Duurzaam wonen

Schoonschip is de eerste drijvende duurzame woonwijk in Amsterdam 

Wonen in een ecologisch en sociaal paradijs op een prachtige locatie op het water.
08-03-2018 - door Redactie

Foto via Schoonschip

Het project Schoonschip in Amsterdam gaat 30 duurzame woonboten in het Johan van Hasseltkanaal in Amsterdam bouwen. De boten gaan hun eigen energie opwekken, hebben geen verwarming nodig en 95% van het watergebruik komt van regenwater. Sinds 2009 is een team van vrienden bezig deze duurzame droom van wonen op het water waar te maken en nu is het bijna zover. Eind 2018 arriveerden de eerste woningen op hun plekje aan de steiger. Wij spraken met één van de initiatiefnemers, Thomas Sykora.

Een duurzame drijvende woonwijk

In 2009 is het avontuur van start gegaan. Samen met Marjan startte Thomas het initiatief Schoonschip en gaandeweg sloten steeds meer vrienden zich aan. In eerste instantie zouden de boten in de zomer van 2016 klaar zijn, maar dat is niet gelukt. 'De reden dat het traject zo lang duurt is dat het een enorm complex project is en dat Schoonschip hele hoge doelstellingen heeft als het gaat om duurzaamheid', legt Thomas uit.

Zo wil Schoonschip een eigen energiemaatschappij oprichten waar bewoners hun zelf opgewekte energie met elkaar kunnen delen. Daarnaast moet er ook aan het net geleverd of juist uit het net gehaald kunnen worden. 'Alleen al dit onderdeel is een hele moeilijke puzzel, je loopt tegen technische dingen aan maar ook tegen obstakels in wet- en regelgeving.'

De boten worden van duurzaam materiaal gebouwd. Er komt een lijst van materialen die niet gebruikt mogen worden en er wordt gekeken naar een materiaalpaspoort. In dit paspoort staat wat er aan materialen is gebruikt, hoe ze zijn gebruikt en hoe ze gedemonteerd kunnen worden. 'We kijken ook naar de mogelijkheden van modulair bouwen. Het is de bedoeling dat de boten aan het einde van hun levenscyclus gemakkelijk uit elkaar te halen zijn en de materialen opnieuw gebruikt kunnen worden.' De eerste woningen liggen sinds december 2018 aan de steiger en de resterende woningen zullen in 2019 volgen.

Schoonschip

Pieken en dalen

Op de vraag of ze er wel eens aan gedacht hebben om er mee te stoppen, antwoordt Thomas volmondig ja. 'Je maakt pieken en dalen mee', legt hij uit, 'maar je bent een team en je doet het samen. Iedereen uit het team werkt in zijn of haar vrije tijd aan Schoonschip. Soms trekt de één meer en soms een ander.'

Eén van de meest complexe uitdagingen in het hele traject van Schoonschip is de generatieboot. Thomas wil graag dat zijn moeder, haar vriend en Thomas' oom in hetzelfde gebouw komen wonen, maar wel elk met een eigen toegang. Dit brengt financiële en belastingtechnische uitdagingen met zich mee.

Schoonschip

Advies voor mensen met dezelfde droom

Denk je nu, ‘wat gaaf, ik wil daar wel wonen’ - de beschikbare plekken van Schoonschip zijn helaas al vergeven. Ze hebben zelfs genoeg aanmeldingen om nog een paar wijken mee te vullen. Gelukkig spreekt Thomas regelmatig mensen die het concept van Schoonschip op een andere plek willen realiseren. 'En dat is het grootste compliment dat we kunnen krijgen. Dat was vanaf het begin af aan onze hoop: dat we zo’n goed idee hebben dat andere mensen hetzelfde willen gaan doen.'

Hij geeft nog twee tips als je zelf een duurzame drijvende woonwijk wilt starten. 'Leer van de fouten en successen van Schoonschip Amsterdam. Alle bevindingen worden open source beschikbaar gemaakt. En wees niet bang. Mensen om je heen zullen je vertellen wat er allemaal niet kan. Blijf denken in mogelijkheden, dan zul je ver komen.'

Meer inspiratie over duurzaam wonen en bouwen? Hier lees je alles over duurzaam wonen in Nederland. En ga je uiteindelijk toch voor het verduurzamen van een bestaande woning? Lees dan hier hoe je je maandlasten drastisch verlaagt.

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.