Energie
Duurzaam wonen

Subsidies voor energiebesparing in huis  

Ga je je huis verduurzamen? Maak dan gebruik van speciale subsidies. Bekijk ons handige overzicht.
27-05-2020 - door Liesbeth
Energie besparen in je huis is goed voor het milieu en je portemonnee.

De overheid heeft subsidies om je huis energiebesparend te maken. Foto: Wooolff via Pixabay

Energie besparen is goed voor het milieu. Maar bovenal bespaar je met een energiezuinig huis veel geld. Je energiekosten zijn lager. En: voor een goed geïsoleerde woning en duurzame verwarming kun je subsidies aanvragen bij de overheid. We zetten de subsidies voor je op een rij. 

Subsidie isolering woning

Je huis isoleren is een belangrijke eerste stap als je energie wilt besparen én je huis comfortabeler wilt maken. Als je twee of meer isolatiemaatregelen neemt, kun je subsidie krijgen via de landelijke Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH). Het gaat om dakisolatie, spouwmuurisolatie, gevelisolatie, vloerisolatie en HR++ of triple glas.  

Je hebt recht op maximaal 10.000 euro subsidie per woning. Bereken met de rekentool van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hoeveel je ongeveer krijgt. De subsidie ontvang je overigens niet zomaar. Er zijn verschillende voorwaarden. Zoals:

 • Je moet eigenaar van het huis zijn en er zelf wonen.
 • Je kunt de subsidie pas aanvragen ná de uitvoering van de isolerende maatregelen.
 • De subsidie geldt alleen voor maatregelen die vanaf 15 augustus 2019 door een bouwbedrijf zijn uitgevoerd.

Check voordat je je rijk rekent eerst alle voorwaarden voor de SEEH-subsidie.

Extra subsidie voor meer isolatiemaatregelen

Heb je twee of meer energiebesparende maatregelen genomen? Dan heb je ook recht op de subsidie voor aanvullende maatregelen voor een energiezuinig huis, zoals: 

 • Een isolerende buitendeur: 80 euro per m2, bij een voor- of achterdeur met een U-waarde (drukt de hoeveelheid warmte uit die een deur doorlaat) van maximaal 1,5.
 • Een CO2-gestuurd ventilatiesysteem: 60 euro.
 • Een energieverbruiksmanager of slimme thermostaat: 100 euro.

Bonusbedrag voor zeer energiezuinig huis

Ga je voor een huis dat zeer energiezuinig is? Of zelfs energieneutraal, waarbij je zelf alle energie opwekt die je nodig hebt? Dan kom je wellicht in aanmerking voor een extra subsidie van de overheid van 4000 euro. Je moet wel aan de voorwaarden voldoen.

Ook na 2020 subsidie voor isolatie 

De regeling Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) loopt van 15 augustus 2019 tot en met 31 december 2020. Maar ook ná 2020 kun je subsidie krijgen voor het isoleren van je huis. Dat loopt dan via de regeling Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Deze wordt uitgebreid met isolatiesubsidies.

Subsidie zonneboiler 

Koop je een zonneboiler voor je huis? Dan kun je de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) krijgen. Hoeveel dat is, hangt af van het soort zonneboiler en hoeveel die aan energie oplevert. Vaak gaat het om een bedrag tussen de 750 en 2.000 euro. Wat je precies per apparaat krijgt zie je op de lijst van zonneboilers van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Wat is het eigenlijk, een zonneboiler?

Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector met een warmwaterboiler. Je gebruikt een zonneboiler voor de verwarming van een kamer of warm water uit de kraan. Daarmee bespaar je ongeveer de helft op je energieverbruik voor warm water. Is er te weinig zon? Wees dan niet gelijk bang voor een koude douche. Want een ander apparaat in je huis zorgt dan voor warm water, bijvoorbeeld de gasketel of een milieuvriendelijke alternatief: een warmtepomp. 

Voor de ISDE-subsidie gelden regels waar je aan moet voldoen. Zoals:

 • De zonneboiler moet op de RVO-lijst van zonneboilers staan.
 • De zonneboiler moet nieuw zijn. Je hebt een koopbewijs en een betaalwijs nodig.
 • Een deskundige installateur heeft de zonneboiler geïnstalleerd. Daar heb je bewijs van, bijvoorbeeld een factuur.
 • Je subsidieaanvraag moet binnen 6 maanden na installatie van de zonneboiler bij RVO binnen zijn.

Een zonneboiler zorgt met hulp van de zon voor een warme douche. Een zonneboiler zorgt met hulp van de zon voor een warme douche. Foto: chuttersnap via Unsplash.

Subsidie warmtepomp  

Je kunt subsidie krijgen als je een warmtepomp koopt. Dit is net als voor de zonneboilers de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Hoe hoog het bedrag is dat je ontvangt, hangt af van het soort warmtepomp en het vermogen.

Een voorbeeld: een hybride warmtepomp op buitenlucht met een vermogen van 5kW kost ongeveer 4.000. Van de overheid krijg je hiervoor € 1.500 tot € 1.800 subsidie. De precieze bedragen per apparaat vind je in de apparatenlijst van RVO.

Hoe werkt een warmtepomp nou precies? Een warmtepomp zorgt voor de verwarming van je huis en warm water uit de kraan. Dat doet de pomp op een milieuvriendelijke manier. Hij gebruikt warmte uit de lucht, grond of water. Er zijn twee soorten warmtepompen: een hybride en elektrische. Voor een hybride warmtepomp heb je ook een hr-ketel op gas nodig. Voor een volledig elektrische warmtepomp hoeft dat niet.

