STRICK maakt je sneaker vetter én duurzamer 

Het eeuwenoude product is door vier studenten opnieuw uitgevonden en vormt nu een oplossing voor plastic soep.
14-12-2017
Deze schoenveters zijn een draagbare oplossing voor plastic soep | Beeld: Anne Kok

Deze schoenveters zijn een draagbare oplossing voor plastic soep | Beeld: Anne Kok

Als je drie maanden geleden tegen studenten Rens, Yannick, Sifra en Jip had gezegd dat ze vandaag de dag samen eigenaar zouden zijn van een merk voor duurzame veters, dan hadden ze heel hard om je gelachen. Maar toch is dat nu werkelijkheid. Tijdens de minor Entrepreneurship (Universiteit van Amsterdam) kreeg het viertal de opdracht om een nieuw merk op te zetten. Dat is Strick geworden: schoenveters die een draagbare oplossing vormen voor plastic soep. Voor de Wereld van Morgen sprak met Jip.

Een gloednieuw merk opzetten

Een nieuw merk bedenk je niet zomaar. De studenten bedachten van tevoren een aantal uitgangspunten: het moest een product worden waar je trots op kunt zijn en het moest bijdragen aan de sociale maatschappij. Jip: "Onze focus lag al snel op het recyclen van plastic. Daarnaast wilden we graag een bestaand product veranderen door het duurzamer te maken."

De taakverdeling was ook gauw rond. "Rens is ons technisch brein, hij kent onze site op zijn duimpje en regelt alles online. Sifra is onze wandelende agenda, weet alles over alles en is onze redding wat betreft punctualiteit. Yannick beheert onze financiën en managet juridische zaken. Ik (Jip, red.) doe marketing en sales. Ik ben eigenlijk het ‘uithangbord’ van Strick.”

Beeld: Anne Kok

Productie in eigen land

Strick gebruikt plastic flessen uit Nederland, Denemarken, Frankrijk en Duitsland. Het merk werkt samen met Morssinkhoff Plastics. Hier wordt het plastic schoongemaakt, gescheiden en vermalen tot korrels. Daarna worden de korrels gesmolten en tot garen verwerkt. De garen gaan naar Zeewolde en worden daar tot sterke veters geweven. Jip: "Tot slot worden de veters verpakt in een sociale werkplaats, door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo creëren we werkgelegenheid voor de werknemers van Vixia en kunnen zij uiteindelijk weer terugkeren op de arbeidsmarkt." 

Twee paar veters

Het nieuwe merk heeft tot nu toe twee paar veters op de markt gebracht. "Bottle Blue is blauw met wit en Wasted White is wit met blauw", vertelt Jip. "We hebben bewust voor blauw gekozen, omdat het symbool staat voor vertrouwen en de wateren die schoner worden dankzij Strick." Het viertal heeft veel ideeën en krijgt ook aanvragen binnen voor bepaalde kleuren en kleurcombinaties. "We weten in ieder geval zeker dat het niet bij twee soorten veters blijft. Er is heel veel mogelijk. We kunnen bijvoorbeeld inspelen op trends en samenwerken met influencers en designers."

Beeld: Anne Kok

Succesvolle Kickstarter

De studenten hebben via een campagne op Kickstarter geld ingezameld voor de productie van de veters. Het was even spannend, maar de campagne is afgelopen week succesvol afgerond. "Zo cool! Die kunnen we van onze bucketlist afstrepen", aldus Jip. De succesvolle actie op Kickstarter betekent dat de veters nu officieel verkrijgbaar zijn én zelfs op tijd geleverd kunnen worden voor de kerstdagen. "Je koopt niet alleen een leuk cadeautje voor een ander, je doet ook iets goeds voor het milieu. Dat is toch de ultieme kerstgedachte?!" 

Dromen genoeg

Strick is pas net op de markt, maar het viertal heeft - naast meer soorten veters produceren - genoeg dromen. "We willen graag dat steeds meer mensen het probleem van plastic soep inzien. Het mooiste zou zijn als straks iedereen Strick kent als initiatiefnemer van een draagbare oplossing voor plastic soep", aldus Jip.

Je duurzame garderobe uitbreiden?

Deze Nederlandse modemerken maken eerlijke en duurzame kleding. Voor de online shoppers onder ons: ook op het wereldwijde web kun je terecht voor eerlijke kleding