Geldzaken
Lifestyle
Duurzaam wonen

Stikken in spullen  

Volgens trendvoorspeller James Wallman is teveel spullen bezitten schadelijk voor je gezondheid
05-09-2016 - door Redactie
spullen

Foto: David Sunshine via Flickr

'De westerse mens gaat gebukt onder een enorme hoeveelheid rommel. Overconsumptie is een aandoening, net zo erg als obesitas. Het maakt ongelukkig, depressief, angstig, kan zelfs dodelijk zijn en is ook nog eens slecht voor het milieu.'

Stuffocation = stikken in spullen

De Amerikaanse trendvoorspeller James Wallmann schreef het in het - ook in Nederland verschenen - boek Stuffocation. Letterlijk betekent het stikken in spullen. In dit artikel van Trouw noemen ze het ook wel 'verspulling'. Wallman stelt dat rommel stress veroorzaakt en andersom. Je moet iets met al die spullen. Je moet ze gebruiken, opruimen of onderhouden. Daarvoor heb je tijd en energie nodig. Volgens James krijg je meer voldoening van iets doen of ervaren. De trend die hij signaleert is minimalisme. Leven zonder materiele welvaart. In plaats daarvan geef je je geld uit aan ervaringen en belevenissen.

Minimalism

Dat ontspullen hot is weet Jelle Derckx allang. Hij startte in 2013 met Lijstjes.info (nu Growthinkers.nl): een blog over persoonlijke ontwikkeling en minimalisme. 'Langzaam komt het besef, dat al dat shoppen en die dingen geen geluk geven. Gezondheid, relaties, je passies en persoonlijke ontwikkeling wel.' Maar wat als we nu allemaal massaal gaan ontspullen, waar blijven die spullen dan?

Zelf minimalisme uitproberen

Ook wij op de redactie zijn geïntrigeerd door een minimalistische levensstijl. Zo probeerden we zelf zeven dagen als extreme minimalist te leven, onderzochten we de (on)zin van minimalisme, gingen we op zoek naar de mooiste minimalistische designstukken en pasten we de strategieën van opruimgoeroe Marie Kondo toe in in een bedrijf

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.