Lifestyle
Duurzaam ondernemen

Studio Perspective: de kracht van social design  

Studio Perspective verkoopt duurzaam dutch design aan consumenten en bedrijven. Alle producten worden sociaal geproduceerd.
25-02-2019 - door Redactie

Duch Design - een duurzame designlamp gemaakt van afval

In sociale werkplaatsen in ons land wordt hoogwaardig design gemaakt. Annet Mulder besloot dat zichtbaarder te maken en richtte twee jaar geleden Studio Perspective op. 'Er worden geweldige producten geproduceerd die bijdragen aan de toekomst van mensen met een arbeidsbeperking. Ik wil graag dat mensen daar meer bij stilstaan.' Wij spraken met Annet over haar onderneming.

Studio Perspective

Studio Perspective bestaat nu twee jaar en ontstond doordat Annet zich verbaasde over het hoogwaardige design dat gemaakt wordt in sociale werkplaatsen. 'Geen enkele ontwerper liep met dat gegeven te koop, terwijl dat voor mij juist van meerwaarde is.' Ze lanceerde Studio Perspective om juist die kant van het verhaal te belichten. In haar bedrijf gaat het om bijzondere samenwerkingen, tussen Nederlandse ontwerpers en mensen van sociale werkplaatsen, sociale firma's en gedetineerden die werkervaringen opdoen.

Foto: Studio Perspective

Duurzaam design uit de sociale werkplaats

Het doel van Studio Perspective is om social design in de schijnwerpers te zetten, iets dat volgens Annet hard nodig is. 'Een grote groep mensen is dagelijks afhankelijk is van de sociale werkvoorziening. Het is een plek waar ze een ritme en zelfvertrouwen kunnen opbouwen, waar ze werkervaring opdoen en mee draaien met de maatschappij. Daardoor krijgen ze uiteindelijk meer kansen op de reguliere arbeidsmarkt.' De missie van Studio Perspective is dan ook om zoveel mogelijk werk te creëren voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. 'Bij elke verkoop wordt direct werk gecreëerd. Meer werk betekent meer werkervaring, meer werkervaring betekent meer kansen op de reguliere arbeidsmarkt. Niemand hoeft aan de zijlijn te staan en elke aankoop heeft impact!

Door social design aan te schaffen doe je dus meteen iets goeds voor een ander. Waarbij Annet aanstipt dat we niet moeten vergeten dat ook jij en ik 'die ander' zouden kunnen zijn. In de sociale werkplaats werken namelijk niet altijd mensen die een fysieke of geestelijke beperking hebben, maar ook langdurig werklozen of ouderen die door een reorganisatie niet meer aan het werk komen. 'Iedereen kan aan de zijlijn komen te staan.'

De sociale werkplaats waar alles lokaal en sociaal geproduceerd wordt | Foto: Studio Perspective

De kracht van social design

Annet hoopt dat mensen ook meer stilstaan bij hoe ze consumeren. Volgens haar gebeurt dat al steeds meer, maar er zijn nog grote stappen te zetten. “Mensen kopen steeds bewuster kleding en letten beter op wat ze eten. Met de aanschaf van social design lever je ook een positieve bijdrage aan de wereld. Allereerst geef je mensen de kans om aan het werk te gaan. Daarnaast lever je met het kopen van social design ook een positieve bijdrage aan de wereld. De producten komen van eigen bodem, waardoor er geen onnodige uitstoot van transport bij komt kijken en weet dat de werkomstandigheden eerlijk zijn.”

De lampen van Binthout en Graypants worden gemaakt van duurzame materialen door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. | Foto: Studio Perspective

Een positieve bijdrage

De ambities van Studio Perspective zijn helder. 'Via Studio Perspective wil ik graag meer duurzame producten uit sociale werkplaatsen in de spotlight zetten. Zo wil ik een positieve bijdrage leven aan de arbeidsparticipatie van een grote groep kwetsbare mensen in Nederland.” Ook wil Annet in de toekomst haar assortiment uitbreiden en meer bedrijven motiveren om maatschappelijk verantwoord te ondernemen door te kiezen voor duurzaam kantoorinterieur. 'Hoe meer ik kan laten zien wat er allemaal gemaakt wordt en mogelijk is, hoe meer mensen straks met social design in aanraking komen. Uiteindelijk hoop ik met Studio Perspective ook te groeien, zodat ik zelf mensen met een ‘arbeidsbeperking’ in dienst zou kunnen nemen.'

Ook de naampuzzels van CRE8 zijn bij Studio Perspective te koop | Foto: Studio Perspective

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.