Studenten ontwikkelen poncho van suikerriet 

De regenponcho's van NATR zijn recyclebaar en moeten grote afvalstromen, onder andere op festivals en sportevenementen, tegengaan.
04-08-2017 - door Redactie
NATR maakt poncho's van suikerriet

Gwen, Floor, Merel en Wouter ontmoetten elkaar tijdens de minor Entrepreneurship aan de UvA. Hier kregen ze de kans om, onder begeleiding van docenten en coaches, een bedrijf op te richten. Wat daar begon als een idee is inmiddels een serieus businessplan, met het doel om een wezenlijke bijdrage te leveren aan de wereld. Hoe precies? Met bioponcho's van NATR!

NATR - Nature's Answer To Rain

'Tijdens het brainstormen zei één van ons: "Laten we regenjassen maken van afvalplastic". En daar ontstond het allemaal. Met het idee om een bio-poncho te ontwikkelen waarmee we grote afvalstromen - onder andere op festivals (nog steeds hard nodig!) en sportevenementen - tegen kunnen gaan. Het plan was er, we misten alleen nog de kennis. En dus zijn we een onderzoek gestart naar plastic en zijn we alle mogelijke opties tegenover elkaar gaan afwegen. De conclusie van dat onderzoek was dat suikerriet op dit moment de meest duurzame en beschikbare oplossing is voor onze poncho.'

65% minder CO2

De regenponcho's van NATR worden gemaakt op basis van natuurlijke producten, zoals suikerriet. (Wist je dat suikerriet als grondstof voor allerlei producten kan dienen?) Hierdoor hoeft geen gebruik meer gemaakt te worden van uitputbare bronnen. Het scheelt veel CO2, maar liefst 65% in vergelijking met een normale regenponcho, en daarnaast is plastic op basis van suiker heel geschikt om te recyclen. Na gebruik kunnen ze worden omgesmolten tot plastic-korrels om weer nieuwe bioponcho's of andere producten van te maken.

Ieder keer een andere muur

Het grootste obstakel voor NATR is op dit moment de productie. Dat heeft volgens het team met twee zaken te maken. 'Allereerst worden poncho's nu enorm goedkoop geproduceerd in Aziatische landen. Om hiermee te kunnen concurreren moeten wij een partner vinden die ook goedkoop kan produceren. Dit is in strijd met ons ideaal om lokaal te produceren.' Daarnaast wordt plastic op basis van suikerriet nog maar weinig gebruikt. 

'We hadden een producent in Nederland gevonden die suikerriet gebruikt en die graag met ons wilde werken. Het probleem is alleen dat zonder een ' poncho-machine' de productie met name handwerk wordt. Zo'n machine is te duur om te kopen. En handwerk, in Nederland, maakte ook de productiekosten te hoog voor onze potentiële klanten. Elke keer als we een oplossing lijken te hebben, lopen we toch weer tegen een andere muur aan.'

Team NATR

Altijd de duurzaamste zijn

De plannen van NATR zijn groots en ambitieus. 'We willen niet een poncho die nu de duurzaamste is, we willen een poncho die altijd de duurzaamste is. Er zijn zo veel ontwikkelingen op dit gebied, denk bijvoorbeeld aan plastic dat kan oplossen in water, dat wij geloven dat er binnenkort een plasticsoort zal zijn die nog minder vervuilend is dan waarvan wij de poncho nu maken. We willen dus liever onze bestaande productie blijven innoveren, dan uitbreiden.'

Gouden tip voor startende duurzame ondernemers?

'Zorg dat je de juiste kennis hebt en wees niet koppig! Veel mensen hebben een duurzaam idee, maar na de nodige research blijkt het helemaal niet zo duurzaam te zijn. Het klinkt alleen zo. Ook wij hebben dit gehad. Het is belangrijk alle informatie die je kunt vinden samen te voegen en de juiste beslissing te nemen. Blijf niet hangen in je oorspronkelijke idee, maar zet meteen stappen met je nóg duurzamere variant!'

Heb jij tips om dit ambitieuze team verder te helpen? Bijvoorbeeld op het gebied van productie? Laat het ze dan weten! Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Volg NATR op Facebook.

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.