Lifestyle
Tech
Duurzaam ondernemen

Review: Fairphone 4  

Wij hebben de nieuwe Fairphone 4 een week getest. Hoe presteert deze eerlijke smartphone?
07-10-2021 - door Redactie
Fairphone 4

Geschreven door Iwan Oving

De ASN Bank Wereldprijs heeft in zijn 14-jarig bestaan aan de wieg gestaan van veel bekende merken. Eén van die merken, smartphoneproducent Fairphone – winnaar van editie 4 in  2011 – lanceerde onlangs al weer zijn 4e model: de Fairphone 4. Op de dag van de introductie spraken we Eva Gouwens, de eindbaas van dit mooie bedrijf.

Wat vind je zelf het gaafst aan de Fairphone 4 vragen we aan Eva: ‘Dat hij er zo goed uitziet terwijl we er toch alles in hebben gekregen. En dat de binnenkant van de telefoon je welkom heet (onder de motorkap van de Fairphone 4 lees je yours to open, yours to keep). Dan weet je: “Ja, dit is de bedoeling, dit doe ik goed".

De eerste Fairphone verscheen in 2013 en was het geesteskind van Fairphone-oprichter Bas van Abel. De industrieel ontwerper had geen idee dat hij een duurzame telefoon ging maken totdat hij zich ging verdiepen in de herkomst van conflictmetalen in een mobiele telefoon. Van Abel reisde af naar Congo en schrok daar van de miserabele werkomstandigheden in mijnen waar metalen voor smartphones worden gedolven.

Terug in Nederland kwam hij erachter dat nog geen telefoonproducent een poging had gedaan om een ‘eerlijke’ telefoon te maken. Dus moest hij het maar zelf doen. In 2011 won hij met zijn baanbrekende idee de ASN Bank Wereldprijs.

Fairphone won de ASN Bank Wereldprijs in 2011

Yours to open, yours to keep

Die tekst is de positieve variant van het tech-gezegde ‘If you can’t open it, you can’t own it’. Oprichter Bas van Abel gebruikte dit zinnetje tijdens een Ted-talk in 2013, een maand voor de introductie van de Fairphone 1. Het motto loopt als een rode draad door het bedrijf. Klanten hebben het recht om hun telefoon open te maken, losse onderdelen (als batterij en camera) te bestellen en het onderdeel – met de bijgeleverde schroevendraaier - zelf om te wisselen. 

In Europa en in de VS sleutelen juristen op dit moment aan wetten die dit recht (het recht op reparatie) voor alle consumenten gaan regelen. Goed nieuws als je een iPhone of een Samsung-telefoon hebt omdat die nu niet, of alleen in een reparatieshop kunnen worden hersteld. En goed nieuws voor voor het tegengaan van de enorme berg e-afval in de wereld.

Gouwens is positief over deze ontwikkeling: 'Ik denk en hoop dat het gangbaar wordt om telefoonmodellen en onderdelen langer door te produceren. Hoe meer telefoonfabrikanten ons voorbeeld volgen, hoe beter. Dan gaan de verbeteringen in de keten sneller.'  De Fairphone 4 met de batterij

Meer impact met meer eerlijke metalen

In 8 jaar tijd verkocht het Amsterdamse bedrijf meer dan 300.000 Fairphones en dat met een compact team van nog geen 100 medewerkers. Hoe kijkt het bedrijf naar de toekomst? Eva Gouwens: 'We willen nog meer impact maken door nog meer leveranciers aan te sluiten bij onze allianties, nog meer eerlijke metalen te gebruiken en het nog makkelijker en leuker te maken om een Fairphone lang te gebruiken. Verder gaan we nadenken over het recyclen van oude telefoons, daar is nu geen goede businesscase voor. Oude toestellen verdwijnen ondanks de kostbare en zeldzame grondstoffen die erin zitten, meestal onderin een la.’ 

.... en dit vond onze techredacteur van de Fairphone 4

Een kleine twee weken verruilde ik mijn One Plus type Nord uit 2020 voor de Fairphone 4. In eerste instantie vond ik de Fairphone 4 wat zwaar (225 gram). Geleidelijk begon dat te wennen en gaf de combinatie van het metalen frame en het gewicht juist een solide en luxe gevoel. Over de batterij (2 dagen stroom), het scherm en de camera was ik dik tevreden. Een minpuntje kwam ik tegen toen ik het toestel tijdens een autorit in een standaard op mijn dashboard gebruikte. Het kostte me wat moeite om het toestel te ontgrendelen met de vingerprintscanner die aan de zijkant zit. 

Overige technische gegevens testmodel: 6,3 inch LCD-scherm (60Hz), twee 48 megapixel camera’s (waaronder een met groothoeklens), 25 megapixel selfiecamera, Snapdragon 750G-processor, 2 SIM-cards met 5G, accu 3905mAh.

Conclusie: solide smartphone

Wil je met je telefoon impact maken en de berg e-afval verkleinen? Dan is dit een goed moment om over te stappen naar de Fairphone 4. Voor € 579 heb je een mooie, solide telefoon met 6 GB RAM/128Gb geheugen. De duurdere versie (€ 649) heeft twee keer zoveel geheugen. 

Commentaar Fairphone op onze review
‘De laatste twee minpunten gaan klanten waarschijnlijk niet ervaren. De testtoestellen voor journalisten hadden nog niet de volledige geoptimaliseerde, uitontwikkelde software. De toestellen die klanten in de webshop bestellen hebben deze software wel.’

Meer informatie

Profile picture for user redactie
Redactie
Auteur
Het team van Voor de Wereld van Morgen inspireert je om steeds duurzamer te worden. Dat doen we met onze artikelen en door startende duurzame ondernemingen te helpen groeien.