Klimaat
Tech

Repareren is het nieuwe kopen 

Het succesvolle lampen-spreekuur bij Wattnou wordt gerund door Rob en Philip. Ook wel bekend als Opa Ampère en Ome Stroom.
15-04-2019 - door Milou
Opa Ampere is hier druk bezig met een van zijn reparaties.

Opa Ampere is hier druk bezig met een van zijn reparaties | Foto: Wattnou

Een kapotte lievelingslamp? Of een pareltje op de kop getikt dat nieuw leven ingeblazen moet worden? Voor al je reparaties kun je tijdens hun lampen EHBO bij Opa Ampere en Ome Stroom terecht Wattnou in Rotterdam. Wij spraken met de ondernemers achter dit succesvolle spreekuur.

Kapot is niet per se kapot

Volgens ondernemer Derk van Mameren - oprichter van lampenwinkel WATTNOU - kan een kapotte lamp een perfecte aanleiding zijn tot een nieuw pronkstuk. En vanuit die gedachte wilde hij graag de mogelijkheid tot upcycling aanbieden in zijn winkel. Er werd een vacature uitgezet, op zoek naar een echte elektrotechnisch expert. Ongeveer op datzelfde moment mocht elektricien Rob zich pensionado noemen. Eentje die nog lang niet genoeg had van zijn vak. Hij werd door een oud-collega op de vacature gewezen en stapte de volgende dag met glinsterende ogen bij Wattnou binnen. Het bleek een match made in heaven.

Opa Ampère en Ome Stroom

Vanaf eind 2014 werkt Rob - die door zijn collega's al snel liefkozend Opa Ampère werd genoemd - bij Wattnou. Elke vrijdag tussen 11 en 16 uur is hij aanwezig in de winkel in Rotterdam. Op deze dagen kun je binnen lopen met je kapotte lamp, of lamp die een opknapbeurtje kan gebruiken. Kosten voor reparatie bedragen € 5,- per kwartier plus de kosten voor de gebruikte materialen. Maar wees niet bang, er wordt van tevoren altijd een schatting gemaakt van de benodigde tijd en materialen.

Inmiddels krijgt Rob bijval van Philip, die al snel de bijnaam Ome Stroom kreeg. Philip heeft jarenlang voor een groot zonnebrillenmerk gewerkt en zorgt nu op maandagen, van 11 tot 17 uur, voor alle reparaties.

Philip aan het werk tijdens zijn lampenspreekuur | Foto: Wattnou

Het succes van upcycling

Volgens het team van Wattnou geniet het reparatiespreekuur inmiddels grote bekendheid in en om Rotterdam. 'Door diverse publicaties, maar vooral door mond-tot-mond-reclame. Mensen komen op maandagen en vrijdagen speciaal voor Opa Ampère en Ome Stroom naar de winkel. Onder die faam blijven ze bescheiden. Ze werken echt vanuit het plezier voor het opknappen van oud spul.'

Een tweede leven

Deze artikelen vind je misschien ook interessant.

Profile picture for user milouposthumus
Milou
Auteur
Binnen ASN Bank ben ik communitymanager van Voor de Wereld van Morgen. Met onze artikelen inspireren we je om steeds duurzamer te worden. Daarnaast zetten we startende duurzame ondernemingen in de spotlights. Want door hen te helpen groeien verduurzamen we nog sneller de samenleving!