Groene stad
Lifestyle
Tech

Slimme fietsverlichting die altijd werkt 

Met de lampjes van Rydon ben je altijd fully charged!
29-10-2017
Rydon lampje

Afbeelding: Rydon

Het Nederlandse bedrijf Rydon ontwerpt en produceert fietsverlichting waar je zo weinig mogelijk zorgen aan hebt. De Pixio laadt namelijk haar eigen batterijen op met een geïntegreerd zonnepaneel. Het lampje wordt permanent op je fiets gemonteerd zodat je het nooit kunt vergeten en het ook voldoende zonlicht ziet. We spraken initiatiefnemer Hugo van de Watering over deze bijzondere en slimme fietsverlichting.

Een terugblik

Rydon is begonnen vanuit een frustratie over fietsverlichting. Vooral de verspilling van batterijen en duurzame grondstoffen was de initiatiefnemers een doorn in het oog. Ze wilden dat probleem oplossen door een duurzame en milieuvriendelijke fietsverlichting te ontwerpen.

Hugo: "In de afgelopen jaren is dat idee verder ontwikkeld naar een product en een bedrijf. We zijn er heel trots op dat het ons is gelukt om een goed en stabiel product te ontwerpen, te produceren en te kunnen verkopen.'' 

De Pixio

Het eerste product van Rydon was de Pixo (zie header foto). Als de Pixio helemaal is opgeladen kan het lampje tot wel 60 uur schijnen. Om zeker te weten dat het altijd werkt heeft Rydon een zonnepaneel in het ontwerp geïntegreerd. Zo kan elke zonnestraal die er op valt gebruikt worden om de batterijen op te laden.

Hugo: “De Pixio is voorzien van een dikke rubberen hoes die het beschermt tegen stoten. Achter de lens zit het zonnepaneel, deze zet elke zonnestraal om in energie en bewaart deze in de batterijen. We gebruiken speciale batterijen die een hele lage zelfontlading hebben, daardoor kan je het lichtje in de zomer al opladen voor de winter.”

De nieuwe Rydon

De nieuwe verlichting van Rydon 

Geen gedoe meer

De Pixio was echt een 'proefproduct' en niet zo succesvol als Hugo en zijn teamgenoten hadden gehoopt. Daarom zijn ze, met alle lessen die ze geleerd hebben van de Pixio, druk bezig geweest met doorontwikkelen. In 2019 besloot Rydon helemaal vanaf het begin weer opnieuw te starten. Het resultaat? In 2019 presenteerde Rydon haar laatste en beste fietslampje, met de simpele naam 'Rydon'. Deze is te kopen in de webshop.

De nieuwe Rydon kenmerkt zich door: 

  • Een geïntegreerd zonnepaneel en 6 LED-lampjes die tot 300 lumen kunnen verlichten. 
  • Metalen behuizing
  • Na 30 uur direct zonlicht is de batterij volledig vol. Opladen hoeft dus niet. Als je Rydon lampje niet de kans krijgt om de zon te zien, kun je hem opladen met een USB-aansluiting. 
  • Je krijgt een signaal wanneer het lampje bijna op is, en hebt dan nog 5 uur licht
  • Er worden 'wide angle LEDs' gebruikt, zodat je beter zichtbaar bent 
  • Een normale en 'boost' setting
  • Ontworpen en in elkaar gezet in Nederland

De Rydon

Foto: Rydon 

Verspilling van grondstoffen

“Op dit moment wordt er veel gebruikt gemaakt van goedkope lampjes die rond de 20 of 30 uur mee gaan en daarna worden weggegooid. Dat is een enorme verspilling van natuurlijke grondstoffen. Onze verlichting is in aanschaf duurder (een lampje kost zo'n 45 euro) maar gaat wel jaren mee in plaats van weken. We hopen dan ook dat steeds meer mensen onze producten gaan gebruiken en op een andere manier naar fietsverlichting gaan kijken.”

Wil jij meer weten over Rydon? Klik dan hier voor de site of bekijk het filmpje hier onder.

Meer duurzame verlichting