Sociaal

Slim spelletje verandert ziekenhuis in spelbord 

16-06-2016 - door Redactie

KonneKt Play - foto van Roparun

Zieke kinderen kunnen soms maandenlang hun kamer niet uit, bijvoorbeeld doordat ze beschermd moeten worden tegen infecties of om besmetting bij anderen te voorkomen. Nu is ziek zijn natuurlijk al verschrikkelijk: niet kunnen spelen met broertjes, zusjes, vriendjes en vriendinnetjes maakt het er niet makkelijker op.

Van blokkade naar canvas

De 26-jarige student Job Jansweijer (TU Delft) ontwikkelde als afstudeerproject een wel heel bijzonder spel. Speciaal voor kinderen in ziekenhuizen die geïsoleerd worden bedacht hij KonneKt. De speeltjes – voorzien van zuignappen en magneten – toveren het raam tussen de kamer en gang om tot een heus spelletjesbord. Hierdoor kunnen zieke kinderen allerlei leuke spelletjes spelen met degene aan de andere kant van het raam! Het spel van Job valt in de smaak, niet alleen bij de kinderen! Hij won met KonneKt de Interaction Design Awards en werd genomineerd voor de Conceptual Design for Healthcare Innovation Award.

Spelen is belangrijk

Je zou het misschien niet zeggen maar spelletjes spelen op jonge leeftijd is van groot belang. Belangrijk voor het ontwikkelen van sociale vaardigheden en het stimuleren van creativiteit. Door middel van spelletjes kun je ook big issues uitleggen. Zo bracht Second Life Toys uit Japan orgaandonatie bij kinderen onder de aandacht, door middel van knuffeldieren en laat In the loop zien hoe de circulaire economie werkt. 

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.