Scheid jij? 

Scheiden is niet zo eenvoudig als je denkt!
16-11-2015 - door Dine

The Plastic Whale maakt van gescheiden afval boten

Nederlanders produceren gemiddeld 512 kilo afval per persoon per jaar. Daarvan scheiden we 51 procent. Afval scheiden is goed voor het milieu, omdat afvalverwerking energie kost en zorgt voor de uitstoot van broeikasgassen. Dat leidt tot versterking van het broeikaseffect. Maar we kunnen natuurlijk altijd nóg meer ons best doen. We delen zeven tips.

Wat moet waar?

1. Theeglazen niet in glasbak

Een theeglas is gemaakt van vuurvast glas. Dit is anders gehard en heeft een andere samenstelling dan verpakkingsglas. Als je theeglazen in de glasbak gooit, komen brokjes niet-gesmolten vuurvast glas in het gesmolten glas terecht. Dat is niet de bedoeling! Daarom hoeven theeglazen niet in de glasbak.

2. Pizzadozen niet in papierbak

Als je pizza bestelt of afhaalt bij bijvoorbeeld Domino's Pizza of New York pizza, is het beter om de dozen niet in de papierbak te gooien. De bezorgdozen zijn te sterk vervuild en kunnen een warmte-isolerend metaallaagje hebben. Daarom mogen ze bij het restafval. Ook foto's (hebben een ander laagje) en kartonnen koffiebekertjes mogen niet bij het papierafval.

3. Oud textiel naar H&M

Mocht je kleding, gordijnen of ander textiel hebben wat niet meer te hergebruiken is, kun je het alsnog bij de H&M inleveren. De kledingbak en kringloopwinkel accepteren geen kleding met gaten en vlekken, maar H&M wel! Ze gebruiken het namelijk als textielvezels voor isolatie en schokdemping. Zelfs als opnieuw dragen, hergebruiken én recyclen geen opties bieden heeft H&M de oplossing: het textiel wordt dan gebruikt om energie mee op te wekken. Zo hoef je je gescheurde spijkerbroek niet bij het restafval te gooien. Je kunt de kleding bij elke H&M winkel afgeven in een afgesloten zak. Je krijgt dan een tegoedbon voor 15% korting op je volgende aankoop.

4. Kartonnen drinkpakken niet in papierbak

We noemen ze kartonnen drinkpakken, maar ze zijn niet alleen van karton gemaakt! Er zitten vaak stukjes pastic in en kunnen een dun laagje kunststof of aluminium aan de binnenzijde hebben. Aluminium en plastic verstoren het recyclingproces van papier. Gooi de pakken dus alleen bij het papier als nadrukkelijk op de verpakking vermeld is dat het kan. Tegenwoordig kun je de drinkpakken al scheiden in een aantal gemeentes met de speciale PMD-zakken.

Heb je thuis andere voorwerpen waarover je twijfelt? Gebruik de Recyclemanager app! Je vult het voorwerp in, en zij vertellen je dan hoe je het kunt scheiden.

Voorkomen is beter dan genezen

Voor het milieu is het beter om afval te voorkomen. Er komen bij recyclen nog steeds schadelijke stoffen vrij en het afval moet opgehaald worden. Drie simpele tips om vandaag nog minder afval te produceren:

1. Reclamefolders

Vraag een sticker aan via neeneeneeja.nl of bij je gemeente. Met een Nee-Nee, of Nee-Ja-sticker krijg je geen reclamefolders meer in je brievenbus. Dat scheelt ruim 1700 folders per jaar. Wil je de reclamefolders niet missen? Bekijk ze via een app of online. Niet alleen scheelt dit papier, maar ook nieuwe (nutteloze) aankopen! Goed geregeld!

2. Gratis laten repareren

Van kleding en elektrische apparaten tot fietsen en speelgoed, bij een Repair Café repareren vrijwilligers ze allemaal gratis voor je. Check www.repaircafe.org voor een Repair Café bij jou in de buurt en ga samen aan de slag om jouw kapotte spullen weer als nieuw te maken.

3. Zeg nee

'Wilt u er een tasje bij?' 'Nee, het gaat zo wel mee.' Zo simpel kan het zijn! Neem je eigen hippe tas mee, of draag het die paar meter zonder tas naar je fietsmand. Om nog meer plastic afval te reduceren koop je groente zonder verpakking, hervul je je plastic flesje met kraanwater en kies je voor grootverpakkingen (zolang je het wel op krijgt voor de houdbaarheidsdatum verstrijkt).

Lees voor verhelderende tips ook de blog over reduce, reuse, recycle, upcycle en downcycle: https://www.voordewereldvanmorgen.nl/duurzame-blogs/creatief-duurzaam-op-vier-manieren

Profile picture for user dine2401@hotmail.com
Dine
Auteur
23-jarige Haarlemse wil het liefst afval, dierproeven en de bio-industrie de wereld uit helpen. Ik ben dagelijks bezig met plantaardig eten en minimalisme en ik ben super gek op hondjes.