Mensenrechten
De duurzame baan

Sabine vertegenwoordigt de stem van jongeren bij DWARS  

Sabine is dit jaar voorzitter van DWARS, de jongerenorganisatie van GroenLinks.
08-02-2021 - door Pien
Sabine Scharwachter

Sabine in actie voor DWARS

De wereld groener en socialer maken met ons werk. Wie wil dat nou niet? In deze rubriek spreken we met mensen die werkzaam zijn in de duurzame sector. Hoe komen ze daar terecht, wat is hun achtergrond en welke tips hebben ze als je op zoek bent naar een ‘groene baan'? In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen spreken we met Sabine Scharwachter (23 jaar), voorzitter van DWARS: de jongerenorganisatie van GroenLinks.

Nog een paar weken, en dan mogen we weer naar de stembus. Samen bepalen we dan welke politici en politieke partijen ons land de komende 4 jaar mogen regeren. Op welke partij Sabine gaat stemmen is al duidelijk: haar stem gaat naar GroenLinks, net als 2017. Dat was het jaar waarin zij voor het eerst haar stem mocht uitbrengen. “Ik wist toen nog niet veel over duurzaamheid, maar kwam via allerlei kieswijzers telkens weer bij GroenLinks uit. Vooral het linkse verhaal dat Jesse Klaver toen vertelde tijdens één van de vele meet-ups sprak me erg aan”.

Lobbyen én demonstreren

Nu, 4 jaar later, is Sabine voorzitter van DWARS: de onafhankelijke politieke jongerenorganisatie van GroenLinks. Als voorzitter van DWARS vertegenwoordigt ze de belangen van jongeren met groene, linkse en progressieve idealen. Intern bij moederpartij GroenLinks, maar ook in de rest van de politieke arena. Ze houdt zich daarbij vooral bezig met klimaatrechtvaardigheid, mentale gezondheid en institutioneel racisme. En natuurlijk met typische jongerenthema’s, zoals onderwijs, huisvesting en baankansen. 

Maar DWARS is meer dan een politieke organisatie. “DWARS is een plek voor jongeren om zich te ontwikkelen en vrienden met gedeelde idealen te ontmoeten. Zo kunnen leden actief worden bij onze afdelingen en commissies, of meedoen aan activiteiten en scholingstrajecten.” Zelf kwam Sabine via DWARS bijvoorbeeld in aanraking met activisme. “Mijn eerste klimaatmars liep ik samen met andere DWARSers. Ik vind het tof om te zien dat zoveel jongeren bereid zijn om de straat op te gaan voor het klimaat. Bij DWARS combineren we dat activisme met lobbyen bij de politiek.”

De politieke route naar een betere wereld

Voorzitter van een politieke jongerenorganisatie word je niet van de ene op de andere dag en Sabine is dan ook al langer betrokken bij DWARS. Na de verkiezingen van 2017 groeide Sabines interesse in duurzaamheid en besloot ze politiek actief te worden.

“Ik was altijd dol op mode, maar door me te verdiepen in de kledingindustrie leerde ik begrijpen hoe de klimaatcrisis samenhangt met economische ongelijkheid, racisme en mensenrechtenschendingen. Zo’n groot vraagstuk als de klimaatcrisis kun je volgens mij alleen oplossen als je het probleem bij de wortels aanpakt, en dus tegelijkertijd ook ongelijkheid en discriminatie bestrijdt. Dat is de enorme uitdaging waar mijn generatie voor staat." Omdat Sabine onderdeel wilde zijn van de beweging die de wereld duurzaam gaat veranderen, is ze actief geworden bij DWARS en heeft ze haar politieke ideeën verder kunnen ontwikkelen.

Vorig jaar schopte Sabine het tot voorzitter van de afdeling DWARS Amsterdam en hield ze zich vooral bezig met de lokale politiek in Amsterdam. Dat deed ze toen naast haar maar liefst twee studies: geschiedenis en politicologie. Politicologie is Sabine als tweede studie gaan toen ze bij DWARS ontdekte dat ze niets liever doe dan zich inzetten voor een betere wereld. “Dat kan natuurlijk op veel verschillende manieren, maar voor mij is de politiek daarvoor de beste plek. Hier kan ik me met veel maatschappelijke vraagstukken tegelijkertijd bezighouden.”

Voor het landelijke voorzitterschap van DWARS heeft Sabine haar studies tijdelijk stopgezet, want zo’n functie doe je er natuurlijk niet ‘even bij’. Zéker niet in een verkiezingsjaar.

Samenwerken en campagne voeren

Maar wat doet Sabine nu precies elke dag bij DWARS? “Mijn dagen als voorzitter van DWARS hangen heel erg af van de politieke actualiteit en zijn daardoor altijd afwisselend. Gebeurt er iets dat belangrijk is voor onze achterban? Dan proberen we daar natuurlijk direct op te reageren. Maar soms werken we juist langere tijd aan een opiniestuk, actie of manifest.”

Sabine werkt daarbij veel samen met andere politieke jongerenorganisaties. Standpunten worden nu eenmaal sneller opgepikt als deze leven onder een brede groep jongeren. Zo heeft DWARS een tijdje terug een Klimaatmanifest gelanceerd, samen met onder andere Pink! (Partij voor de Dieren), JD (D66) en ROOD (SP).

Ook heeft Sabine veel contact met GroenLinks. “GroenLinks betrekt ons veel bij de politieke lijn en de campagne. Zo hebben we bijvoorbeeld meegewerkt aan het jongerenplan van GroenLinks, waarmee we zorgen dat jongeren het financieel beter krijgen en de ongelijkheid verkleind wordt. We hebben een goede band met onze moederpartij, maar er is ook genoeg ruimte om ons kritisch te uiten als we dat nodig vinden.”

Maar op het moment is het belangrijkste natuurlijk de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. DWARS voert bij elke verkiezingen ook een eigen campagne. Het doel: ervoor zorgen dat zoveel mogelijk jongeren naar de stembus gaan en kiezen voor een duurzame en eerlijke toekomst.

Tip van Sabine: laat je niet tegenhouden door je leeftijd

Zoals altijd in deze rubriek, vroegen we ook aan Sabine wat haar tip is om aan een duurzame baan te komen. Haar tip voor jonge mensen is om niet bang te zijn dat je te jong bent of niet genoeg weet om een steentje bij te dragen. Want, zo zegt ze, je leert snel genoeg!

“Voor jongeren die graag willen bijdragen aan een duurzame samenleving zijn er heel veel laagdrempelige manieren om dat te doen. Naast politieke partijen hebben sommige non-profitorganisaties of actiegroepen ook een eigen jongerenafdeling.” Op deze plekken is volgens Sabine ontzettend veel te leren. Zo leert ze zelf bij DWARS hoe je politieke invloed kunt uitoefenen op allerlei verschillende manieren: van actievoeren tot petities lanceren tot input leveren aan politici.

“En het mooie is: vaak zie je dat deze jongeren later doorstromen naar functies in de ‘volwassen’ organisatie. Ga er dus gewoon voor!”

Meer inspirerende duurzame banen

Profile picture for user Pien van der Steen
Pien
Auteur
Freelance contentmaker, boomknuffelaar en dierengek. Wordt blij van verdwalen in de natuur, vegan koken en slimme ideeën die de wereld een stukje groener maken.