Spannende jams van doorgedraaid fruit 

Ooit al eens pruimenjam met calvados en speculaas geprobeerd? Twisted Jams produceert de lekkerste jams, maar dan met een spannende twist.
02-12-2017 - door Marly
Twisted Jams

Een aantal van de heerlijke smaken | Bron: Tiwsted Jams

Twisted Jams zijn heerlijke jams en chutneys van gek fruit en gekke groentes. Te krom, te lang, te rond of de verkeerde kleur. Maar de smaak is er niet minder om. Ik spreek oprichtster Mirjam op rode uien dag. Op deze dag (die maar af en toe voorkomt, vanwege de heftige geur) worden kilo’s uien verwerkt tot geredde rode uien relish.

Mirjam en Angela leerden elkaar kennen toen ze beiden in de bakkerswinkel werkten. Toen ze samen op de woonbeurs stonden, ervaarden ze de belachelijke regels die er omtrent eten werden gesteld. ‘Het gaat totaal niet om kwaliteit, maar puur om de esthetiek’, zegt Mirjam. ‘Pas nog, was er een keer een actie in een supermarkt met peren die met z’n drieën in een  verpakking zaten. Toen de actie afliep bleven er nog verpakkingen over. Toen is alles weggegooid, omdat dat goedkoper was dan alle verpakkingen te verwijderen. In februari 2016 zijn ze, in Utrecht, gestart met Twisted Jams. En het loopt als een trein.

Bron: Markt om de Hoek

De Twisted Jams veroveren Nederland

Verschillende delicatessenwinkels en restaurants over het hele land nemen Twisted Jams al af. En er komen meer aanvragen elke dag. ‘Wat we maken is ook gewoon te gek’, zegt Mirjam. ‘Het is gewoon heel tof om te zien wat creatieve koks met jouw producten doen. Dat je je perenjam terugziet bij een kaasplankje in een goed restaurant, dat voelt echt als een beloning voor ons harde werk.’

Mirjam en Angela hebben veel contact met telers en groentewinkels. Dat is soms nog best wel een kwestie van timing. Mirjam: ‘Afgelopen maart bijvoorbeeld was het heerlijk weer, maar begin april waren er wat dagen met nachtvorst. Toen hebben we meteen een aantal telers gebeld met de vraag of ze aan ons wilden denken als de peren, door die nachtvorst, niet mooi curvy, maar recht van de boom zouden komen. En dat hebben ze toen gedaan.’ Tegenwoordig is Twisted Jams al zo groot, dat telers uit zichzelf al aankloppen bij Mirjam en Angela.

Lelijke groentes zijn niet waardeloos

Mirjam en Angela hebben het bewust niet over afval, want in hun ogen doet dit woord af aan de waarde van de groentes en fruit die zij gebruiken voor hun producten. Twisted Jams wil de hele keten verduurzamen en betaalt dus ook voor alle groentes en fruit die ze afnemen. ‘We moeten af van het idee dat ‘lelijke’ groentes waardeloos zijn’, stelt Mirjam. ‘En als je niet voor ze wilt betalen, suggereert dat juist dat je vindt dat ze geen waarde hebben.’

                       Bron: Twisted Jams

Drumroll… de smaken

Twisted Jams heeft verschillende lekkere smaken. Zo zijn er de 5 basis smaken; de groentes en fruit die hierin zitten worden altijd wel aangeleverd. Daarnaast weten Mirjam en Angela vaak ’s ochtends pas met wat voor groentes en fruit ze gaan werken die dag. Dit zorgt dus ook voor spannende combinaties zoals pruimenjam met speculaas en calvados (Mirjam's favoriet) of biet met sinaasappel en steranijs.

Soms komen er op een dag maar een paar stuks van een bepaald soort fruit of groente bij Mirjam en Angela terecht. Dan verwerken ze dat alsnog, vriezen ze het in en wachten op de volgende keer dat er een paar stuks van hetzelfde fruit of groente bij hen terecht komt. Het mooie van Twisted Jams is ook dat we groentes en fruit als het ware redden en dat de producten die we ervan maken vervolgens een jaar lang bewaard kunnen worden.

Nieuwsgierig?

Ook nieuwsgierig geworden? Op 22 en 23 december staat Twisted Jams op de Amsterdamsche Kerstmarkt. Je kan natuurlijk ook altijd langs bij een van hun verkooppunten. Ook leuk, op dit moment zijn de meiden van Twisted Jams in gesprek met een Universiteit  en een Hogeschool. Als het goed is worden de Twisted Jams daar vanaf december en januari in de kantines gebruikt. Heb je nou zin om nog meer voedsel te redden van verspilling, help dan boer Krispijn van zijn witte kolen af. Dit kan door een hapje te eten in de pop-up zuurkoolfabriek in Rotterdam. En wil je nou zelf thuis nooit meer groenten hoeven weg te gooien, koop dan een heerlijk soepstarter pakket en tover die rest groentes om in een heerlijke soep.

 

Profile picture for user Marly_emily@hotmail.com
Marly
Auteur
Marly | 23 jaar | Amsterdam | UvA | Internationale Betrekkingen | Voor de wereld van morgen | Wereldprijs | Hoe kunnen wij jouw duurzame idee verder helpen?