Slapend rijk met Warmetruiendag 

Hoe bespaar jij energie?
04-02-2016 - door Lotte

Afbeelding: je kunt je Warmetruiendag-outfit uitbreiden met deze hippe handschoenen zonder vingers: typecomfort gegarandeerd!

Vrijdag 5 februari is het Warmetruiendag, een jaarlijks landelijk evenement met als doel bewustwording te genereren over de hoeveelheid CO2 die we uitstoten bij het gebruik van energie. En wat jij kan doen om dat te verminderen. Ik vroeg Anna Schoemakers, directeur campagnes van Klimaatverbond Nederland, over het hoe en waarom van dit initiatef.

We kunnen toe met 70% minder energie

Ik vroeg Anna hoe het gaat met Warmetruiendag en wat haar vrolijk stemt. "Ik word blij van al die leuke acties door het hele land, zoals bijvoorbeeld in Den Haag waar heel mooi lesmateriaal gemaakt is en waarmee op scholen, BSO's en kinderdagverblijven en kinderboerderijen aandacht wordt gegeven aan energiebesparing. Want daar gaat het om: jaarlijks even stil staan bij het enorme potentieel van energiebesparing. We kunnen wel toe met 70% minder energiegebruik aldus onderzoekers van de universiteit van Cambridge. We hebben net onderzoek laten doen en we merken dat burgers zelf aan de slag willen met energiebesparing. 7 van de 10 vinden dat ze zelf meer kunnen doen. Daarnaast wordt ook veel gekeken naar bedrijven en overheden (8 op de 10)."

Niet meer voor de mussen stoken

Op de vraag of het hard werken blijft om het belang van energiebesparing uit te leggen antwoordt Anna: "Ja, maar het verschuift steeds meer van waarom en hoe zit het precies met klimaatverandering naar hoe gaan we het doen dan, een schone energievoorziening. Daar krijgen we wel energie van. Want samen op zoek naar oplossingen is een stuk fijner werken dan steeds opnieuw uitleggen dat die klimaatwetenschappers niet voor niets bijna wanhopig zijn dat er geen echte actie volgt op hun noodkreet. En we weten dat we wat aan de techniek moeten doen, dus beter isoleren, en dat apps en andere technische snufjes handig zijn, maar ook dat we de kennis die er is over gedragsverandering moeten gaan inzetten. We weten dat sommige bewoners juist meer energie gaan gebruiken als hun huis enkele labelsprongen heeft gemaakt, enthousiast geworden dat ze niet meer voor de mussen stoken maar voor zichzelf."

Meer deeltjes CO2 dan ooit

"Het is natuurlijk wel de bedoeling dat we met z'n allen slimmer energie gaan gebruiken: We zijn de grens van 400 ppm (parts per million) CO2 in de atmosfeer gepasseerd, elke zucht broeikasgasuitstoot die we voorkomen is er een. In 2013 werd voor het eerst in drie miljoen jaar (!) de grens van 400 ppm bereikt. De afgelopen 800.000 jaar fluctueerde de CO2 tussen de 180 ppm (ijstijden) en 280 (warme perioden). Het is onwaarschijnlijk dat iemand die nu leeft ooit nog zal meemaken dat de CO2 concentratie beneden de 400 ppm ligt. We moeten echt wat doen en Warmetruiendag laat op een positieve manier zien hoeveel mensen bereid zijn om hun steentje bij te dragen."

Zelfs de NS zet extra treinen in

Op de vraag welke acties Anna het meest bijblijven geeft ze aan: "Scholen die de langste sjaal ter wereld hebben gebreid, kinderen die breiden met bejaarden, flashmobs met honderden kinderen, een promotie bij TU Delft op Warmetruiendag, collegetoer bij kunstacademies waarbij fashion en design studenten meedachten over de kracht van thermoregulatie en mode voor energiebesparing, bedrijven die inhaken, zoals de NS die extra treinen inzet, winkels die truien in de aanbieding doen, kledinglabels met een aanwijzing 'met hoeveel graden te dragen', universiteiten die uitrekenen hoeveel structureel energiebesparen hen oplevert (Tilburg 100.000 euro per jaar nadat ze op warmetruiendag een enquete hadden gehouden onder studenten en medewerkers of de verwarming en de koeling een standje minder hard mocht), Jeroen van Inkel met een warmetruiendagserie op de radio, een speciale Donald Duck wethouders uit een jasje en in een trui, duurzaamheidsmanagers die collega's truien en soep uitdelen, omdat ze moeite hebben gedaan om de thermostaat daadwerkelijk lager te zetten en dat is in sommige gebouwen een hele operatie, tientallen BNers die de kracht van Warmetruiendag ondersteunen!"

