Route66 krijgt zonnecellen 

06-07-2016 - door Redactie
Route 66

Route 66 beslaat 3665 kilometer. Een deel daarvan krijgt nu zonnecellen.

Maar liefst 3665 kilometer asfalt.. Zo lang is de historische Route66. Het Amerikaanse bedrijf Solar Roadways ontwikkelde een duurzame make-over voor (een deel van) deze grijze kilometers.

Kilometers grijs

Roadways ontwikkelde modulaire wegonderdelen waarin zonnecellen zijn verwerkt. De opgewekte energie wordt opgeslagen en doorgestuurd naar het centrale elektriciteitsnet. Ook kan de opgeslagen energie meteen gebruikt worden om elektrisch vervoer langs de snelweg op te laden. Handig! Over het gewicht van de (vracht)auto’s op de zonnecellen hoef je je geen zorgen te maken. Het speciaal gehard glas dat gebruikt is kan tegen een flink stootje. De zonneweg is onderdeel van Road to Tomorrow, naar verwachting zal de weg aan het einde van dit jaar in gebruik genomen worden.

Asfalt wordt steeds slimmer

Althans, de toepassingen met asfalt gaan met rasse schreden vooruit. Zo schreven wij al eerder over een fietspad van lichtgevend cement, waardoor elektriciteit niet meer nodig is. Maar ook het 70km lange zonnefietspad in Krommenie, dat energie opwekt voor straatverlichting en verkeerslichten gooit hoge ogen. 

 

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.