Mensenrechten
Mode
Duurzaam ondernemen

SKOT maakt duurzame overhemden  

Je kunt als man nu ook kiezen voor een stijlvol, duurzaam overhemd van biologisch katoen. Nice!
29-03-2018 - door Maartje
Overhemden SKOT Fashion

“Ik wil de modeindustrie verduurzamen”, zegt Ruben tijdens ons interview over zijn duurzame mode start-up SKOT. Het ontbreekt de ondernemer duidelijk niet aan ambitie en durf, zo claimt hij het meest duurzame overhemd te maken en dat zonder enige achtergrond in de mode. Tijd voor een gesprek.

Ruben was voorheen onder meer werkzaam bij The Ocean Cleanup en heeft een duidelijke visie op duurzaamheid. “Ik vind dat de aarde uit balans is, we hebben nu geen goed evenwicht tussen people, planet en profit. Daarom wil ik met SKOT een voorbeeld stellen, laten zien dat het wél kan.”

Hoe het begon

''Het nieuwe Nederlandse mannenmodemerk SKOT introduceert een collectie duurzame overhemden waarbij kwaliteit, hoogwaardig design en duurzaamheid hand in hand gaan. De overhemden zijn gemaakt van natuurlijke materialen en worden duurzaam en eerlijk geproduceerd in een circulair proces." Zo ronkte het persbericht dat Ruben eind 2017 verstuurde.

Hij had 1,5 jaar hard gewerkt aan de lancering van zijn eerste collectie overhemden gemaakt van 100% biologisch katoen. En niet voor niets, want zijn collectie duurzame, betaalbare overhemden bleek een hit. Ruben kreeg volop media-aandacht en na 4 maanden was driekwart van zijn overhemden al verkocht.

De nieuwe collectie

SKOT overhemdenDe nieuwe collectie SKOT overhemden is nú te koop

Na 5 maanden werk lanceerde Ruben in maart 2018 zijn nieuwe collectie. Omdat hij slechts een kleine speler is in de modeindustrie duurt het voor hem langer om een goede collectie te kunnen produceren, zo geven de productiefabrieken voorrang aan grotere klanten. Maar in maart kon hij dan eindelijk zijn nieuwe modellen lanceren en zijn bestaande collectie aanvullen. 

Opmerkelijk is dat alle SKOT overhemden slim fits zijn, een bewuste keuze volgens Ruben. "Ik bied nu alleen slim fit modellen omdat ik merk dat mensen die bewust bezig zijn met duurzaamheid, vaak ook bezig zijn met hun voeding & gezondheid en daardoor vaker een slank postuur hebben. Ik merk ook dat medium & small de best verkopende maten zijn."

Eerlijke productie is belangrijk

Het is voor Ruben belangrijk dat zijn overhemden onder eerlijke omstandigheden in elkaar worden gezet. Zo is hij zelf meerdere malen wezen kijken in de fabriek in Istanbul waar de SKOT shirts worden geproduceerd om zich ervan te verzekeren dat het goed zit met de arbeidsomstandigheden. "Maar helemaal zeker weten doe je het niet", aldus Ruben.

Duurzame overhemden van SKOTRuben poseert trots in zijn nieuwe collectie overhemden

"Er zijn een heleboel keurmerken voor productiefaciliteiten, maar het is voor een starter in de mode-industrie lastig om te weten welke dan het beste zijn. Ik heb me er in verdiept maar las dan ook weer over de misstanden rondom deze keurmerken.  Voor een nieuweling als ik is het dan lastig om te weten wat écht goed is."

"Ik was aanwezig toen mijn overhemden gemaakt werden en heb gezien dat dat goed gebeurde. Uiteraard mogen mensen kritische vragen stellen over hoe betrouwbaar dit is, je weet immers nooit wat er gebeurt als je er niet bent, dus ik ga hier graag het gesprek over aan!"

Groeien met steun van ASN Bank

Dankzij zijn lidmaatschap van Voor de Wereld van Morgen, de ondernemerscommunity van ASN Bank, heeft Ruben een gesprek kunnen hebben met duurzame mode expert Marieke Eyskoot. "Marieke drukte me onder andere op het hart dat het wel gaat om móde en dat het dus vooral van belang is dat mensen je kleding kopen omdat ze het mooi vinden en niet alleen omdat ze een keer iets duurzaams willen doen. Anders wordt je als modemerk nooit echt groot zei ze, en die mening deel ik van harte", aldus Ruben.  

Ruben tijdens de pitchdag van de ASN Bank Wereldprijs Ruben (tweede van rechts) tijdens de pitchdag van de ASN Bank Wereldprijs 2017

Ruben heeft met SKOT ook twee keer meegedaan met de ASN Bank Wereldprijs waarbij hij het in 2017 schopte tot de top-15! “Heel goed dat ASN Bank een community heeft voor mensen die een gaaf, duurzaam idee hebben. Het Wereldprijstraject voelde als een warm bad, je begeeft je tussen gelijkgestemden en het inspireert enorm als je al die duurzame ideeën hoort."

"Je krijgt veel waardevolle feedback van de andere ondernemers en ook van de jury. Daarbij hebben de juryleden ook nog eens een interessant netwerk waarmee ze me verder wilden helpen, dat vond ik heel gaaf!"

En nu: innovatie en groei

Nu de lancering van de tweede collectie heeft plaatsgevonden kan Ruben zich richten op zijn verder plannen. Zo wil hij een nóg duurzamer en innovatiever overhemd ontwikkelen. Ruben: "Ik denk bijvoorbeeld aan een strijkvrij overhemd zonder de giftige stoffen die je in normale strijkvrije overhemden vindt.”

Daarbij is hij nog op zoek naar een partner met een achtergrond in de mode om SKOT verder te kunnen laten groeien. Aan duurzame ondernemerszin ontbreekt het Ruben in ieder geval niet: “Ik wil positieve impact maken in mijn leven, daar haal ik mijn energie uit, dat vind ik het leukst om te doen.”

De overhemden van SKOT zijn online verkrijgbaar en kosten tussen de €79 en €99.

ASN Bank zet zich in voor een eerlijke kledingindustrie waar werknemers een leefbaar loon betaald krijgen. 

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!