RotterZwam wil van alle Nederlanders aanrecht-agrariërs maken 

Groeien er al oesterzwammen in jouw keuken?
10-10-2016

Afbeelding: RotterZwam in het oude Tropicana

In het voormalige subtropische zwembad Tropicana in Rotterdam zit RotterZwam. Hier kweken zij oesterzwammen op koffiedik. Koffiedik belandt normaal gesproken direct op de vuilnisbelt. Zonde, vinden zij, want het is een perfecte voedingsbodem voor de oesterzwam. Aangezien koffie naast olie de meest verhandelde grondstof is, betekent dat dat er een overvloed aan is. We spraken Melissa van der Beek over dit geweldige initiatief.

RotterZwam

“Wij geloven in een samenleving waar kringlopen worden gesloten, grondstoffen maximaal worden benut en voedsel lokaal wordt geproduceerd. Met onze elektrische auto halen wij bij restaurants en kantoren het koffiedik op en deze zwammen leveren we weer terug aan de stad. Om de afstand van kwekerij tot bord zo kort mogelijk te houden komen onze zwammen niet buiten het 010-gebied. “

“De meeste koffie wordt thuis gedronken gedronken. De drab wordt daar dus ook weggegooid. Daarom hebben we de RotterZwam-growkit gemaakt. Met dit emmertje kun je thuis op je eigen aanrecht oesterzwammen kweken. Je wordt dan een heuse aanrechtagrariër. Zo heb je thuis altijd de meest verse oesterzwammen en heb je minder afval doordat je je koffiedik omzet. De emmertjes worden bij resellers door het hele land verkocht.”

“Daarnaast maakt het Rotterdamse Banketbakkerij van de Heijden overheerlijke bitterballen van onze zwammen. In vergelijking met een bitterbal met vlees bespaart het eten van onze bitterbal je 90 liter water per bitterbal. Dus op deze manier ben je ook nog eens heel goed bezig met het milieu!”

Een terugblik

“ We raakten geïnspireerd door het boek ‘De Blauwe Economie’ van Gunter Pauli. Deze ex-topman van Ecover schetst in zijn boek 100 business cases over wat je kunt doen met afval. Paddenstoelen kweken op koffiedik is daar een van. Hij vertelde dat het kon, maar niet hoe. Dus de eerste twee jaar hebben we uitgedokterd hoe het nu eigenlijk moest.”

“ Nu 4 jaar later hebben we het helemaal in de vingers en leiden we ondernemers op. Dat doen we met een 4-daagse Mushroom Master Program. Als je deze volgt dan heb je alle kennis in huis om je eigen kwekerij te starten. Deelnemers komen niet alleen uit Nederland: vanuit de hele wereld weten ze ons te vinden (Denemarken, Finland, Frankrijk, England, Chili). En ondertussen zijn we met 6 awards de meest onderscheiden stadslandbouwers van Europa.”

De toekomst

“We krijgen steeds meer vraag naar zwammen en bitterballen. Daarom willen we een tweede kwekerij openen. Dat wordt een mobiele kwekerij in zeecontainers. We hebben daarvoor een financiering gekregen van Stichting iFund en Stichting DOEN en hopen dit op korte termijn te realiseren.”

“Onze missie is om een zo groot mogelijk deel van het beschikbare koffiedik om te zetten in voedsel. Bij jou thuis, in Rotterdam, Nederland en de rest van de wereld.”

 

Wil jij meer weten over RotterZwam? Klik dan hier voor de site en Facebookpagina.