Schonere steden met de CityTree 

Alle lucht die langs de CityTree gaat is 25% schoner.
28-11-2017 - door Milou
De CityTree

De CityTree op het Churchillplein in Rotterdam | Foto: Danielle Jiskoot

De CityTree is een bijzonder object, het zuivert de lucht. Dat doet deze muur van mos door de vervuiling, bijvoorbeeld fijnstof, op te eten en te gebruiken voor zijn eigen biomassa. Alle lucht die langs de CityTree gaat is 25% schoner. In Rotterdam was de CityTree al te bewonderen.  In het najaar van 2018 wordt de eerste permanente CityTree in Nederland overgeplaatst naar de plek langs de N226 tussen Amersfoort en Leusden, aldus het AD.

275 bomen

Luchtvervuiling in steden is een steeds groter probleem. Waar bomen planten niet altijd een realiseerbare optie is, biedt de CityTree uitkomst. Het bankje met daarachter een muur van mos eet vervuiling en maakt de lucht schoner. Volgens de makers heeft één CityTree dezelfde luchtzuiverende werking als 275 bomen. Door ingebouwde sensoren - die werken op zonne-energie - kunnen de prestaties van de muur op afstand gemonitord worden.

Steden hebben moeite met ademen

De CityTree is een creatie van de Berlijnse startup Green City Solutions, gespecialiseerd in oplossingen voor schone lucht in steden. 'Our vision is a world in which people in cities can live healthily. We want to create living conditions that allow all people around the world to permanently have clean and cool air to breathe.' Op dit moment zijn wereldwijd zo'n 20 CityTrees neergezet, onder andere in Oslo, Parijs en Hong Kong.

'Meerookhoofdstad' van Nederland

De luchtzuiverende muur werd door de Rotterdamse organisatie Happy Streets in samenwerking met aannemer Mourik naar de stad gehaald. Happy Streets zet zich in voor duurzame mobiliteit en een beter gebruik van de publieke ruimte. Met tijdelijke experimenten bouwen ze aan de stad van de toekomst, in dit geval een groener en schoner Rotterdam. En dat is hard nodig, wist je dat Rotterdam 'meerookhoofdstad' van Nederland is? Gemiddeld roken inwoners 6,8 sigaretten per dag mee.

Wat denken jullie, zou de CityTree een permanente plek moeten krijgen in de grote Nederlandse steden? En dan vergezeld van een andere bijzondere Tree? Deze boom is namelijk een mini-windturbine.

Profile picture for user milouposthumus
Milou
Auteur
Binnen ASN Bank ben ik communitymanager van Voor de Wereld van Morgen. Met onze artikelen inspireren we je om steeds duurzamer te worden. Daarnaast zetten we startende duurzame ondernemingen in de spotlights. Want door hen te helpen groeien verduurzamen we nog sneller de samenleving!