Sociaal

Sociale brouwerij opent deuren in Den Haag 

Binnenkort drink je een sociaal verantwoord biertje van Haags Water
29-01-2018
Of je nou van Tripel, IPA, Weizen houdt.. Brouwerij de Prael heeft ze allemaal!

Of je nou van Tripel, IPA, Weizen houdt.. Brouwerij de Prael heeft ze allemaal!

Brouwerij de Prael is een begrip in Amsterdam. En dat is niet voor niets: de brouwerij combineert het brouwen van bijzonder bier (zoals de regenwater-biertjes van Rainbeer) met het werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En nu gaan ze over de Amsterdamse stadsgrenzen heen, want er opent een nieuwe vestiging in Den Haag!

Meer dan een brouwerij

Brouwerij De Prael staat voor zoveel meer dan alleen bier. Want de brouwerij maakt niet alleen de lekkerste biertjes, maar biedt ook nog eens arbeidsmogelijkheden aan mensen met een psychiatrische achtergrond of met een lastig verleden. Voor deze werknemers is er de mogelijkheid een vak te leren of in de interne werkleerschool een cursus of opleiding volgen. Zo ging het ook bij Michelle, vanaf haar vijftiende dak- en werkloos. Nu is ze een vaste kracht bij De Prael. Eerder liet ze aan Voor de Wereld van Morgen weten: "Werken in de horeca is zeker iets voor mij. Dit is niet alleen fijn verdienen, maar ik krijg ook de kans om een opleiding te volgen." Mede-oprichter Arno Kooy ziet bier als hét middel om mensen aan het werk te krijgen: "Bier brouwen is hartstikke stoer. Als ik daarmee mensen weer aan het werk is dat toch heel erg mooi." Voor de andere oprichter, Fer Kok, kwamen twee passies samen in de brouwerij: "‘Ik werkte jaren in de psychiatrie én brouwde ook al jaren mijn eigen bier. Die twee passies zijn hier samengekomen."

Binnenkort: Haagse biertjes

En na verschillende vestigingen te hebben geopend in onze hoofdstad, is het nu de hoogste tijd om buiten de Amsterdamse stadsgrenzen te kijken. Aan het Esperantoplein in de hofstad zijn ze druk bezig met de nieuwe vestiging. In het voorjaar zal op deze locatie met Haags water het vertrouwde Praelbier gebrouwen worden. Ook zal er plek zijn voor de verkoop van ambachtelijke en lokale producten: versgebakken brood, kaas en handgemaakte worsten. Het sociale karakter van de brouwerij blijft ook in Den Haag sterk aanwezig. Arno: “Met de Haegsche Prael willen wij een levendige en sociale plek creëren in het energiekwartier”.

Meer bijzonder bier

De speciale biertjes vliegen je de laatste jaren om de oren. De regenwater biertjes van Rainbeer (die we in 2018 allemaal gaan drinken!), maar wist je dat er ook bier van afgedankte boterhammen bestaat? En zodra de zomer weer in zicht komt, zit je met deze biertjes altijd goed op het terras.