijf dat de maatregelen voor je uitvoert het ‘uitvoerdersformulier’ invullen en ondertekenen.
 • Maak foto’s van de duurzame maatregelen tijdens de bouw.
 • Bewaar alle facturen van de uitvoering.

Je vraagt de subsidie aan nadat de maatregelen uitgevoerd zijn. Bij de SEEH-subsidie bijvoorbeeld, moet dat binnen 6 maanden. Maar doe het gewoon zo snel mogelijk. De overheid heeft vaak een subsidiepot voor de komende jaren. En daarvoor geldt: wie het eerst komt, die het eerst maalt. Uiterlijk 13 weken na je subsidieaanvraag krijg je per post van RVO een ontvang een beslissing of je recht hebt op de subsidie. Goed om te weten: RVO kan achteraf komen controleren of je aan de eisen voldoet. 

Meer weten over duurzame huizen?

Profile picture for user liesbethkauw_93771
Liesbeth
Auteur
Freelancer voor Voor de Wereld van Morgen. Ik word blij van minder spullen, natuur, tiny houses en duurzame kleding. Ik deel graag inspirerende verhalen en handige informatie over duurzaamheid. Bijvoorbeeld voor ondernemers. Heb je een slim idee voor een betere wereld? Laat het ons weten!