Simpele impact is het advies 

18-08-2016 - door Redactie
Irene de Jong, adviseur Duurzaamheidsbeleid & -Onderzoek

Irene de Jong, adviseur Duurzaamheidsbeleid & -Onderzoek

Ontmoet Irene de Jong, adviseur Duurzaamheidsbeleid & - Onderzoek. Samen met Charlotte Scheltus toetst zij de projecten die mee willen dingen naar de ASN Bank Wereldprijs 2016 op de duurzaamheidscriteria. Waar letten zij op? En wat voor projecten steken er volgens hen bovenuit? 'De beste ideeën zijn vaak de simpelste.'

Wat is je functie bij ASN Bank?

Ik ben adviseur Duurzaamheidsbeleid & -Onderzoek. Onze afdeling bepaalt het duurzaamheidsbeleid en toetst of investeringen aan onze criteria voldoen. Het is een ontzettend leuke, afwisselende functie. Zo bereiden we zes keer per jaar de vergadering van de ASN Selectiecommissie voor. Die beoordeelt bedrijven op duurzaamheidscriteria. Als een bedrijf erdoorheen komt, mogen de ASN Bank en de ASN Beleggingsfondsen in het bedrijf beleggen. Momenteel zijn we bezig met het formuleren van een lange termijndoel voor biodiversiteit. We hebben al beleid voor biodiversiteit om te voorkomen dat we investeren in organisaties of projecten die een grote negatieve impact hebben op de natuur. Zo investeren we bijvoorbeeld niet in fossiele brandstoffen, mijnbouw en palmolieplantages. Maar we willen, net als we voor klimaat gedaan hebben, een stapje verder gaan en een positieve bijdrage aan biodiversiteit leveren. Vandaar dat we nu werken aan deze doelstelling. Zo zijn er nog veel andere zaken waar we ons mee bezighouden, waaronder de ASN Bank Wereldprijs.

Wat is je expertise?

Duurzaamheid op het gebied van klimaat en biodiversiteit. Ik heb biologie gestudeerd en een master toegepaste communicatiewetenschappen. Ik heb stage gelopen bij Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO), een non-profitorganisatie die onderzoek doet naar multinationale ondernemingen en de gevolgen van hun activiteiten op mens en milieu. Dat sluit erg goed aan bij het werk dat ik nu doe. Bij Staatsbosbeheer heb ik onderzoek gedaan naar weidevogelbeheer en de rol van communicatie. Die ervaring kan ik goed gebruiken bij ons onderzoek. En bij het nadenken over hoe de ASN Bank kan bijdragen aan het behoud en de versterking van biodiversiteit.

Wat is je rol bij de ASN Bank Wereldprijs?

Ik werk samen met mijn collega Charlotte van Duurzaamheidsbeleid & -Onderzoek. Onze rol is om de projecten te beoordelen op de duurzaamheidscriteria van de ASN Bank. Hoe kunnen projecteigenaren garanderen dat er geen sprake is van kinderarbeid in een project?

Het leukste is dat er een hele hoop gekke, goede en onverwachte ideeën tussen zitten.

Hoe duurzaam is een idee voor duurzame energie eigenlijk? Dat is soms moeilijk te bepalen. Volwassen bedrijven beoordelen we heel streng. Maar bij beginnende projecten is het lastig om dezelfde eisen te stellen voor bijvoorbeeld certificering. Tegelijkertijd willen we dat onze duurzaamheidscriteria gewaarborgd worden. Het leukst vond ik de ideeën die creatief en innovatief waren en écht verandering teweeg kunnen brengen. Bijvoorbeeld Fairphone dat in 2011 heeft gewonnen. De impact van dat idee is nu echt merkbaar.

Welke tip heb je aan (toekomstige) projecteigenaren?

Laat je niet tegenhouden door de problemen in de huidige maatschappij, maar kijk wat je wilt veranderen en hoe dat kan. Dat kan een idee op kleine schaal zijn. Het hoeft niet groots en meeslepend te zijn, als je maar op een of andere manier impact hebt. En houd het praktisch en zo simpel mogelijk. De beste ideeën zijn vaak de simpelste. Je hoeft helemaal nog geen kant en klaar projectplan klaar te hebben liggen. Als je je project goed onderbouwt, staan we voor alles open.

Welke projecten vind je zelf te gek?

Het leukste is dat er een hele hoop gekke, goede en onverwachte ideeën tussen zitten. Zelf vind ik de ideeën het mooist als ze praktisch zijn en een bepaald product of bepaalde sector helpen verduurzamen. Kleine ideeën kunnen ook.

Waar let je bij de beoordeling vooral op?

Natuurlijk kijken we of een project in het thema past en hoe lang de organisatie al bestaat. Maar Charlotte en ik letten vooral op duurzaamheid en hoe sociaal verantwoord het idee is. Bevordert het project mensenrechten? Draagt het bij een aan een beter klimaat of meer biodiversiteit? Bij mode-initiatieven kijken we bijvoorbeeld of de werkers in de keten een eerlijk loon ontvangen. Als een project biomassa gebruikt als duurzame energie, dan letten we extra goed op vanwege de vele risico’s waar dat mee gepaard gaat. Doordat we zo vaak ondernemingen beoordelen op onze duurzaamheidscriteria, weten we goed waar we op moeten letten.

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.