Mensenrechten
Mode
Duurzaam ondernemen

Smart Spender: sneakers om mee weg te lopen 

Geld uitgeven is nóg leuker als het een positieve impact heeft. In deze rubriek helpen we je daarbij. Dit keer duiken we in de sneakers!
14-09-2020
Illustratie van sneakers met de tekst 'Hey Smart Spender'

Hoeveel paar sneakers heb jij in de kast staan? Sneakers zijn ideaal, ze zitten lekker en je draagt ze net zo gemakkelijk onder een nette broek als onder een jurk of spijkerbroek. Natuurlijk wil je wel dat ze duurzaam geproduceerd zijn en lekker lang mee gaan. Dat kan! De afgelopen jaren kwamen er steeds meer merken op de markt, die in de productie rekening houden met duurzaamheid.

Mens, planeet en dier

Als je nieuwe sneakers koopt, is het belangrijkste dat je er ondersteboven van bent. Dan weet je namelijk zeker dat je ze heel veel gaat dragen. Als je een duurzaam paar zoekt, kun je op drie criteria letten: mensen, de planeet en dieren. Het lijkt misschien ingewikkeld om een merk te vinden dat op deze criteria goed scoort, maar wees gerust; er is keuze genoeg.

Om het je gemakkelijk te maken, geven we je een overzicht van onze drie favoriete merken en een aantal tips waar je op kunt letten als je op zoek gaat naar een nieuw paar. 

Veja

Over de hele wereld lopen mensen weg met dit toffe merk. Niet gek want de sneakers zijn er in allerlei modellen en kleuren, dus je vindt eigenlijk altijd wel iets dat bij je past. Veja maakt niet alleen mooie sneakers, maar heeft ook als doel een positieve impact op de wereld te hebben. Dat doen ze door iedereen in de keten een leefbaar loon te betalen, te kiezen voor duurzame materialen en ze hebben ook vegan exemplaren. 

Leuk weetje is dat Veja geen geld steekt in marketing en reclame, maar dit investeert in de keten. Zo profiteert iedereen mee van het succes. 

Saye

De stijlvolle sneakers van Saye worden in Portugal gemaakt van biologische, gerecyclede en geüpcyclede materialen. Het bedrijf weet precies waar hun materialen vandaan komen en bezoekt hun leveranciers regelmatig. Ook vegans kunnen bij Saye terecht want er zijn ook vegan exemplaren. Leuk detail is dat Saye voor elk verkocht exemplaar twee bomen plant. Inmiddels zijn dat er al meer dan 89 duizend.

EKN Footwear

EKN Footwear produceert hun sneakers ook in Portugal. Het motto is ‘walking clean in a dirty world’. Dat doen ze door gebruik te maken van duurzame materialen, te garanderen dat de sneakers 100% sweatshop-vrij zijn en door afval te besparen. 

Ze werken volgens het just-in-time principe. Dat betekent dat ze niet meer produceren dan dat ze verkopen en daardoor geen onnodige grondstoffen gebruiken.

20+ bekende en minder bekende merken

Natuurlijk zijn deze drie merken niet de enige duurzame opties (en is tweedehands altijd een goed idee!). Eerder schreven we al dit artikel over sustainable sneakers. Voor het vervolg zijn onze collega's er echt goed ingedoken en daarom vind je op Zo Maakt Geld Gelukkig een overzicht met meer dan 20 bekende en minder bekende sneakermerken, die we beoordelen op drie criteria: mensen, de planeet en dieren. Zo zie je in een oogopslag of jouw favoriete merk goed bezig is.

Waar kun je op letten bij het kopen van sneakers?

Als je in de winkel staat of online shopt, wil je waarschijnlijk meer weten over je favoriete paar. Op de website van het merk kun je veel informatie vinden. Je kunt dan letten op de volgende drie criteria: 

  1. Wie maakt jouw sneakers? Is de producent daar eerlijk over? Bij de meeste merken is dat helaas niet zo. Vaak maken mensen in de fabrieken te lange dagen, zijn zelden een dag vrij en ontvangen geen leefbaar loon. Duurzame merken vertellen duidelijk waar ze hun sneakers laten maken, door wie en of ze daar wel een leefbaar loon voor betalen. 
  2. Hoe milieuvriendelijk is het productieproces? Voor alles wat groeit is water nodig, daarom is het goed als merken reststromen gebruiken als grondstof voor hun sneakers. Dat bespaart heel veel water. En als je kiest voor een paar dat wordt geproduceerd zonder chemische en giftige stoffen, dan zit je helemaal goed. 
  3. Van welke materialen zijn jouw sneakers gemaakt? Steeds meer duurzame sneakers worden gemaakt van biologische, gerecyclede of zelfs geupcyclede materialen. Het gebruik van leer is eigenlijk niet meer nodig, want er zijn heel veel plantaardige alternatieven te vinden die net zo lekker zitten, lang mee gaan en er mooi uitzien.