Mensenrechten
Sociaal

Sheltersuit houdt je warm 

De Sheltersuit is een jas met aanritsbare slaapzak. Ontworpen om daklozen en vluchtelingen warm en droog te houden.
24-10-2017 - door Milou
Sheltersuit

De Sheltersuit is wind- en waterdicht, de aanritsbare slaapzak zit verpakt in de tas. Foto: Sheltersuit

Modeontwerper Bas Timmer ontwierp de Sheltersuit. Een water- en windichte jas met aanritsbare slaapzak, bedoeld voor daklozen die 's nachts op straat moeten overnachten. De Sheltersuit wordt in Enschede geproduceerd door vrijwilligers, statushouders en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We spraken met Youp, verantwoordelijk voor de operationele zaken.

Bas was al actief in de mode toen de dakloze vader van een van zijn beste vrienden overleed, gestorven door onderkoeling voor de dichte deur van de opvang. Bas besloot dat hij hier iets aan wilde doen en ontwikkelde de Sheltersuit. Een water- en winddichte jas waar je een slaapzak aan vast kunt ritsen zodat je ook 's nachts warm en droog blijft. Alleen al in Nederland zijn meer dan 30.000 mensen noodgedwongen op straat beland. En al meer dan een miljoen mensen, vluchtend voor de oorlog in hun thuisland, zoeken onderdak. In 2015 werden er landelijk 100 stuks verspreid en sindsdien gaat het hard. Inmiddels worden er duizenden Sheltersuits verspreid en heeft het initiatief de ambitie om naar New York te gaan. Ze worden niet meer alleen in Nederland uitgedeeld, ook in Parijs en Milaan waar, aldus Youp, de problematiek misschien nog veel meer aanwezig is.

Sheltersuit

Ontwerper Bas (rechts) van de Sheltersuit

Een perfecte mix van materialen

In de beginfase waren de initiatiefnemers afhankelijk van materialen en spullen die door vrienden, bekenden en buurtbewoners werden ingeleverd. 'Inmiddels hebben we voor alle onderdelen van de jas vaste leveranciers. Zo wordt de buitenkant gemaakt van hoogwaardig restmateriaal van TenCate dat oorspronkelijk gebruikt wordt voor de productie van tenten. Voor de binnenkant van de jas hebben we een partnership met Nomad die slaapzakken met een productiefoutje ter beschikking stelt.'

Ontwerper Bas Timmer demonstreert hier de Sheltersuit

Een internationale Twentse operatie

Sheltersuit opereert nog steeds vanuit Enschede. Dat het bedrijf ongeveer gelijktijdig met de vluchtelingencrisis ontstond was ergens ook een mooie kans, vertelt Youp. 'Er werken onder andere statushouders bij ons, mensen met enorm veel vakmanschap. Veel van hen waren in hun geboorteland in de confectie werkzaam.' De statushouders werken er als vrijwilliger, des te belangrijker vindt de organisatie het dat ze beloond worden voor hun harde werk. 's Middags eten we met z'n allen samen, dat is altijd een warme maaltijd waarbij de meest lekkere Syrische gerechten op tafel komen. Ook hebben we een aantal Nederlandse docenten aangetrokken die - als onderdeel van de werkdag - Nederlandse les geven.'. Wil jij ook bijdragen aan dit mooie concept? De stichting heeft regelmatig vacatures! 

Uitleg van de Sheltersuit

Uitleg van de Sheltersuit. Foto: Sheltersuit 

Profile picture for user milouposthumus
Milou
Auteur
Binnen ASN Bank ben ik communitymanager van Voor de Wereld van Morgen. Met onze artikelen inspireren we je om steeds duurzamer te worden. Daarnaast zetten we startende duurzame ondernemingen in de spotlights. Want door hen te helpen groeien verduurzamen we nog sneller de samenleving!