Ook voor deze subsidie moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Bijvoorbeeld:

 • De warmtepomp moet op de RVO-lijst van warmtepompen staan.
 • Het verwarmingstoestel heeft een vermogen van maximaal 70 kW.
 • De subsidie moet je binnen 6 maanden na installatie aanvragen.

Lees alle eisen voor de subsidie voor een warmtepomp op rvo.nl.

Geen subsidie meer voor warmtepomp of zonneboiler in nieuwbouwwoningen 

Wil je een subsidie aanvragen voor een zonneboiler of waterpomp? En doe je dat voor een nieuwbouwwoning waarvoor de omgevingsvergunning na 30 juni 2018 is aangevraagd? Dan heb je sinds 2020 geen recht meer op een ISDE-subsidie. Wel is er een overgangsregeling: installeer je het apparaat voor 1 juli 2020? Dan kun je binnen 6 maanden na de installatie nog subsidie aanvragen in 2020. 

Zonnepanelen kopen en btw terugvragen

Ga je zonnepanelen kopen? Goed idee, want ze leveren steeds meer energie op. Helaas zijn er sinds 2019 geen landelijke subsidies meer voor zonnepanelen. Maar er zijn wel andere regelingen waardoor zonnepanelen kopen en gebruiken voordelig is. 

Zo kun je de btw voor de aanschaf en installatie terugkrijgen. Als jouw zonnepanelen meer elektriciteit produceren dan dat je zelf gebruikt, lever je het overschot terug aan het elektriciteitsnet. Je krijgt daar dan iets voor terug. Dat kan op een van de volgende twee manieren: 

 • je krijgt een vergoeding van je energiebedrijf
 • het energiebedrijf verrekent de stroom die je terug levert, met de stroom die het energiebedrijf aan jou levert. Dat heet salderen. Aan het eind van het jaar krijg je het te veel betaalde bedrag voor energie terug. 

Omdat je als particulier stroom opwekt en daar een vergoeding voor krijgt, ben je volgens de Belastingdienst een klein energiebedrijf. Daarom mag je de btw over de aanschaf van je zonnepanelen terugvragen. Je moet je hiervoor wel eerst bij de Belastingdienst laten registreren als eenmanszaak. 

Tip: Bekijk het stappenplan van Ondernemersplein hoe je de btw van je zonnepanelen terug vraagt.

Let op: salderen verdwijnt, terugleververgoeding blijft

Salderen wordt vanaf 2023 steeds minder makkelijk en verdwijnt helemaal vanaf 2031. Maar de terugleververgoeding niet. Dus lever je meer zonne-energie terug dan dat je afneemt bij de energieleverancier? Dan ontvang je van je leverancier een vergoeding. Zo blijft zonnepanelen kopen en gebruiken nog steeds voordelig. Je bespaart op je energiekosten én verdient er ook nog wat mee. 

Zonnepanelen kopen en gebruiken is voordelig omdat je de btw terug kunt vragen. Zonnepanelen kopen en gebruiken bespaart je energiekosten. Foto: Ulrike Leone via Pixabay.

Subsidies gemeente voor duurzaam huis

Naast landelijke subsidies, hebben gemeenten en provincies soms ook eigen subsidies voor een duurzaam huis. Zo heeft bijvoorbeeld bijna elke grote gemeente een subsidieregeling voor een groen dak. In de Energiesubsidiewijzer van Milieu Centraal vind je een overzicht per gemeente.

Soms krijg je als resultaat dat jouw gemeente geen subsidies heeft. Maar dat betekent niet gelijk dat die subsidie er niet is. Het kan zijn dat jouw gemeente een subsidie niet heeft aangemeld. Het is dan zeker even de moeite waard om dit na te vragen bij je eigen gemeente.

Subsidies aanvragen

Een subsidie aanvragen doe je bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Behalve als je een subsidie bij je gemeente aanvraagt. Ga je binnenkort energiebesparende maatregelen nemen en daar een subsidie voor aanvragen? Een paar tips:

 • Check voordat je de maatregelen laat uitvoeren de aanvraagprocedure en subsidievoorwaarden.
 • Zorg dat isolatiemaatregelen volgens de voorwaarden uitgevoerd worden. 
 • Laat het bedrijf dat de maatregelen voor je uitvoert het ‘uitvoerdersformulier’ invullen en ondertekenen.
 • Maak foto’s van de duurzame maatregelen tijdens de bouw.
 • Bewaar alle facturen van de uitvoering.

Je vraagt de subsidie aan nadat de maatregelen uitgevoerd zijn. Bij de SEEH-subsidie bijvoorbeeld, moet dat binnen 6 maanden. Maar doe het gewoon zo snel mogelijk. De overheid heeft vaak een subsidiepot voor de komende jaren. En daarvoor geldt: wie het eerst komt, die het eerst maalt. Uiterlijk 13 weken na je subsidieaanvraag krijg je per post van RVO een ontvang een beslissing of je recht hebt op de subsidie. Goed om te weten: RVO kan achteraf komen controleren of je aan de eisen voldoet. 

Meer weten over duurzame huizen?

Profile picture for user liesbethkauw_93771
Liesbeth
Auteur
Freelancer voor Voor de Wereld van Morgen. Ik word blij van minder spullen, natuur, tiny houses en duurzame kleding. Ik deel graag inspirerende verhalen en handige informatie over duurzaamheid. Bijvoorbeeld voor ondernemers. Heb je een slim idee voor een betere wereld? Laat het ons weten!