Geldzaken
Lifestyle
Mensenrechten
Mode
Duurzaam ondernemen

studio JUX breidt duurzame modeketen uit 

In 2013 wonnen ze de ASN Bank Wereldprijs en inmiddels bouwen ze hard aan hun duurzame mode-imperium. Een winkel Rotterdam is een feit!
06-12-2018 - door Maartje
Studio Jux

In 2013 wonnen Carlien en Jitske met hun duurzame mode-onderneming studio JUX de ASN Bank Wereldprijs. De stijlvolle kleding en accessoires van studio JUX worden gemaakt van biologische, natuurlijke of gerecyclede materialen in hun eigen fabriek in Nepal waar de 40 medewerkers een leefbaar loon betaald krijgen. Zo maken ze echte impact in een land waar armoede nog een groot probleem is.

Jitske Lundgren, mede-oprichter studio JUX en afgestudeerd aan de mode-academie: "Ik kwam op het idee voor studio JUX tijdens een reis in India waar ik een man ontmoette wiens huid van top tot teen paars was doordat hij dag in dag uit textiel verfde met paarse verf. Dit was voor mij een enorme eye-openeren dat het anders moest met onze modeindustrie."

Jitske startte daarop samen met Carlien Helmink haar eigen modelabel, studio JUX. "Jux is een Duits woord voor lol of plezier maken en dat is wat wij willen bereiken: mode die zowel de drager als de maker blij maakt" legt Jitske uit.

De fabriek van studio JUX in Nepal

De kleding en accessoires van studio JUX worden onder goede arbeidsomstandigheden vervaardigd in hun eigen fabriek in Kathmandu, Nepal, waar nu zo'n 40 mensen werken. Met deze fabriek wil studio JUX goede werkgelegenheid creëren en de leefomstandigheden van de Nepalezen verbeteren. Een kleermaker van studio Jux verdient tachtig procent meer dan het minimumloon in Nepal, een leefbaar loon in het door armoede geteisterde land.

Daarnaast bouwen ze bij studio JUX ook een pensioen op. "Dat is daar heel ongebruikelijk," aldus Jitske. "Kledingfabrieken betalen doorgaans uit per kledingstuk dat je maakt. Als je niets maakt, omdat je even geen opdracht hebt, verdien je ook niets." Op hun website geven ze onder de slogan Your Nepali Tailor is a Rockstar hun fabrieksmedewerkers een gezicht, je kunt precies zien wie jouw kledingstuk heeft gemaakt. 

Duurzame groei voor een eerlijkere kledingindustrie

In 2013 wonnen Jitske en Carlien de ASN Bank Wereldprijs waarna ze de productie in Nepal verder konden opschalen en professionaliseren. In de jaren daarna werd hun kleding in steeds meer winkels in binnen- en buitenland verkocht waarna de ondernemers het plan opvatte om een eigen winkel te openen. In 2016 opende de allereerste studio JUX winkel in Amsterdam waarna in het voorjaar van 2018 een tweede winkel werd geopend in Utrecht.

Flagshipstore studio JUX in Amsterdam

Jitske: "Onze winkels bieden onze een unieke kans om direct in contact te komen met onze klanten en met hen het gesprek aan te gaan over duurzame mode, zo kunnen we elkaar inspireren".

studio JUX komt naar Rotterdam

In april is de winkel in Rotterdam geopend, op de Meent 24-26. "Rotterdam spreekt ons zeer aan doordat de stad zo in ontwikkeling is en er is veel aandacht voor duurzaamheid hierdoor geloven wij dat dit de juiste plek is voor de volgende winkel." geeft Jitske aan. "Met deze nieuwe winkel kunnen we doorgroeien, de productie opschalen en meer mensen aannemen in Nepal."

Om de winkel te kunnen openen startte studio JUX in december 2018 een crowdfundingcampagne met steun van ASN Bank waarmee ze in een paar dagen maar liefst €200.000 wisten op te halen bij 196 investeerders. Het is goed om te zien dat deze mooie Nederlandse onderneming zoveel mensen weet te motiveren voor eerlijke mode. Op naar een duurzaam mode-imperium.

 Ga jij voor fast-fashion of duurzame kleding? 

ASN Bank zet zich in voor een eerlijke kledingindustrie waar werknemers een leefbaar loon betaald krijgen. 

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!