Groene stad
Klimaat

Rotterdam circulair in 2030 

De stad Rotterdam heeft de ambitie om in 2030 circulair te zijn. Op weg daarnaartoe gebeuren er al veel mooie dingen.
21-05-2019 - door Milou
Rotterdam Central District | Foto: Jurriaan Snikkers via Unsplash

Rotterdam Central District | Foto: Jurriaan Snikkers via Unsplash

Onder de noemer 'Van Zooi Naar Mooi' wordt in Rotterdam hard gewerkt aan de omschakeling van een lineaire naar een circulaire economie. Hybride vuilniswagens zijn omgedoopt tot goudtransport en milieuparken heten tegenwoordig goudmijnen. Rotterdam heeft namelijk de ambitie om in 2030 een circulaire stad te zijn. Een plek waar slim en efficient wordt omgegaan met grondstoffen en waar afval niet meer bestaat.

Van duurzame bezem tot haag

Jaarlijks gebruikt de gemeente zo'n 18.000 bezems om de straten schoon te houden. Op dit moment komen de 'haren' van de bezems, die gemaakt zijn van berkentwijgen, nog uit Roemenie. 'Maar over ongeveer anderhalf jaar snoeien we ze uit eigen tuin', aldus Johan Bunk, praktijkopleider van de Bedrijfsschool van de gemeente, die onderzoek deed naar de circulaire bezem.

De gemeente heeft een berkenbos geplant waar de twijgen vandaan moeten gaan komen. 'Op deze manier dringen we CO2 niet alleen terug met het elimeren van transport, de bomen zelf dragen daar ook nog eens aan bij.' Als de bezems op zijn worden ze gebruikt om hagen van te maken. Weer opnieuw een grondstof dus!

Bezems van (straks zelfgegroeide) berkentwijgen | Foto: Gemeente Rotterdam

De moderne schillenboer

Eén van de doelen in het Rotterdam circulair programma is een grotere gft-stroom en een beter hergebruik van groene stromen. In september 2016 werd gestart met een proef van 'De Rotterdamse Schillenboer'. De schillenboer moet ervoor zorgen dat Rotterdammers hun gft-afval beter scheiden.

Het begon met zo'n 45 kilo afval per week. In 2018 was het al 300 kilo, afkomstig van zo'n 570 huishoudens waar de schillenboer op zijn elektrische bakfiets langsgaat. Het groenafval wordt vervolgens verwerkt tot compost en vormt zo weer een nieuwe voedingsbron.

Een nieuw onderdak voor 500 wc-potten

Voor de transitie naar een circulaire stad zijn door de gemeente Rotterdam vier kernsectoren vastgesteld, één daarvan is de bouw. Het circulaire doel van deze sector is: 'de levensduur van bestaande gebouwen verlengen en bij ontmanteling van gebouwen de materialen zo efficient mogelijk hergebruiken'. Een mooi voorbeeld daarvan is het Erasmus MC. In mei 2018 is een nieuw universitair medisch centrum geopend waardoor veel gebouwen leeg zijn komen te staan.

Daar gaat de sloopkogel niet in, ze worden ontmanteld. Dat betekent dat onder andere deuren, houten balken en gipsplaten een nieuw leven krijgen. Maar ook 500 wc-potten die worden overgenomen voor vastgoedbeheerder Woonstad. De wc's worden opnieuw gebruikt in de woningen van Woonstad.

Het Rotterdams bomendepot

Er staan in het centrum van Rotterdam zo'n 160.000 bomen en in omringende stukken groen en bos nog eens 450.000. In totaal komt dat neer op meer dan 1 boom per inwoner. Op de website van de gemeente Rotterdam lezen we dat stadsbomen het niet altijd gemakkelijk hebben. 'Ze worden gemiddeld maar half zo oud als bomen in een bos. Het klimaat in de stad is vrij extreem in vergelijking met het bos. Ook is in de stad de bodem vaak sterk verdicht. De groeiplaats is te klein, de omgeving stoffig en droog.' Ook lukt het niet altijd om bomen te sparen of ze moeten wijken als gevolg van werkzaamheden.

De bomen die moeten wijken en nog verplant kunnen worden krijgen een nieuwe bestemming, binnen een project of elders in de stad. Op deze bomenkaart is te zien welke bomen gerooid en herplant zijn. Als er niet direct een nieuwe plek is voor een te verplanten boom dan gaat ie naar het bomendepot. 'Voordat de bomen een nieuwe plek in de stad krijgen, blijven ze een jaar of drie in het bomendepot. Zo kunnen ze op hun gemak herstellen.'

boom RotterdamEen prachtige boom in het centrum van Rotterdam | Foto: Gemeente Rotterdam

Bankje van circulair beton

In een circulaire economie bestaat afval niet - alles is tenslotte grondstof voor iets anders - en daar wordt in de havenstad al volop naar geleefd. Zo werd in september van 2018 een circulair bankje onthuld. Gemaakt van oude Roteb-afvalcontainers en gebruikte houten planken. Het Vroesenpark, waar het bankje staat, is door de gemeente aangewezen als proeftuin. Een circulair park waar volop geexperimenteerd kan worden.

Circulaire economie

We schreven al vaker artikelen over circulariteit en over bijzondere grondstoffen. Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

 

Profile picture for user milouposthumus
Milou
Auteur
Binnen ASN Bank ben ik communitymanager van Voor de Wereld van Morgen. Met onze artikelen inspireren we je om steeds duurzamer te worden. Daarnaast zetten we startende duurzame ondernemingen in de spotlights. Want door hen te helpen groeien verduurzamen we nog sneller de samenleving!