Zelfgemaakte trui

"Wat me ook bijblijft: mensen die in het hele land de speciale warmetruiendag trui breiden. Als ze dan binnenlopen in hun zelfgemaakte trui op de bijeenkomst die we al twee jaar organiseren voor de brei-actie is dat echt magisch. Er gebeuren in het hele land grote en kleine acties en we zijn elk jaar met het hele team weer blij met alle initiatieven, groot en klein. Warmetruiendag is van de mensen in het land en iedereen kan er zijn eigen invulling aan geven."

T shirts tellen

Ik vraag Anna hoe Warmetruiendag er over 5 jaar uit ziet: "Dan is het een platform van energiebewust en efficient Nederland. Mensen kunnen blijven meedoen aan Warmetruiendag, maar gebouwen ook, om zo inzicht te geven in geslaagde energy efficiency. Boven alles blijft het een jaarlijks feestje van energiebespaarsuccessen waar iedereen elkaar treft! Welke aanpak werkt nou t best, hoe zorg je voor draagvlak, hoe tackle je het probleem dat sommige kantoren worden gehuurd en de energie in de huur zit en de winst van de besparing onzichtbaar blijft. En we gaan t shirts tellen. In zoveel gebouwen is het te warm om je naar het seizoen te kleden. En het zou mooi zijn als er een energycoin komt. Een bitcoin-eenheid zodat je met energiebesparing kunt gaan betalen. Nou ja Warmetruiendag moet t platform blijven van mooie ideeën die energiebesparing in de versnelling kunnen krijgen."

De verleiding van een warme trui

We krijgen soms vragen over het ingewikkelde patroon voor de trui van 2016. Heb je een tip?  "We willen verleiden laten zien hoe de trui van NU is. dus ook een echt heel mooi patroon dat echt super warm is. Dit jaar is de trui in twee dubbelgedaagde steken. Echt met 17 graden heb je het warm in die trui. Het patroon van vorig jaar was gemakkelijker, dat is ook nog gratis te downloaden. Dit jaar hebben we er ook een instructiefilmpje bij gemaakt vanwege de moeilijkheidsgraad. Er zijn zeer veel gratis patronen te vinden bij bij Ravelry.com Maar misschien moet er standaard ook een super simpele bij. Het risico is dan wel dat je overal mensen in vage breisels voorbij ziet komen en dat geitenwollensokkenimago daar wilden we juist vanaf. We durven sinds drie jaar dat breien te omarmen maar dan wel gelijk graag high fashion :-) "

Doe mee

"Kijk om je heen, groet alle truiendragers en deel je ideeën. Geniet van al die andere mensen die ook mee doen aan WTD, samen gaat het ons lukken."

Slapend rijk met één maatregel

"Wist je dat je ook successen kunt delen op de site? Je energierekening bestaat voor 75% uit gasgebruik en maar 25% elektriciteit. Gas is relatief goedkoop maar voor het klimaat zouden we echt veel meer werk moeten maken van duurzame warmte (zonneboilers bijvoorbeeld) en super zuinig moeten zijn op het gas. Er is dit jaar een interessante lening voor zonneboilers. En op de pagina "klimaatklappers" van Milieucentraal vind je nog veel meer ideeën om je voetafdruk te verkleinen. Ook de informatie over isoleren is reuze interessant. We kijken allemaal heel erg naar het geweldige rendement van zonnepanelen en dat is ook om vrolijk van te worden, maar wil je echt super blij worden dan moet je eens kijken naar het rendement van bijvoorbeeld spouwmuurisolatie. Je wordt slapend rijk. O ja, en als je goeie ideeën hebt laat het ons weten met #warmetruiendag! Dan kunnen we het delen met de 200.000 mensen die zich hebben opgegeven. Doe ook mee!"

Meer lezen?

 

Profile picture for user Lotte van der Zanden
Lotte
Auteur
Hoe krijg je nou je zus de kringloopwinkel in? Of je vader, collega of beste vriend? Help iedereen de drempel over met de Nationale Kringloopbon, want als je zo'n bon krijgt moet je wel een keer bij de kringloop gaan kijken toch? De Nationale Kringloopbon zet zich in om het hergebruik van spullen te stimuleren en het 'kringlopen' te normaliseren.