Stella McCartney gelooft in een eerlijke en duurzame modewereld 

06-02-2017

Afbeelding: Stella McCartney & Angelina Jolie. © WikiCommons

In de modewereld is het helaas even zoeken naar een ontwerper die verantwoorde en duurzame collecties maakt. De naam die als eerste boven komt is die van Stella McCartney. Waar zij vroeger nog bekend stond als dochter van ex-Beatle Paul en fotograaf Linda McCartney staat ze nu bekend om haar sprankelende modecollecties. We maakten een klein portret van deze bijzondere ontwerpster, omdat we haar een mooi voorbeeld vinden van hoe de modewereld er uit zou kunnen zien. 

 

Liefde voor de planeet

Stella McCartney is geboren op 13 september 1971 en groeide op op een biologische boerderij in Sussex. Daar hielden ze dieren en verbouwden ze voedsel. Stella werd opgevoed met het idee dat we de aarde delen met alles wat er op leeft en we er goed voor moeten zorgen. Die liefde voor de planeet zie je terug in haar ontwerpen. 

Ze studeerde in 1995 af aan het Central Saint Martins College of Art and Design in Londen. Tijdens haar afstudeershow waren er (naast haar ouders) veel beroemde mensen aanwezig. Zo liepen Naomi Campbell en Kate Moss voor haar op de catwalk. Naast een hoop enthousiaste reacties kreeg zij ook veel kritiek. Volgens velen lifte ze namelijk mee op het succes van haar ouders.

Ondertussen krijgt deze beeldschone dame geen kritiek meer. Ze heeft namelijk duidelijk bewezen dat ze niet alleen een getalenteerde modeontwerper is, maar ook een echte zakenvrouw. 

Een eerlijke en duurzame wereld

Als het aan Stella McCartney ligt hoef je niet te kiezen tussen mooie en verantwoorde kleding. Zij gelooft namelijk dat je er glamoureus en origineel uit kunt zien en tegelijkertijd duurzaam, eerlijk en diervriendelijk kunt zijn. Daarom ontwerpt zij allerlei kleding waar geen leer, PVC of wol aan te pas komt. Verder probeert ze haar ecologische voetafdruk ieder seizoen te verkleinen en zet ze zich in voor mensenrechten. Zo is ze onderdeel van het Ethical Trading Initiative.

Het Ethical Trading Initiative is een samenwerking tussen allerlei bedrijven, vakbonden en organisaties. Samen zetten zij zich in voor de rechten van werkers over de hele wereld. Zij geloven namelijk in een wereld waar werkers niet geëxploiteerd of gediscrimineerd worden en waar ze kunnen genieten van vrijheid, zekerheid en gelijkheid. 

Verder werkt Stella McCartney ook samen met het Ethical Fashion Initiative. Zij gelooft namelijk dat je mensen op weg kunt helpen door ze werk te geven in plaats van liefdadigheid. Zo worden haar tassen bijvoorbeeld gemaakt door (voornamelijk) vrouwen uit Kenia. Zij krijgen een eerlijke prijs voor hun werk. In het filmpje hier onder vertelt Stella McCartney meer over dit project.

Alle kleine beetjes helpen

Op de site van Stelle McCartney staat uit uitgebreide Q&A over haar ontwerpen en visie. Een van de vragen is bijvoorbeeld of duurzaamheid en eerlijk ondernemen een trend is of iets wat blijft. Daarop antwoordt ze het volgende:

“Het belangrijkste is dat iedereen geïnteresseerd blijft. Dat is belangrijk want we leven op deze planeet en we moeten er goed voor zorgen. Zonder de aarde zouden we niks hebben. Het is niet alleen de mode-industrie, het is elke industrie.”

“Ik ontwerp kleding die lang mee gaat. Ik geloof in ontwerpen die niet verbrand worden, niet op de afvalberg eindigen en die de aarde geen schade toebrengen. Bij elk kledingstuk in elke collectie vraag ik me altijd af wat we kunnen doen om het duurzamer en eerlijker te maken. Ik wil constant blijven verbeteren.”

“Onze filosofie is dat het beter is om iets te doen dan niks. Voor mij gaat het om de basisprincipes: duurzaamheid is belangrijk, net als recycling. Iedereen kan eenvoudige dingen doen om een verschil te maken en elk kleine stukje helpt echt.”

 

Wil jij meer weten over Stella McCartney? Klik dan hier voor haar website en hier voor de pagina over duurzaamheid.

 

 

ASN Bank zet zich in voor een eerlijke kledingindustrie waar werknemers een leefbaar loon betaald krijgen.