Schimmel tovert plastic om tot voedsel 

03-03-2017 - door Milou
Fungi Mutarium

Fungi Mutarium

De installatie heet Fungi Mutarium en laat zien hoe afval, door paddenstoelvormende schimmels, omgezet kan worden in voedsel. Het is ontwikkeld door de Oostenrijkse Livin Studio in samenwerking met Universiteit Utrecht, onder leiding van hoogleraar Han Wösten. Het project heeft inmiddels al verschillende prestigieuze prijzen in de wacht gesleept.

Schimmeldraden

Onderdeel van de installatie is een glazen koepel die gevuld is met eivormige kopjes. Deze kopjes zijn gemaakt van agar. Een smaak- en reukloos bindmiddel dat uit de celwanden van roodalgen gewonnen wordt. De kopjes worden gevuld met gesteriliseerd plastic. Vervolgens wordt het plastic geïnjecteerd met schimmeldraden, bijvoorbeeld die van de oesterzwam. De schimmel breekt het giftige afval af en vormt hierbij een eetbare paddestoel. Uiteindelijk zijn de agar kopjes die als het ware overgenomen zijn door de schimmel in z'n geheel eetbaar.

Take it easy

Het proces gaat nu nog heel langzaam maar de onderzoekers zijn druk aan het experimenteren om het proces te versnellen. 'Als dat lukt dan is ons concept een uitstekende oplossing voor de enorme berg overtollig plastic.' Op die manier kan het concept van Fungi Mutarium een oplossing zijn voor de sterk stijgende vraag naar voedsel en alsmaar groter wordende afvalberg.

Een schimmeljurkje

We schreven hier op Voor de Wereld van Morgen al eens eerder over de mogelijkheden van schimmels. Eveneens onder leiding van hoogleraar Han Wösten werkt een groep schimmelonderzoekers uit Utrecht aan de toepassing van mycelium. Dat is het netwerk van alle draden van een schimmel. Inmiddels is het gelukt om daar verschillende materialen mee te maken, textiel, kurk en transparante stof bijvoorbeeld. En zo komt een schimmeljurkje ineens dichterbij dan je denkt.

Deze jurk van schimmels is een kunstproject van Aniela Hoitink. Foto: Neffa | Aniela Hoitink.

Profile picture for user milouposthumus
Milou
Auteur
Binnen ASN Bank ben ik communitymanager van Voor de Wereld van Morgen. Met onze artikelen inspireren we je om steeds duurzamer te worden. Daarnaast zetten we startende duurzame ondernemingen in de spotlights. Want door hen te helpen groeien verduurzamen we nog sneller de samenleving!