Sociaal

Refugee Team helpt statushouders aan werk! 

Ruim 70% van de deelnemers aan Refugee Team vindt binnen een jaar een baan, stage of opleiding.
11-04-2018 - door Roos
Foto: Refugee Team

Foto: Refugee Team

Nog maar vijf maanden geleden stond Martijn in de finale van de 10e ASN Bank Wereldprijs met zijn onderneming Refugee Team. Hij viel niet in de prijzen maar werkte hard door en boekt nu geweldige resultaten want steeds meer gemeenten maken gebruik van het concept!

Hoe gaat het nu met Refugee Team?

Refugee Team zet vluchtelingen in als vrijwilliger tijdens sport-, muziek- of culturele events, en dat is goed voor iedereen. Statushouders doen niet alleen werkervaring op, maar ontmoeten op die manier ook actief lokale werkgevers. Zo kunnen ze vaak snel aan de slag en daar zijn gemeenten op hun beurt weer heel blij mee. Een topidee dus. Afgelopen week belden we met Martijn om te vragen hoe het nu met hem gaat.

Statushouders snel aan de slag

Refugee Team is inmiddels een begrip in Brabant, maar ook in de Hofstad zijn ze gecharmeerd van Martijns idee. “Tijdens de uitreiking van de Wereldprijs ontmoette ik iemand van Social Hub Den Haag. Meteen daarna heb ik mijn idee gepitcht en zijn we zo snel mogelijk in de gemeente begonnen.” Gemeenten zorgen inmiddels voor veel werk. Het coördineren van alle evenementen lukte Martijn daarom niet meer alleen. Hij verzamelde de afgelopen tijd in een rap tempo een team enthousiaste aanpakkers om zich heen. Daarmee verandert zijn rol en dat is best even wennen. "Van twee naar zeven man dit jaar, dus het wordt een serieus bedrijf. Best spannend, maar heel leuk!" 

De resultaten beloven veel goeds. In 2018 doen ongeveer 200 statushouders mee aan het programma. Hiervan stroomt bijna driekwart binnen een jaar al uit naar een stage, opleiding of baan. De coaches spelen hierin een belangrijke rol. De vrijwilligers die laten zien dat ze toe zijn aan de stap naar een stage of werk worden door hen gekoppeld aan lokale bedrijven die betrokken zijn bij het evenement. Om de resultaten nog beter in kaart te kunnen brengen krijgt Martijn hulp van Stichting DOEN. Die investering gebruikt hij voor de ontwikkeling van een impacttool. Zo worden de resultaten nóg zichtbaarder voor gemeenten die nog niet zijn aangesloten.

Martijn tijdens de finale van de ASN Bank Wereldprijs 2017 

Het verhaal van Omar

Omar (34) studeerde economie in Damascus en werkte als accountant bij een groot, internationaal staal- en cementbedrijf. Hij volgde naast zijn vrijwilligerswerk bij het Refugee Team een master Accountancy aan de Universiteit van Tilburg. Dankzij zijn inzet bij evenementen loopt hij nu stage bij een grote verzekeraar die weer als hoofdsponsor verbonden was aan de Tilburg Ten Miles. Over zijn eerste werken vertelt Omar: “Ik leer hier veel over hoe je in Nederland als accountant moet werken. Ik vind het leuk, maar ook spannend.”

Check het Refugee Team in actie!  

Van het WK IJshockey en het EK Veldlopen tot de Volvo Ocean Race: het Refugee Team is aankomend sportseizoen al op twintig evenementen in vijf gemeenten actief. Op het moment richten de meeste events zich op sport, maar Martijn wil graag uitbreiden naar festivals, optredens en andere leuke culturele evenementen. De eerste samenwerking werd gisteren bekend; Refugee Team is namelijk ook op Festival Mundial te vinden! 

Organiseer je of ben je betrokken bij een event waar je de hulp van het Refugee Team goed kunt gebruiken? Mailen kan naar martijn@more2win.com.    

Zelf iets doen voor vluchtelingen? 

Profile picture for user roosvanderkloet_88859
Roos
Auteur
Roos is community manager bij Voor de Wereld van Morgen. Heb je een goed idee voor een duurzaam initiatief? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!