Natuur
Tech

Schone stranden met hulp van robot BeBot 

Met hulp van deze robot maken we onze stranden sneller schoon en verminderen we de plastic soep.
18-08-2021 - door Maartje
De BeBot robot maakt het strand schoon

Wall-E, de vriendelijke schoonmaakrobot uit de gelijknamige Pixar-film. Daar moest ik aan denken toen ik de BeBot schoonmaakrobot zag. Waar Wall-E de inmiddels onbewoonbare aarde moest ontdoen van bergen afval, is de taak van BeBot ietsje minder omvangrijk. Die hoeft alleen maar op het strand aan de gang. 

Maar ook dat is nog een behoorlijke opdracht want wereldwijd liggen onze stranden bezaaid met afval. Vooral met visgerei, plastic en sigarettenpeuken. Zo werden er tijdens de Beach Cleanup 2021 maar liefst 57.772 sigarettenpeuken van het Nederlandse strand opgeruimd.

Om onze stranden en oceanen schoon te houden ontwierp Poralu Marine de BeBot (een samentrekking van 'Beach' en 'Robot'). Deze robot kan in  1 uur tijd bijna 3.000 vierkante meter (ongeveer een half voetbalveld) strand schoonmaken.  De eerste werd aangekocht door het Amerikaanse 4Ocean die als missie heeft om onze oceanen plasticvrij te maken. 

 De BeBot schoonmaakrobot kan in 2 uur tijd een stuk strand ter grootte van een voetbalveld schoonmaken. 

Schoonmaken van een kwetsbaar gebied

De BeBot robot is speciaal ontworpen om goed te kunnen schoonmaken in de kwetsbare natuur die het strand is. De robot werkt op elektriciteit die het opwekt met zijn eigen zonnepanelen en opslaat in de 2 batterijen waarmee hij is uitgerust. Hij maakt weinig geluid en wordt handmatig aangestuurd, het is eigenlijk een soort grote afstand bestuurbare auto, dus de bestuurder kan in de gaten houden of de robot geen dieren of kwetsbare natuur verstoort. En door zijn speciale rupsbanden veroorzaakt hij minder erosie dan de zware tractoren die nu worden gebruikt om het strand schoon te maken.

De BeBot graaft het zand op en haalt het dan door een zeef waarin het afval blijft hangen. Het zand gaat weer het strand op en het afval gaat in de verzamelbak. De Bebot kan afval tot 1 vierkante centimeter uit het zand zeven en graaft tot wel 10 centimeter diep. Zo haalt hij onder andere sigarettenpeuken, dopjes en snoepwikkels van het strand. De robot ziet helaas nog niet het verschil tussen plastic afval en organisch materiaal als schelpen, takjes of bladeren. Zodra de bak vol is moet de lading dus nog wel een keer worden nagelopen om het organische van het niet-organische materiaal te scheiden. 

 Het afval wordt eruit gezeefd en belandt in de verzamelbak van de BeBot. Foto: 4Oceans

Stranden vol klein afval

De BeBot kan sneller en efficiënter werken dan een mens, vooral omdat het ook kleine stukjes afval uit het zand haalt. “En juist de kleine stukjes plastic zijn heel schadelijk voor het zeeleven,” aldus Ewout van Galen van Stichting De Noordzee. “Dieren kunnen stukjes plastic, paraffine, plastic korrels of peuken opeten of ze raken verstrikt in visnetten of ballonlinten. Het afvalprobleem is nog steeds groot." Zo blijkt ook uit de hoeveel afval die in 2021 van het strand werd gehaald tijdens de Beach Cleanup Tour: maar liefst 4.641 kilo!

 De eerste BeBot robot is gekocht door 4Oceans en gaat aan het werk op het strand in Florida en Hawai. De bedenkers van de robot hopen dat hij gebruikt gaat worden door strandtenten, gemeentes, hotels en strandresorts om het strand schoon te houden. Maar belangrijker nog, aldus Gautier Peers van Polaru Marine, is dat mensen zich uiteindelijk anders gaan gedragen. 

Gautier: "De technologie is niet de échte oplossing. Die ligt bij ons mensen. Door mensen te laten zien hoeveel afval er op het strand ligt willen we ze ervan overtuigen dat ze hun gedrag moeten aanpassen. Door minder plastic te gebruiken, meer te recyclen en te kiezen voor herbruikbare opties." 

Bekijk hier hoe de robot te werk gaat: 

 

Druk van natuurbeschermers maakt stranden schoner

Het goede nieuws is dat er wel vooruitgang wordt geboekt. Zo ligt er nu nu 27% minder afval op het Nederlandse strand dan tien jaar geleden. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van Stichting De Noordzee waarin met data bekeek van twintig jaar strandafvalonderzoek. In de periode 2001-2010 werden er gemiddeld 388 stuks afval per honderd meter aangetroffen, in de periode daarna (2011-2020) daalde het gemiddelde naar 282 stuks afval per honderd meter. Wat opviel is dat er vooral veel minder ballonnen en afval van de visserij werd gevonden.

 Er wordt nog steeds veel afval van de visserij gevonden op het strand. Foto: Paula Romein voor Stichting de Noordzee

In Nederland is het oplaten van ballonnen steeds minder populair, mede dankzij de oproep van natuurbeschermers om hiermee te stoppen. Ook het nieuwe verbod op wegwerpplastic dat in juli 2021 inging kan een positief effect hebben op de hoeveelheid afval op onze stranden. En er wordt nu ook opgeroepen om plastic sigarettenfilters te verbieden. Zo legt Ewout uit: "Niet veel mensen weten dat er plastic en giftige stoffen zoals arseen en pesticiden in de filter van een sigaret zitten. Peuken die op het strand worden achtergelaten dragen bij aan de plasticsoep, en dieren kunnen ze aanzien voor voedsel. Eén peuk kan bovendien wel acht liter water vervuilen. Voor een schone en gezonde Noordzee zijn dus peukenvrije stranden nodig."

En wellicht dat de vrijwilligers die in 2022 meedoen aan de Beach Cleanup Tour dan een handje worden geholpen door een BeBot. 

Meer initiatieven die de natuur schoonmaken

Mensen kunnen, soms met hulp van slimme technologie, grootste resultaten bereiken in het schoonmaken en herstellen van onze natuur. Lees er meer over en word ook iemand die de natuur helpt schoonhouden!

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!