Revival van het conservenblik

Coco Conserven wil de efficiëntie van de industrie verbinden met de smaak van ambacht
Het conservenblik is helemaal terug van weggeweest. Tenminste, als het aan Coco Conserven ligt. Vanuit hun inblikfabriek in Zaandam willen ze conserven op de kaart zetten.
Coco Conserven
Kookketels, felsmachines en lopendebandenwerk. In een oude granatenperserij in Zaandam is een inblikfabriek opgericht: Coco Conserven. In deze fabriek wordt gewerkt aan een houdbaar voedselsysteem. Volgens de organisatie leidt de huidige verscultuur tot enorme voedselverspilling. 'Door in te blikken omzeilen we de energieslurpende verscultuur. Blikken hoeven niet gekoeld te worden en na gebruik is het nog steeds even waardevol omdat je het eeuwig recyclet zonder verlies van kwaliteit.'
Niet meer alleen voor noodgevallen
Het conservenblik is in Nederland niet erg populair. Volgens de initiatiefnemers staat het zelfs vaak te boek als voedsel voor noodgevallen. En dat beeld willen ze rechtzetten. Want in veel landen is een conservenblik juist onderdeel van een rijke eetcultuur. Bijvoorbeeld confit de canard in blik of aan de Mediterraanse kust juist vis en zeevruchten. Coco Conserven volgt de seizoenen en bij voorkeur wordt er gekookt met restjes, overschotten en minder gebruikte delen van goed gehouden dieren. Maar ook oud brood wordt benut, bijvoorbeeld in de Ribollita, een stevige Toscaanse soep.
Kampioen blikrecyclen
En als we het dan toch over blik hebben, nog even een leuk feitje. Een paar maanden geleden verscheen er een opmerkelijk artikel: 'Nederlanders ongemerkt kampioen in blik recyclen'. Op dit moment worden 9 van de 10 blikjes recycled en is Nederland Europees koploper.