Klimaat
Mode

Sieraden van vervuilde lucht, jawel het bestaat! 

Wat te doen met smog? Maak er sieraden van!
03-10-2016 - door Redactie
Luchtzuiveraar

De luchtzuiveraar op straat in Beijing Foto: Quartz

Ken je die beelden van China’s megasteden? De zon dringt amper door de dikke laag smog. Mensen dragen mondkapjes op straat. Grijze, dikke wolken vervuilde lucht blokken het uitzicht.

Schone lucht

Maar sinds 29 september staat er een bijzonder gebouw in Beijing. Nee, geen nieuwe wolkenkrabber of fabriek dit keer. Het is een 7 meter hoge luchtzuiveraar. Dit gebouw behandelt zo’n 30,000 kubieke meter vuile lucht per uur en maakt het tot schone lucht. In het gebouw worden voornamelijk twee stofjes, die bijdragen aan de vorming van smog, verzameld en omgevormd : PM2.5 and PM10.

Strijd tegen luchtvervuiling

Kunstenaar Daan Roosegaarde is de bedenker van het gebouw. In 2015 stond het kunstwerk al een tijdje in Rotterdam. Inspiratiebron voor het bouwwerk was de Chinese stad Beijing, een stad die al jaren wordt geplaagd door luchtvervuiling. Nu staat de luchtzuiveraar dus in Beijing, de stad waar het allemaal begon. Het project wordt gesteund door het Chinese ministerie van milieubescherming. De komende tijd zal het gebouw nog in drie andere Chinese steden komen te staan. Het bouwwerk is voornamelijk een symbool voor de strijd tegen luchtvervuiling.

Pieces of art

Dan om nog even terug te komen op die twee stofjes (PM2.5 en PM10); die zijn verspreid door de lucht heel schadelijk. Maar als je ze heel hard samenperst ontstaat er een soort van vaste materie. Op deze manier worden 1,000 kubieke meters van deze samengeperste stofjes veranderd in een mooie ring. Die je kunt kopen in het gebouw zelf.

De 'SmogFree Ring' van Studio Roosegaarde

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.