Klimaat
Natuur
Tech

Red het regenwoud met je oude mobieltje 

Rainforest Connection gebruikt oude mobieltjes om niet-natuurlijke geluiden op te vangen en rangers te waarschuwen.
29-08-2017 - door Milou
Rainforest connection

Ingenieur Topher White met zijn device Rainforest Connection

Het regenwoud is een luidruchtige omgeving. Vol zingende volgels, tjerpende krekels en ritselende bladeren. Maar dat helaas niet alleen. Want als je het geluid van die zingende vogels en bladeren dempt dan hoor je schrikbarend vaak het oorverdovende geluid van een kettingzaag. Ingenieur Topher White besloot een bijdrage te leveren aan het tegengaan van illegale houtkop. Met zijn bedrijf Rainforest Connection redt hij het regenwoud, met oude mobiele telefoons.

Een kakofonie

In de zomer van 2011 was Topher als toerist in het regenwoud in Borneo. Op een paar honderd meter van het reservaat dat hij bezocht stuitte hij met zijn groepje op iemand die een boom aan het kappen was. En dat terwijl het reservaat drie fulltime opzichters had wier taak het was illegale houtkap tegen te gaan. Door de luide kakofonie aan geluiden hoorden ze simpelweg niet dat er (zo dichtbij) gekapt werd.

Dat is ernstig want van alle CO2 uitstoot die de mensheid veroorzaakt is zo'n 12% te wijten aan ontbossing. Ook leven er allerlei zeldzame planten en dieren. Schrijnend dus dat het volgens WNF zelfs mogelijk is dat in 2030 driekwart van het bos op Borneo is verdwenen.

Guardians van het regenwoud

Topher vertelt in zijn TedTalk dat het als ingenieur verleidelijk is om 'super crazy high tech solutions' te bedenken. Maar, zo vervolgt hij 'je bent in het regenwoud, dus het moet eenvoudig en schaalbaar zijn'. En dus keek hij naar de elementen die al aanwezig waren, toegewijde rangers én - wonder boven wonder - gsmverbinding. Dit bracht hem op het idee van Rainforest Connection, een data-device dat op strategische plekken, hoog in de bomen, bevestigd kan worden.

Voor het apparaat gebruikt hij oude mobiele telefoons, die door zonnecelllen opgeladen blijven, en een extra microfoon. De telefoons vangen real-time omgevingsgeluiden op, in een straal van zo'n 1,5 kilometer. Zodra er geluiden van houtkap worden gedetecteerd wordt er automatisch een sms gestuurd naar de autoriteiten.

Doneer je telefoon

De afluisterapparatuur van Topher wordt inmiddels al op een aantal plekken ter wereld gebruikt. Maar dat moeten er nog veel meer worden. En dus kan de organisatie altijd oude mobieltjes gebruiken. Heb jij er nog eentje liggen? Doneer 'm en red het regenwoud!

Oh, en als je meer wilt lezen over manieren waarop techniek de wereld een beetje mooier kan maken. Kijk eens naar Hack the Planet. Deze jongens bouwden onder andere een autonome drone die dieren bechermt en grote gebieden in de gaten kan houden.

Profile picture for user milouposthumus
Milou
Auteur
Binnen ASN Bank ben ik communitymanager van Voor de Wereld van Morgen. Met onze artikelen inspireren we je om steeds duurzamer te worden. Daarnaast zetten we startende duurzame ondernemingen in de spotlights. Want door hen te helpen groeien verduurzamen we nog sneller de samenleving!