Duurzaam ondernemen
Zero waste

Startershub BlueCity: een speeltuin voor circulaire bedrijven 

Een blog over hoe BlueCity met ondernemerschap de transitie inzet naar een circulaire economie
25-11-2019 - door Anne

Een wereld zonder afval: dat is de nieuwe werkelijkheid als het aan BlueCity ligt. Gevestigd in het iconische voormalig tropisch zwemparadijs Tropicana in Rotterdam, biedt BlueCity een broedplaats voor innovatieve ondernemers die reststromen een nieuwe bestemming geven. De gezamenlijke drijfveer: middels ondernemerschap een transitie inzetten naar een circulaire economie.

De nadruk ligt hierbij op ‘het doen’. “Je krijgt alleen mensen met je mee in deze transitie, als je laat zien dat het kan”, zo vertelt projectontwikkelaar Yvette Govaart als we haar interviewen. Waarom is de transitie naar een circulaire economie zo belangrijk? En wat heeft BlueCity ondernemers te bieden? Je leest het in deze blog.

Van lineair naar circulair

Lange tijd maakte niemand zich druk over het feit dat we leven in een lineaire economie. Produceren, consumeren, weggooien wat we niet (meer) gebruiken – het leek een prima systeem. Maar met de exponentieel groeiende wereldbevolking en de toenemende mondiale welvaart, is het inmiddels een onhoudbaar systeem geworden. We raken door onze grondstoffen heen en de afvalberg wordt alsmaar hoger. Kortom, we putten de aarde uit en we moeten dringend op zoek moeten naar oplossingen. En deze oplossingen liggen in een circulair systeem als het aan BlueCity ligt. 

De blauwe economie: het is mogelijk

BlueCity richt zich hierbij tot een stroming die ook wel “de blauwe economie” wordt genoemd. In deze filosofie, die werd geïntroduceerd door duurzaamheidseconoom Gunter Pauli, zijn twee principes heel belangrijk, namelijk 1) er wordt gekeken naar wat er lokaal aan grondstoffen voor handen ligt en 2) afval bestaat niet, maar is altijd een bron voor een nieuw product. Dat klinkt utopisch, maar BlueCity laat al zien dat het mogelijk is, met hun iconische huisvesting als boegbeeld. “Onze locatie staat symbool voor waar we voor staan: opnieuw waarde geven aan iets dat voorheen waardeloos leek”, vertelt Yvette Govaart daarover in het interview.

Een infographic die laat zien dat we in 2030 twee aardes nodig hebben om ons huidige consumptiepatroon vol te houden.In 2030 hebben we twee aardes nodig om ons huidige consumptiepatroon vol te houden.

Maar ook de ondernemers binnen het pand laten al zien dat een circulair systeem mogelijk is. Zo vormt de koffieprut van de Rotterdamse horeca een voedingsbodem voor de oesterzwammen van Rotterzwam. Het CO2 dat daarbij vrijkomt, wordt door Spireaux ingezet bij de productie van spirulina en in het BlueCity lab wordt het mycelium (schimmels van de oesterzammen) gebruikt om verpakkingsmaterialen te ontwikkelen. En de oesterzwammen zelf zijn natuurlijk overal in de Rotterdamse horeca op het menu te vinden. Kortom, een perfecte cirkel!

Show, don’t tell

Niet lullen, maar poetsen: dat is de insteek van BlueCity. “We zien vaak dat er veel wordt gepraat over de noodzaak van de transitie naar een circulaire economie, maar echte veranderingen blijven helaas toch vaak uit, of gaan niet snel genoeg”, vertelt Yvette hierover. “Om over te gaan op een circulair bedrijfsmodel, dienen de bedrijfsprocessen en -systemen immers opnieuw te worden ingericht. Dit stuit dan vaak op de nodige weerstand, omdat ermee werken een andere manier van denken en handelen vraagt.”. Door met kleinschalige pilotprojecten te laten zien wat werkt, wilt BlueCity deze impasse doorbreken. “Door het eerst op kleine schaal te doen, neem je de angst voor mislukking weg bij mensen. Als dan blijkt dat het werkt, dan kan je mensen meenemen naar een volgende stap”. 

Ook finalist van de ASN Bank Wereldprijs Lori van Unplastic is gevestigd in BlueCity Rotterdam.Ook finalist van de ASN Bank Wereldprijs Lori van Outlander Materials is met haar duurzame project Unplastic gevestigd in BlueCity Rotterdam.

Meer dan een startershub

Maar met kleinschalige pilotprojecten, gaan we uiteindelijk natuurlijk de wereld niet redden. Daarom helpt BlueCity haar inwonende ondernemers om hun bedrijfsmodellen op te schalen. “Circulaire initiatieven worden vaak kleinschalig en “schattig” gepositioneerd. Maar wij geloven erin dat deze ondernemers het verschil gaan maken in de transitie. Daarom bieden wij hen alle faciliteiten om dat te kunnen doen. Soms is dat enkel door mensen aan elkaar te linken, of door ondernemers een platform te bieden, maar niet zelden gaan we daarin verder, door bijvoorbeeld partnerships te begeleiden of samen met onze partners challenges uit te zetten die een branche breed vraagstuk oplossen.”, zo vertelt Yvette. 

Niet voor iedereen

Mocht je ondernemershart sneller zijn gaan kloppen, weet dan wel dat BlueCity niet voor iedere ondernemer is weggelegd. “We hebben een streng voordeurbeleid.”, vertelt Yvette. “BlueCity is geboren vanuit een diepe overtuiging dat de transitie naar een circulaire economie de enige weg naar de toekomst is. Bij elk besluit dat we maken stellen we onszelf dan ook de vraag: draagt het bij aan die transitie? Deze vraag stellen we dus ook aan de ondernemers die intrek willen nemen in BlueCity.”

Meer weten over BlueCity? Bekijk dan hier hun project!

Meer lezen over ondernemerschap?

Profile picture for user contact_93680
Anne
Auteur
Ik werk als freelance content creator voor organisaties met een maatschappelijke doelstelling. Door hun boodschap te verspreiden, wil ik graag mijn steentje bijdragen aan de betere wereld van morgen.