Stop de verspilling van papier, kom in actie! 

Na glas is papier het meest gerecyclede materiaal.
01-04-2015 - door Redactie

In Nederland werd in 2005 maar liefst 2,5 miljoen ton papier en karton  ingeleverd. Dat is ongeveer 75% van het totale verbruik. Daar kunnen we trots op zijn, maar er mag een kanttekening bij geplaatst worden. Veel papier wordt namelijk ongevraagd toegestuurd en vaak ongelezen weggegooid.

Vijf miljard ongelezen folders weggegooid

Per jaar worden er 16 miljard reclame folders bij Nederlandse huishoudens bezorgd. Drie op de tien ontvangers gooien alles ongelezen weg (bron: Milieu Centraal). Dat komt neer op een slordige vijf miljard ongelezen folders die op de papierberg belanden. Ieder jaar worden er meer folders verstuurd. Helaas neemt het aantal mensen met een Nee-Nee-sticker niet gelijk toe. Nog maar 13,6 procent van de Nederlandse huishoudens heeft zo'n sticker.

Wat kun je doen?

Bestel gratis een Nee-Nee sticker via 0900-2025095 (wordt toegestuurd na invullen van een 'vast' telefoonnr). Of haal deze op bij het gemeentehuis.    Meld je af voor post op naam via Postfilter.nl    Meld je af voor drukwerk  via Papierbesparen.nl    Bekijk folders online, bijvoorbeeld bij Reclamefolder.nl    Zeg je tijdschrift of kranten abonnement op    Neem een goedkoper online abonnement (voor iPad)

Spaar een boom

Voor het maken van papier zijn veel bomen nodig. Voor 15 pakken papier is 1 boom nodig. Door papier te hergebruiken bespaar je bomen. Kranten worden bijvoorbeeld gemaakt van hergebruikt papier. Sinds de komst van de gratis kranten is de papierberg flink toegenomen: per dag beland er 100 ton aan papier in de treinen.

Papier kan niet oneindig gerecycled worden: na 5 tot 6 keer recyclen is de vezel versleten. Nieuwe verse houtvezels blijven dus altijd nodig. Het is dan nog de vraag of het gaat om duurzaam geproduceerd hout (FSC), wat vaak nog niet het geval is.

Milieubelasting tegengaan

In 1993 leidden acties van Milieudefensie tegen ongeadresseerd reclamedrukwerk tot de Code Verspreiding Ongeadresseerd Reclamedrukwerk, die de snelle groei van reclamedrukwerk moest terugdringen door het uitgeven van de inmiddels bekende ja/nee-brievenbusstickers.

De landelijke dekking van de sticker is nu 13,6 procent. Dat is nog veel te weinig.

Door een nee/nee-sticker op je brievenbus te plakken, ga je de onnodige belasting van het milieu tegen. Drukwerk wordt gemaakt van papier. De productie van papier, en ook het drukken en vervoeren van folders, belasten het milieu (bron: Milieu Centraal). Iedere ongewenst folder of andere post is overbodige milieubelasting.

 

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.