Klimaat
Groene stad
Geldzaken

Subsidie voor je regenton 

Steeds meer gemeenten en waterschappen geven burgers subsidie als ze bijdragen aan de opvang van regenwater. Wij zetten ze op een rij!
16-07-2021 - door Maartje
Houten regenton

Houten regenton. Foto: Waldemar Brandt

Het klimaat verandert. Voor Nederland betekent dit onder andere méér regen en een toename van piekbuien. Dit kan tot grote problemen leiden zoals volgelopen kelders, straten en parkeergarages en overstromingen van rivieren. Om droge voeten te houden is de opvang van al dat water heel belangrijk. En daar kunnen we zélf iets aan doen, bijvoorbeeld door het plaatsen van een regenton!

Op dit moment gaat het slecht met de wateropvang in Nederland. Ondanks dat we meer regenwater moeten opvangen, wordt ons land steeds 'versteender'. We leggen onze grond vol met tegels en asfalt waardoor het regenwater niet goed wegstroomt. Op dit moment is maar liefst 15% van de Nederlandse grond versteend, hiermee is ons land koploper in Europa. Dit komt enerzijds door de aanleg van nieuwe wegen en bouw van huizen, maar óók door de populariteit van onderhoudsarme tegeltuinen.

We deelden eerder al enkele praktische tips om je tuin hoosbui-proof te maken. Een van die tips bestaat uit het plaatsen van een regenton. Niet alleen zorg je zo voor de opvang van regenwater, je hebt meteen ook gratis water om aan je planten te geven of je ramen of fiets mee te wassen. Ook de overheid is fan van regentonnen en geeft steeds vaker subsidie voor het plaatsen van een regenton en het afkoppelen van je regenpijp. Geeft je gemeente geen subsidie? Check dan ook even je waterschap, soms bieden zij wél financiële ondersteuning als burgers regenwater willen opvangen.

Een groene tuin mét regenton kan al veel regenwater opvangen. Foto: Elho

Regenwatersubsidie in de grote steden

We hebben gekeken naar de 20 grootste gemeenten van Nederland en noemen hieronder enkel de steden die op het moment van schrijven een subsidie hebben voor het plaatsen van een regenton of regenschutting.

Je kamer- en tuinplanten drinken het liefst regenwater. Foto: Elho

Regenwatersubsidie door waterschappen

Waterschappen zijn verantwoordelijk voor het beheren van het water in Nederland. Niet zo gek dus dat zij de hulp van burgers inroepen nu ons land steeds meer water uit de hemel ontvangt. De gelft van de waterschappen in Nederland biedt een vorm van subsidie voor mensen die regenwater opvangen of hun regenpijp afkoppelen van het riool. Weet je niet onder welk waterschap jouw woonplaats valt? Check het hier: https://www.waterschappen.nl/mijn-waterschap

Deze stijlvolle regenton van Elho heeft zelfs een geintegreerde gieter. Foto: Elho Pure Raindrop

Meer handige subsidies voor het verduurzamen van je huis

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!