Duurzaam ondernemen
Tech

Start-up maakt 3D-geprint gips 

3D-geprint gips is lichter, ademender en staat een stuk leuker om je gebroken ledemaat!
10-11-2016 - door Maartje
3D-geprint gips voor je gebroken botten

3D-geprint gips voor je gebroken botten

Gebroken arm of enkel? Dan print de arts toch gewoon een kleurig, precies passen gips voor je uit? Klinkt misschien als iets te fantastisch maar als het aan het Mexicaanse start-up MediPrint ligt is dit binnenkort de normaalste zaak van de wereld.

Zij bedachten de NovaCast, een lichtgewicht en goed ademend 3D-geprint 'gips'. De NovaCast wordt door een 3D printer gemaakt en is 10 keer lichter dan regulier gipsverband. Het plastic neemt verder ook geen zweet op zoals regulier gips waardoor het beter is voor je huid en een stuk minder gaat stinken.

Daarnaast kan het precies op jouw lichaam worden gevormd, is het makkelijk te verwijderen en staat het toch net wat leuker dan zo'n zwaar gips. Klein nadeel is wel dat het zo'n 3,5 uur kost om het gips te printen. Maar ach, je loopt er zo wel cool bij.

Technische vooruitgang in de zorg

Er worden meer mooie technische uitvindingen gedaan. Zo is er nu ook de Exo Glove Poly, een soort robothand in de vorm van een rubberen handschoen die je over je eigen hand aan kunt trekken. En worden er nu drones ingezet om belangrijke medicijnen in afgelegen gebieden te krijgen. Al deze technische ontwikkelingen in de zorg brengen echter ook ethische vraagstukken met zich mee. Wij spraken hoogleraar Peter-Paul Verbeek hierover.

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!