Rotterdams Havengebied vrij van plastic door innovatieve Waste Shark 

Het drijft in de zee en kan tot 500 kilo plastic uit het water halen...
12-09-2016 - door Redactie
Deze Waste Shark haalt plastic uit de oceanen

De Waste Shark. Foto: Navingo BV

Een probleem is het al vele jaren: de plastic soep in onze oceanen. En met de manier waarop wij nu leven komt er jaarlijks zelfs 5 miljoen ton aan plastic bij. Dat betekent dat nog meer dieren vast komen te zitten in plastic, of stukken plastic binnen krijgen en dat er nog veel meer plastic afval op onze stranden en in onze havens terechtkomt.

Plastic-eter

Maar niet als het ligt aan Richard Hardiman, de bedenker van de Waste Shark. Deze ‘baaihaai’, zoals die in Nederland wordt genoemd, is een drone die rondzwemt in de havens van Rotterdam. Wat het doet? Het eet plastic. En door middel van speciale sensoren, vergelijkbaar met die van een automatische grasmaaier, zorgt de baaihaai ervoor dat hij nergens tegenop zwemt. Komend halfjaar gaan er vier van deze baaihaaien in het Rotterdams Havengebied rondzwemmen.

Grote vervuiler

De Rotterdamse Haven probeert schepen al te stimuleren om hun afval bij het Havenbedrijf af te geven, volgens Marijke Boonstra van Stichting de Noordzee. Maar de maritieme sector blijft alsnog een van de grootste vervuilers van de oceanen volgens een recent rapport van deze stichting.

Innovatieve ideeën

Een ander project dat bijdraagt aan schone zeeën is The Ocean Cleanup. Het prototype ging afgelopen zomer de zee in bij Scheveningen. En wist je ook al dat sinaasappelschillen kunnen bijdragen aan schone zeeën? Maar… het allerbeste is natuurlijk om plastic afval te voorkomen. Voor de zeeën, voor de dieren die in de zeeën leven, voor mooie stranden en schone havens en voor iedereen. Lees hier 5 tips om minder plastic te gebruiken.

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.