Eten en drinken

Rosemarijn plukt andermans fruitbomen 

Rosemarijn plukt fruitbomen van mensen die ze zelf niet leeg kunnen eten. Vervolgens geeft ze het weer weg!
17-09-2019 - door Jessie
Foto van Rosemarijn, Bron: Rosemarijn via Omroep Brabant

Foto van Rosemarijn, Bron: Rosemarijn via Omroep Brabant

Het klinkt een beetje gek: de 25-jarige Rosemarijn plukt andermans fruitbomen kaal. Maar als je hoort wáárom ze dit doet, denk je er vast heel anders over. Rosemarijn van de Wiel zorgt met haar project Vergeten Fruit namelijk niet alleen voor minder voedselverspilling, maar ook voor een eerlijke verdeling van het eten!

Project Vergeten Fruit

Het begon met de fruitboom in de tuin van haar ouders. Rosemarijn zag hoe de boom in de tuin heerlijke vruchten gaf, maar tegelijkertijd dat het fruit niet werd geoogst. "Zoveel mensen hebben fruitbomen in hun tuin staan, maar het fruit wordt niet geoogst en dat is zo zonde!", vertelt Rosemarijn tegen Omroep Brabant. Daarom besloot ze er iets tegen te doen. 

Flyeren voor fruit

Rosemarijn komt uit Tilburg en besloot eerst haar eigen familie en vrienden te vragen. Al snel bleek dat iedereen heel enthousiast reageerde op het aanbod om het fruit uit de tuin te plukken. Daarom deelde Rosemarijn flyers uit bij mensen in Tilburg, Haaren en Chaam. Hierop kwamen meteen leuke reacties. Van particulieren die een boompje in de tuin hadden staan, tot een trouwlocatie met meerdere bomen. Heb jij een boomgaard of boompje in de regio Tilburg waar Rosemarijn gratis mag plukken voor het goede doel? Dan kun je haar een berichtje sturen via de Facebookpagina van Vergeten Fruit en ook meedoen. Ook heeft Rosemarijn vaak 'handjes' nodig: enthousiaste vrijwilligers die willen helpen met plukken.

 Vergeten fruit flyer

De flyer die Rosemarijn verspreidde in de regio

Fruit plukken voor de voedselbank

Natuurlijk kan ook Rosemarijn het fruit niet allemaal in haar eentje op: in één dag redde ze wel negen emmers met pruimen! Daarom stond ze eind augustus voor het eerst op de markt en heeft ze de samenwerking opgezocht met Respijthuis Frits. Zij maken van geplukte pruimen onder andere siroop, taartjes en jam. De producten worden niet alleen in het Respijthuis (een plek waar mensen tot rust kunnen komen) genuttigd, maar worden ook naar de Voedselbank gebracht. Bovendien is Rosemarijn in gesprek met lokale zorgcentra en dagbestedingen om de producten te leveren. 

Facebookbericht Vergeten Fruit

Op Facebook deelt Rosemarijn haar oogst en nieuwtjes

 

Profile picture for user jessie_68177
Jessie
Auteur
Jessie is schreef twee boeken over een duurzame lifestyle (Het Zero Waste Project en Doe Het Zero) en gebruikt haar online kanalen om anderen te inspireren. Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.