Eten en drinken
Groene stad
Duurzaam ondernemen

Rotterdam krijgt een zwammenkwekerij 

Na de verwoestende brand in 2017 gaat het nu weer goed met Rotterzwam. Zo goed dat ze een gloednieuwe zwammenkwekerij openen in Rotterdam!
11-07-2018 - door Maartje
Rotterzwam

In mei 2017 stond het er nog slecht voor bij rotterzwam. Door de brand in BlueCity waren ze alles kwijtgeraakt: "Op enkele machines na zijn we alles kwijt. Alles waar we de afgelopen 5 jaar hard voor gewerkt hebben is weg. Een enorme klap. Emotioneel, maar ook financieel gezien. Op dit moment werken we hard aan de wederopbouw. We weten niet of we het gaan redden." gaf oprichter Mark aan. Hoe anders is het nu.

Want ruim een jaar later ziet het er een stuk beter uit voor de circulaire onderneming, de vraag naar hun oesterzwammen is zó gegroeid dat uit hun jasje zijn gegroeid bij BlueCity. Ze openen dan ook een gloednieuwe kwekerij in de stad. In het Rotterdamse Merwe-Vierhavenkwartier komen 8 kweekunits die per maand 6 ton verse koffiedik verwerken tot ruim 1.000 kilo oesterzwammen. 

De oesterzwammen worden onder meer tot zwam-bal verwerkt door Rotterdamse Banketbakkerij van de Heijden en verkocht aan restaurants in Rotterdam en omgeving. De tonnen koffiedik komen onder andere van de gemeentes Schiedam & Capelle a/d IJssel (doordrinken ambtenaren!) en van café Lebkov. Naast het kweken van oesterzwammen is rotterzwam samen met VerdraaidGoed aan het verkennen in hoeverre de koffieprut ook kan worden gebruikt als grondstof voor notitieboekjes en bio-plastics.

Paddenstoelenkwekerij Rotterzwam De nieuwe kwekerij van Rotterzwam

Start je eigen paddenstoelenkwekerij

De ondernemers van rotterzwam rekenden uit dat we in Nederland jaarlijks 142.000.000 kilo koffiedik per jaar produceren met al onze bakkies pleur. Helaas belandt daar nu nog veel van in de groen- of afvalbak maar ook daar heeft Rotterzwam nu een oplossing voor.Zo hebben ze een nieuwe franchisevorm ontwikkeld waar sociaal ondernemers een mobiele modulaire paddenstoelenkwekerij kunnen afnemen om hun eigen kwekerij te starten. Hiermee hopen de Rotterdammers de wereld te veroveren met hun circulaire business model.

Schuilt er een zwammen-kweker in jou? De rotterzwammers delen graag hun kennis met je en je kunt dus als franchiser meedoen, maar je kan ook kleinschalig aan de gang met de prut uit je eigen koffiemachine. Daar hebben ze de Rotterzwam GrowKit voor ontwikkeld, die je o.a. hier kunt bestellen.

Rotterzwam growkitDe Rotterzwam GrowKit

Crowdfunding

Om al hun mooie groeiplannen mogelijk te maken heeft rotterzwam in de zomer van 2018 succesvol gecrowdfund. Ze wisten maar liefst €399.000 op te halen bij investeerders die geloven in hun circulaire onderneming. Dat belooft veel goeds voor de komende jaren!

Profile picture for user Maartje Maas
Maartje
Auteur
Mijn hart gaat sneller kloppen van duurzame ondernemers, groene uitvinders en sociale doeners. Heb jij een duurzame startup of baanbrekend groen idee? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!