Slimme oplossing: zand gemaakt van bierflesjes 

Drink een biertje en draag bij aan het milieu. Je zou het niet zeggen, maar deze slimme oplossing maakt het mogelijk.
27-03-2017
graafwerkzaamheden op het strand

Steeds meer stranden worden bedreigd doordat strandzand wordt afgegraven.

De Nieuw-Zeelandse bierbrouwerij DB Export verandert de alledaagse bierconsument in een ommezwaai in een milieubewuste bierdrinker. Maar hoe dan? Door middel van hun ingenieuze glasverpulver-machine.

De milieubewuste bierdrinker

Je kent het wel: zand. Je zou het misschien niet verwachten maar het wordt tegenwoordig overal voor gebruikt, van bouwsector tot glasbedrijven tot farmaceutische industrie. Vooral strandzand is zeer bruikbaar en daardoor erg in trek. Helaas is het zo erg in trek, dat tweederde van 's werelds zandstranden zich momenteel terugtrekken. Door de eindige voorraad is het dus geen duurzame grondstof.

DB Export springt in dit gat. Deze brouwerij, die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, ontwikkelde een innovatieve machine die bierflesjes razendsnel omzet in 'glaszand' (zie onderstaande video). Binnen vijf seconden heeft de machine je flesje verpulverd. Vervolgens wordt het gebruikt in de Nieuw-Zeelandse bouwsector, in plaats van strandzand. De machines zijn te vinden in verschillende Nieuw-Zeelandse kroegen. Lekker makkelijk om meteen te gebruiken dus! Dit levert twee dingen op: stranden hoeven niet meer te worden afgegraven, én er belandt veel minder glas in vuilstortplaatsen.

Bekijk de video om te zien hoe deze machine zand maakt van bierflesjes.

Nog meer bier

Niet alleen deze Nieuw-Zeelandse brouwerij is slim met bier. Ook in Nederland zijn er genoeg hippe brouwers te vinden die via hun biertjes een steentje bijdragen aan het milieu. Zo is het speciaalbiertje Toost gemaakt van afgedankte boterhammen en maakt Pieperbier gebruik van (je raadt het al!) afgedankte aardappelen, oftewel piepers. En de ASN Bank Wereldprijs-winnaars van Hemelswater vangen regenwater af om hier biertjes van te maken. Proost!

Pieperbiertjes van Instock, gemaakt van geredde aardappelen | Foto via Instock/Lynn Meijer