Groene stad
Tech

Schone lucht met benefits 

Luchtvervuiling. We zien het niet, maar het is een groeiend probleem. Wat kun je er aan doen?
07-06-2016

Voor echt schone lucht, moet je de bergen in. Daar kun je zo lekker ademen. De lucht is schoon en fris en als je weer thuis komt na een vakantie, heb je meer energie dan ooit. Helaas is dit voor de meeste stedelingen maar van korte duur. Langzaam wennen zij weer aan de vervuilde lucht in grote steden. Toch lijkt luchtvervuiling voor veel mensen pas een probleem als ze het zien (denk aan Chinese steden gehuld in bruine mist), maar ook in Nederland valt er heel wat te verbeteren. Hoe motiveer je mensen om zelf in actie te komen?

Een innovatief vogelhuis

Een team van vijf slimme Amsterdammers ontwikkelde een vernieuwend initiatief dat mensen motiveert om zelf in actie te komen: TreeWiFi. Zij ontwikkelden een systeem dat de luchtkwaliteit 'real-time' meet. Dit hangen ze niet zomaar op, maar verwerkten ze in een vogelhuisje met LED verlichting. Is de lucht schoon? Dan wordt het huisje groen en geeft het gratis WiFi. Is de lucht vervuild? Dan heb je pech en moeten jij en je buren de auto toch wat vaker laten staan.

Een slimme fietsbel

TreeWiFi is niet het enige stedelijke project dat zich druk maakt over luchtvervuiling in grote steden. In Den Haag heb je een aantal van de meest vervuilende straten van Nederland, wat het bureau Blossity dagelijks motiveert om te werken aan plekken waar stedelingen zich gelukkig voelen en gezonde keuzes te maken. Zij kwamen onder andere met het initiatief Ring a Bell. Ring a Bell is een fietsbel die fijnstof meet en van kleur verandert bij onaanvaardbaar hoge concentraties fijnstof in de lucht. Als de bel rood wordt, kun je als fietser de keuze maken om een andere en gezondere keuze te maken. De informatie van alle bellen uit de stad wordt verzameld en real time in kaart gebracht. Dat is handig voor fietsers die graag schone lucht willen, maar ook voor beleidsmakers in Den Haag om in actie te komen.

Groene daken

Bewustzijn creeren voor luchtvervuiling is een ding, maar er zijn ook allerlei oplossingen die de luchtvervuiling tegen gaan. Denk hierbij aan groene daken in grote steden. De Groene Grachten zet zich bijvoorbeeld in voor het verduurzamen van oude gebouwen. Dit doen zij op verschillende manieren, onder andere door het adviseren van bedrijven en consumenten hoe ze hun dak kunnen vergroenen. Dit levert niet alleen een betere luchtkwaliteit op, maar zorgt ook voor koeling en geluidsdemping in de woning, maakt het uitzicht mooi en reguleert de afvoer van overtollig regenwater.

Als we deze initiatieven én alle andere initiatieven in Nederland ruimte geven, kunnen we misschien net als in de bergen straks ook aan de Amsterdamse grachten schone lucht inademen.