Duurzaam ondernemen
Plastic

Searious Business helpt bedrijven slimmer omgaan met plastic 

Op dit moment komt er 20.000 kilo plastic per minuut in de oceaan terecht. Searious Business wil dit terugbrengen naar 0.
04-06-2019 - door Milou
Searious Business helpt bedrijven slimmer omgaan met plastic

Er is al genoeg plastic in de wereld, Searious Business pakt het probleem bij de bron aan. | Foto: Searious Business

Plasticvervuiling is een groot en groeiend probleem. Als consument kunnen we ons steentje bijdragen door zo min mogelijk plastic te gebruiken. En dat geldt ook voor bedrijven. Searious Business helpt bedrijven om slimmer om te gaan met plastic. Bijvoorbeeld door over te stappen op ander materiaal, of door de kringloop te sluiten en al hun plastic te hergebruiken. Wij spraken met oprichter Willemijn over haar onderneming en missie.

Genoeg plastic in de wereld

'De oceaan is van levensbelang voor ons en het raakt me als ik zie hoe slecht we daarmee omgaan.' En dus pakt ondernemer Willemijn met haar bedrijf Searious Business het plastic probleem bij de bron aan, door ervoor te zorgen dat (grote) bedrijven geen nieuw plastic gebruiken. 'Er is namelijk al genoeg plastic in de wereld, we hoeven echt geen nieuw plastic meer te produceren.'

Vanuit haar eerdere werk als business controller weet ze als geen ander wat bedrijven in beweging zet. Voordat ze 3 jaar geleden Searious Business startte had ze al jarenlange ervaring met het verduurzamen van bedrijven, met name in het MKB. 'Nu zetten we vooral in op grote merken, want als we de 10 grootste bedrijven in de wereld omkrijgen, bereiken die samen het grootste deel van de wereldbevolking. Zo maken we echt impact met ons werk.'

Circulaire sofa van Gispen

Searious Business focust op 3 sectoren waar het plastic volume groot is en dus de potentiele impact ook: (voedsel)verpakkingen, meubels en consumentenelektronica. Het probeert samen met deze bedrijven een mindshift op het gebied van plastic gebruik te realiseren. Een mooi voorbeeld daarvan is de case voor meubelfabrikant Gispen.

In 4 maanden ontwikkelde het team een nieuwe variant op de populaire bank Sett. Gemaakt van 95% gerecycled plastic, met daarin onder andere het eigen verpakkings- en retourmateriaal. Met een 3D geprint frame en schuim van retour genomen Auping matrassen. Met het innovatieve design won Gispen hun grootste aanbesteding ooit. Positieve impact voor het milieu én goed voor de business dus.

Het circulair exemplaar van de Gispen bank bestaat voor 95% uit gerecycled plastic | Foto: Searious Business

Online Plastic Scan

Ook als kleine(re) of startende ondernemer kun je je bedrijfsproces onder de loep nemen en verbeteringen aanbrengen. Willemijns tip is om niet te blijven wachten of analyseren. 'Bekijk waarmee je de grootste impact kunt maken en pak dat aan. Een simpele scan naar het plasticgebruik binnen jouw organisatie kan al veel inzicht bieden.' Op de website van Searious Business vind je een gratis online Plastic Scan die bestaat uit 10 vragen. Het geeft je direct inzicht in het plastic gebruik binnen jouw onderneming en hoe je daarop scoort op een schaal van A tot F.

Omzet- en impactverdubbeling

De toekomstplannen die Willemijn voor Searious Business heeft zijn glashelder. 'We zetten ieder jaar in op 2 zaken: omzetverdubbeling en verdubbeling van onze impact (via onze klanten). Daardoor hebben we een impactmanagement tool opgezet waarmee we precies bijhouden hoeveel ton plastic afval we met onze klanten hebben vermeden en welke interventies goed werken of nog moeten worden aangescherpt.

Willemijns tip voor andere (startende) duurzame ondernemers? Focus! 'Laat je niet afleiden van je doel en richt je vooral eerst op waar je het verschil én winst in kunt maken.'

Strijden tegen plastic

Meer lezen over het plasticprobleem én slimme ondernemers die hard werken aan oplossingen, bekijk dan ook eens deze artikelen:

Profile picture for user milouposthumus
Milou
Auteur
Binnen ASN Bank ben ik communitymanager van Voor de Wereld van Morgen. Met onze artikelen inspireren we je om steeds duurzamer te worden. Daarnaast zetten we startende duurzame ondernemingen in de spotlights. Want door hen te helpen groeien verduurzamen we nog sneller de samenleving!