Eten en drinken

Snacken zonder schuld(gevoel) 

05-04-2013
Journalisten

Stel je begint een snackbar in Den Haag. Hoe regel je dan een fractievoorzitter op de opening? Meer dan 1000 Facebookvolgers voordat het eerste patatje gebakken is? Waar haal je horden journalisten vandaan op de eerste dag dat de frituur aangaat? Door de eerste vegetarische snackbar van Nederland te openen!

Flitslichten, microfoons en schouders zitten me in de weg. Ik kom nauwelijks binnen als Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren de snackbar officieel opent. Uiteindelijk weet ik een plekje op een stoel achterin te bemachtigen. Jürgen, de eigenaar, spreekt de menigte toe. Hij is zichtbaar zenuwachtig. Geen wonder, wat een aandacht! De opening van deze eerste vegetarische snackbar is een regelrechte hype te noemen.

Paardengehakt

Waarom krijgt de opening van deze snackbar zo veel aandacht? Zou het komen door het paardenvleesschandaal? Of verwondering over het concept van een vegetarische snackbar? Eigenaar Jürgen Verwoerd: “Mensen gaan op zoek naar alternatieven omdat vlees steeds negatief in het nieuws is. Hier is alles plantaardig en dat weten ze. Maar inderdaad, in het begin heb ik vaak gehoord dat een  vegetarische snackbar openen me niet zou gaan lukken”.

Deze gasten zijn duidelijk uit op een gratis broodje

Wat vindt het publiek van deze tent? Ik stap op twee hippe jongens af, die zijn vast blijven hangen voor een gratis snack, denk ik bij mezelf. Tot mijn grote verbazing eten zowel Jeff als Kevin veganistisch. Jeff: “We zagen een post op Facebook over de opening. Zelf ben ik veganist sinds ik de speech van Gary Yourofsky op YouTube zag. In anderhalf uur heeft hij mij tot veganist omgepraat.” Als ik Jeff vraag wat hij het moeilijkste vind om te laten staan dan blijkt dat uitgerekend de pita feta te zijn tijdens het uitgaan. Voor Jeff is deze snackbar dus echt een uitkomst.  

De vleesverslaving

Kevin: “Vroeger aten we thuis veel vlees. Op een gegeven moment woog ik meer dan 90 kilo en zat ik niet lekker in mijn vel. Toen ik vegetariër werd, was ik binnen 3 maanden bijna 30 kilo kwijt. Mijn verslaving was vlees en de smaak vind ik nog steeds geweldig. Maar ik merk dat ik groente nu veel lekkerder vind. Tegenwoordig eet ik zelfs gestoomde groente als ontbijt”.

Autoritjes in plaats van vlees

Jeff en Kevin hebben een punt met hun veganistische dieet want de voordelen van een vleesloze maaltijd zijn groot:

  • Waterbesparing: voor de productie van een sojaburger is 160 liter water nodig. Voor het maken van een hamburger is 1000 liter water nodig.
  • Behoud van oerwoud: bossen worden in de Amazone gekapt voor de productie van soja. Meer dan de helft van die soja wordt opgegeten door dieren in de vlees- en zuivelindustrie
  • Lage uitstoot van broeikasgassen: als iedereen in Nederland 1 dag minder vlees eet, besparen we net zo veel broeikasgassen als met 1 miljoen auto’s van de weg halen
  • Resistente ziektes: vee krijgt preventief antibiotica waardoor we nu zitten met bacteriën die lak hebben aan een beetje antibiotica

En dan hebben we het nog niet eens over het dierenwelzijn gehad en honger in de wereld.

Vlees is van de vorige eeuw

Geen vlees eten is hip. Jij en ik beseffen steeds meer dat de wereld groter is dan Nederland. Wij kennen luxe, anderen hebben geen water of geen eten.  We zetten ons beste beentje voor, dat zie je aan de leuke initiatieven in Nederland. Zo organiseert Viva las Vegas de Veggie challenge (of Vegan challenge als je durft). En heeft Stichting Wakker Dier de verkiezing van de meest sexy vegetariër. Echt, vlees eten is zo twintigste eeuw.