Slow Mill haalt energie uit golven 

Golfenergie loopt achter op zon- en windenergie, maar het potentieel is enorm.
21-08-2017 - door Milou
Een zeewaardig prototype werd getest in de buurt van Texel.

Een zeewaardig prototype werd getest in de buurt van Texel.

Windenergie en zonne-energie kennen we inmiddels allemaal wel. Maar wist je dat er ook zoiets is als golfenergie? De Slow Mill is een Nederlandse uitvinding die de energie van golven omzet in elektrische energie.

Een onderwatervlieger

De Slow Mill is een installatie die golfenergie omzet in elektrische energie. Op de website van RDM Rotterdam - waar bedenker Erwin Croughs werkt aan zijn uitvinding - wordt het ook wel een onderwatervlieger genoemd. 'Onder een drijver hangen zes gepatenteerde conische bladen onder het wateroppervlak. Die staan in verbinding met een vliegwiel en generator. Als golven tegen de bladen en drijver slaan, wordt de kabel van het vliegwiel uitgetrokken en wekt de generator energie op. Als de golf voorbij is, wordt de kabel weer ingetrokken en keert de Slow Mill terug in zijn oorspronkelijke positie, tot de volgende golf.' Net zoiets als de dansende onderwaterballonnen voor de Australische kust.

Golfenergie loopt achter

Volgens Erwin loopt golfenergie nog ver achter op zon- en windenergie. 'Dat is onlogisch want er zit veel potentie in en dus is het de moeite waard om er onderzoek naar te doen'. Daarom start Slow Mill dit najaar met een zeewaardig prototype dat ze langere tijd in de buurt van Texel kunnen laten liggen, voor nader onderzoek en verbeteringen. 'Als dat prototype de stormen goed doorstaat, gaan we het verbouwen en aansluiten op het elecktriciteitsnet van Texel. Ter demonstratie maar ook om Texel duurzaam te maken.' En dat is mooi, want Texel wil in 2020 energieneutraal zijn.

Het eerste golfpark van Nederland

Als het testen op rolletjes loopt krijgt Texel het eerste golfpark van Nederland. 'Een aaneengesloten lijn Slow Mills van zo'n 2-3km kan flink wat energie uit de golven halen. Hiermee kunnen we Texel van grijze importeur tot groene exporteur promoveren'. Erwin is ervan overtuigd dat daarna ook de andere wadden groen gemaakt kunnen worden. 'Ik denk dat het potentieel voor Nederland ongeveer even groot is als het zonne-energie potentieel. Het is nu nog wat duur, maar daar werken we ook aan.'

Een ontwikkelingstraject is lang

En dat zo'n uitvinding kosten met zich meebrengt is wel duidelijk. Daarin schuilt dan ook meteen Erwins tip voor andere duurzame ondernemers. 'Ga pas kosten maken als je inkomsten hebt; een ontwikkelingstraject is erg lang. Zorg dat je vooruit denkt over hoe je volgend jaar je ontwikkeling gaat financieren, dat is iets dat ik te weinig gedaan heb.'

Profile picture for user milouposthumus
Milou
Auteur
Binnen ASN Bank ben ik communitymanager van Voor de Wereld van Morgen. Met onze artikelen inspireren we je om steeds duurzamer te worden. Daarnaast zetten we startende duurzame ondernemingen in de spotlights. Want door hen te helpen groeien verduurzamen we nog sneller de samenleving!