Geldzaken
Duurzaam wonen

Sparen via je huis levert vaak meer op dan een spaarrekening 

Zo zit jij er straks warmpjes bij.
11-06-2018 - door Redactie

Martijn en Wouter kochten in Den Haag een tochtige bovenwoning uit 1912. Ze zijn de woning zelf aan het verduurzamen en wij volgen ze in dat avontuur. Zo is de energierekening al gedaald van €190 naar €50 euro per maand en besparen ze geld door duurzaam te douchen. Maar welke energiebesparende maatregelen leveren nu eigenlijk het meeste op? Martijn deelt met ons zijn ervaringen en tips.

Energiebesparende maatregelen

Ze vliegen je om de oren. Van HR++ glas en een warmtepomp tot spouwmuurisolatie. Hoe bepaal je wat je gaat doen, en waar word je echt beter van? Wouter & Martijn hebben hun huis uit 1912 grondig aangepakt. Waar de vorige eigenaar zo’n 190 euro per maand betaalde aan energie, kregen zij vorig jaar een rekening van slechts 50 euro per maand. Sinds de afrekening in april van dit jaar is dat nog een tientje minder. 'We denken in 2019 de rekening met nog eens tien euro per maand te kunnen verlagen.' Maar niet iedere maatregel is altijd rendabel.

Een hypotheek waarvan jij de ontvanger bent

Het helpt om energiebesparende maatregelen te zien als een soort hypotheek die je aan jezelf betaalt. Stel dat je duizend euro zou uitgeven om iedere maand een tientje te besparen, is dat dan een goede deal? De meeste energiebesparende maatregelen gaan langer dan 30 jaar mee, de looptijd van een standaardhypotheek. Alleen bij installaties zoals warmtepompen en ketels moet je goed kijken naar de verwachte levensduur. De meeste maatregelen blijven ook na dertig jaar renderen.

Iedere maand een tientje

Martijn, werkzaam bij ASN Bank voor de ASN Beleggingsfondsen, legt uit. 'Ik ga ervan uit dat de energiekosten en de inflatie ongeveer gelijk zullen zijn. Daardoor konden wij heel makkelijk over de looptijd van een hypotheek bedragen optellen. Iedere maand een tientje is 360 maanden lang een tientje; dat is 3.600 euro. Veel meer dan de duizend euro investering. Voor ons is de norm: als een investering van 1.000 euro meer dan drie euro per maand oplevert, doen we het omdat 360 maanden drie euro ruim 1.000 euro is.'

En voor iedereen die nu denkt, dit is niet het huis waar ik tientallen jaren woon: uit onderzoek blijkt dat een huis met een gunstig energielabel beter verkoopt. Ook om die reden interessant dus!

Welke maatregel levert nu wat op?

Wouter & Martijn gebruikten de handige tool van Milieu Centraal. Die laat heel mooi per maatregel de verwachte besparing zien in jouw individuele situatie. Het is dan slim om de meest rendabele als eerste te doen, al maakt Martijn een uitzondering voor isolerende ramen. 'Het is niet handig om ramen te isoleren zonder de muren eerst aan te pakken. Dat komt doordat er condens op de koude muren kan komen waardoor er schimmel kan ontstaan.'

Slimwoner van Natuur & Milieu heeft ook een handige woningtest waarmee je kunt ontdekken welke maatregelen voor jou het beste zijn. Ook kun je via Slimwoner offertes ontvangen van door Natuur & Milieu geselecteerde bedrijven die de maatregelen voor je kunnen uitvoeren. En wil je in één keer los van ’t aardgas? Daarvoor heeft Milieu Centraal dan weer een handig stappenplan gemaakt.

En als je dat geld niet hebt liggen?

Ook dan zijn er mogelijkheden. Je kunt in sommige gevallen je hypotheek verhogen met een ‘groen’ deel, waarbij je de extra hypotheeklast kunt betalen uit je lagere energierekening. Of je kunt kijken naar de mogelijkheden van een lening bij het Nationaal Energiebespaarfonds.

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.