Eten en drinken
Duurzaam ondernemen

Restaurants met een verhaal: Instock 

Ontmoet de innovatieve voedselredders die van afval iets ergs smakelijks weten te maken.
26-04-2016 - door Ruth & Willard

Het zonovergoten terras van Instock zal ook dit jaar ongetwijfeld weer vaak gezellig druk zijn (foto: Instock)

Een avondje uit eten is speciaal en restaurants doen er alles aan om dat gevoel te versterken. Toch zijn sommige eetgelegenheden nét wat specialer dan andere. Om deze restaurants in het zonnetje te zetten, schrijf ik een 5-delige serie, waarin elke keer een ander restaurant in de spotlights staat. Vandaag deel 2: Instock uit Amsterdam.

Instock: een bijzonder begin

Vier collega's bij de Albert Heijn verbaasden zich erover dat er aan het einde van de dag altijd veel groente, fruit en aardappelen werden weggegooid. Terwijl het er nog keurig uitzag. En dus begon het viertal te brainstormen en presenteerde hun idee om deze verspilling tegen te gaan op Young Ahold. 'En dat was een succes!' zegt een van de founders Freke van Nimwegen.

Het idee: een restaurant beginnen waar de overgebleven groenten worden gebruikt in de gerechten. Albert Heijn steunde het plan en ze mochten het restaurant Instock zelfs beginnen terwijl ze nog in dienstverband waren. Het concept is zo succesvol dat de oprichters alleen het eerste half jaarzelf  in het restaurant stonden. Daarna konden ze een restaurantmanager en koks aannemen.

Inmiddels is het restaurant niet het enige wapenfeit. Zo hebben ze afgelopen zomer 2015 naast een restaurant en een toko ook een foodtruck, die staat op verschillende festivals – deze zomer wordt hun tweede seizoen. Inmiddels is bekend dat ze ook in Den Haag een restaurant openen op het Buitenhof deze zomer!

Waarde geven aan "waardeloze" producten

'Onze producten zijn zeker goed eetbaar. Vaak gooit men producten weg omdat er een schoonheidsfoutje (bijvoorbeeld een donker plekje of een rimpeltje) in zit. Dit soort producten zijn nog helemaal goed. Haal het plekje eruit, en wat rest is een heerlijk ingrediënt!' Het verbaast Freke niet dat het restaurant zo goed loopt. 'We geven waarde aan producten die anders waardeloos zouden zijn. We veranderen de perceptie van afval. We doen aan upcyclen op een hele positieve manier.' 

Koken met de riemen die je hebt

Is het voor de koks niet lastig om elke dag te koken met de ingrediënten die voorhanden zijn? 'Het gebeurt regelmatig dat we gedurende de dag nieuwe ingrediënten aangeleverd krijgen. Dan denken de koks: laten we dit en dat erbij doen. Vervolgens ga je goed proeven: het is te zuur, zoet of zout. Toch serveren we altijd iets wat gelukt is. En vaak krijgen we te horen van gasten dat ze positief verrast zijn over wat je allemaal voor lekkers kunt maken met afgedankt eten!'

Het lekkerste gerecht dat Freke heeft geproefd bij Instock is gerookte paprikasoep en ook gegrilde komkommersoep. Maar, zegt ze er lachend bij: de koks kunnen daar veel smakelijker over praten dan ik.

Het Instock kookboek

Sinds kort verkopen ze ook een Instock kookboek. Maar waar haal ik als consument voedsel vandaan dat anders weggegooid wordt? 'Het idee van het kookboek is niet dat je restafval haalt, maar dat je de producten die je koopt, ook helemaal gebruikt.' Bovendien staan er flexibele ingrediënten in. 'In plaats van 500 gram broccoli, zeggen we dat je 500 gram groente nodig hebt. Je kunt dan gebruiken wat je in huis hebt.'

De uitgever Karakter heeft de investering gedaan, en vanaf mei ligt het boek ook in Albert Heijn. Een mooie kans om zelf aan de slag te gaan. Extra leuk zijn de kookworkshops waar chef Lucas je de technieken uit het boek leert. Vervolgens word je tijdens de #instockcooking challenge vanaf 1 mei uitgedaagd om een maand lang niets te verspillen. En met dit kookboek gaat dat ongetwijfeld lukken. Want zeg nou zelf: voedsel weggooien is zonde én onnodig, toch?

Deel 1 van deze serie ging over het Nijmeegse restaurant Wereldkoks

Profile picture for user willard.bouwmeester_62918
Ruth & Willard
Auteur
Ruth & Willard zijn twee mega enthousiaste schrijvers van VDWVM. Soms schrijven ze apart blogs, soms samen. Hoe ze ook schrijven, eensgezind hebben ze 1 missie: Verhalen vertellen over initiatieven die de wereld tot een iets (of veel) mooiere plek maken. Oh, en genieten van het leven. Volg ons via Twitter voor je dagelijkse dosis inspiratie: @RuthPasternak en @WillardB_